Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od temeljne važnosti

5 razloga zašto psa izvesti čak i po kiši, hladnoći i snijegu

Autor: Šarlota Brnčić

10.01.2023. 07:59
5 razloga zašto psa izvesti čak i po kiši, hladnoći i snijegu

Foto: Pexels

Kako bi ostali zdravi i okretni te bili u najboljoj mogućoj formiŽivjeti sa psom znači pronaći trenutke za boravak na otvorenom, tjelesne aktivnosti, zabavu i druženje.


Za to će biti potrebno pobrinuti se da uživa u barem dvije, najbolje tri, šetnje dnevno, kako bi mu se omogućilo da trči i istražuje svijet.


To vrijedi i za hladne, vjetrovite, snježne i kišne dane.
Ako se u najhladnijim ili najkišovitijim danima u godini volimo ugrijati, možda ležati na kauču s lijepom dekicom i šalicom tople čokolade, za pse su, s druge strane, redoviti izlasci od temeljne važnosti za njihovu dobrobit.


1. Psi su dobro “opremljeni”


Psi su dobro opremljeni za hladnoću, kišu, snijeg. Najbolja obrana od hladnoće nije samo dlaka, već i odgovarajuća prehrana.


Stoga poduzmite potrebne mjere opreza, obucite im kapute ili kabanice: one služe za zaštitu od naglih promjena temperature, jer neki psi ne vole šetnju po kiši, a mi ne volimo da kući dolaze mokri.


Izađite i izvedite psa u lijepu šetnju svaki dan, čak i po lošem vremenu.


2. Održavanje pasa u formi


Svi mi želimo da naši psi budu u najboljoj mogućoj fizičkoj formi. Ipak, mnogi od njih su pretili, što bi moglo dovesti do bolesti poput osteoartritisa, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.


Bolesti koje su često bolne i opasne, a i skupe za liječenje. Psima je potrebno između 30 minuta i dva sata vježbe svaki dan kako bi ostali zdravi i okretni.


Adekvatna tjelovježba također pomaže probavi. Ovo vrijedi tijekom cijele godine.


3. Stimulirajte im um


Psi s visokom energijom koji nisu dovoljno stimulirani mogu biti pod stresom i postati destruktivni.


Počinju žvakati predmete, kopati, skakati, lajati, gristi i tražiti pozornost. Tjelovježba i mentalna stimulacija uvijek su važni, čak i zimi i kad pada kiša.


4. Stvarajte iskustva


Tko je ovuda prošao? Što više dajete svom psu priliku da njuši tlo i gleda oko sebe, to će više imati priliku iskusiti i razumjeti svijet oko sebe.


A osjetiti kišu, snijeg i vjetar nešto je posebno. Pitajte svog ljubimca!


5. Poboljšajte vaše blagostanje


U redu, volimo naše pse. Ponekad više nego što volimo ljude! Ali također je važno brinuti se o sebi, posebno tijekom zimskih mjeseci i sivih dana.


Vježbanje će vam dati osjećaj pozitivnosti, a ujedno pomaže u smanjenju stresa, frustracije i tjeskobe.


Čak i na hladnoći, ima toliko zdravstvenih dobrobiti, poput snižavanja krvnog tlaka, snižavanja kolesterola, jačanja srca, povećanja energije i sagorijevanja masti.