Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MANIFESTACIJA ZA PET

Zadarski Advent ispunjen blagdanskim ugođajem i žamorom veselih ljudi

Autor: Matea Guzalić

28.11.2022. 19:34
Zadarski Advent ispunjen blagdanskim ugođajem i žamorom veselih ljudi

Foto: Filip GotovinaPrije nekoliko dana započelo je još jedno izdanje već tradicionalnog Adventa u Zadru na kojem se posjetitelji mogu zabaviti uz razna odabrana jela i pića, nastupe glazbenih izvođača te različita zabavna događanja namijenjena djeci i odraslima. Ovogodišnja manifestacija je sadržajno i gastronomski daleko sveobuhvatnija od dosadašnjih, posebno onih koje su se održale za vrijeme pandemije koronavirusa.


Velik broj Zadrana, ali i gostiju grada svakodnevno obilazi brojne adventske kućice uživajući u blagdanskom šušuru, tradicionalnim domaćim jelima, obilju pića i slastica te u izvrsnom glazbenom programu.


Posjetili smo Advent kako bismo provjerili kakva je atmosfera te kakva su mišljenja posjetitelja, ali i prodavača u kućicama o ovogodišnjoj manifestaciji. Prvo što smo primijetili su brojna prigodna božićna svjetla koja daju pravi blagdanski ugođaj, miris kuhanog vina, te žamor veselih i nasmijanih ljudi.
Najprije smo zastali kod adventske kućice restorana i sushi bara »Maguro« čiji djelatnici sa svojim velikim osmijehom pridonose božićnom ugođaju.


Kućica s azijskom hranom


– Na ovogodišnjem Adventu ima jako puno kućica, čak dvadeset i pet, tako da mislim da je ovo najveći Advent do sad. Izuzetno mi je drago što su program i općeniti sadržaj jako opširni i mislim da će to spasiti ovu godinu. Svi smo jako optimistični, svi očekujemo veliku zaradu i nadamo se da će što bolje proći nama, a i kolegama. Naša kućica se razlikuje od ostalih po tome što smo mi azijska kućica s azijskom hranom. To je stvar koja nas izvlači iz svega ovoga, dakle ne nudimo samo tradicionalnu hranu poput kobasica, fritula i hamburgera, već se kod nas može kupiti primjerice tjestenina, kolač sa sladoledom ili čak sirova tuna, ispričala nam je Chiara Ožaković.Nasuprot njihove kućice nalazi se jedina pakoštanska kućica na zadarskom Adventu, »Breakfast and burger forty five«.


– Ovo nam je prvi put da sudjelujemo na Adventu. Došli smo iz Pakoštana predstaviti naš burger bar. Radimo sve s domaćim proizvođačima, sve je svježe, nemamo ništa zaleđeno. Što se tiče slastica, ja sama radim kolače i fritule. Bilo je teško doći do kućice, cifre su velike, mi smo išli na sreću i prošli smo. Organizacija je u redu, sadržaj je dobar, pogotovo koncerti. Jedina zamjerka je što tijekom dosadašnjih koncerata nisu radili zvučnici u prostoru naših kućica, uopće nismo čuli glazbu. Osim tog propusta, što se tiče organizatora, stvarno je sve odlično, prema nama su fer. Posjetitelja ima jako puno još od prvog dana Adventa. Već dugo se bavim ugostiteljstvom, a čak je i meni otvorenje Adventa bilo nešto nevjerojatno, nismo se mogli »obraniti« od ljudi. Potražnja je stvarno bila velika, izjavila je zadovoljna Ana Vučkov.


Brojem posjetitelja i cjelokupnim Adventom zadovoljan je i Michel Rožman, djelatnik kućice »M’n’m brothers« koja prvi put sudjeluje na Adventu.


Teško dobili kućicu


– Atmosfera je odlična, jako sam zadovoljan koncertima i velikim brojem ljudi. Ponuda naše kućice je tradicionalna – od hrane nudimo domaće kobasice, burgere, fritule, kroštule, a piće nam je standardno. Nažalost, kućicu nismo uspjeli dobiti iz prvog pokušaja, već tijekom drugog natječaja kada smo malo više ponudili, tako da se nadamo da ćemo uspjeti isplatiti sve to. Broj posjetitelja je odličan, stvarno ima dosta ljudi koji se stalno vrte. Postoji i dnevni program tako da ima i dosta djece kroz dan, tada se najviše prodaju fritule. Tek smo na početku dugotrajnog Adventa, tako da ne znam kako će to dalje izgledati, ali zasad je sve dobro, kazao je Rožman.Nakon što smo posjetili kućice s tradicionalnom ponudom hrane, te s neobičnom, ali zanimljivom ponudom azijske hrane, odlučili smo pronaći kućicu s najvećom ponudom slastica, a to je palačinkarnica Marvel.


– Držimo brojne slastice – vafle, nizozemske palačinke, fritule… uglavnom, najviše se bavimo slatkim. Zadovoljan sam brojem posjetitelja, čini mi se da ih ove godine ima najviše dosad, a najveće gužve su tijekom koncerata. Ovo nam je prva godina da smo uzeli kućicu, uspjeli smo ju dobiti u drugom natječaju. No, moram priznati da je iznos cijena najma kućice malo precijenjen, teško je doći do njih, kazao je Rio Nekić.


Uz brojne prodavače koji su bitan dio ove zadarske manifestacije, razgovarali smo i s nekoliko nasmijanih posjetitelja koji su uživali u božićnom ugođaju sa svojim prijateljima i obiteljima.


Čeka koncert Matije Cveka


– Inače sam iz Zadra, tako da svake godine posjećujem Advent i mogu reći da mi je atmosfera ovogodišnjeg Adventa bolja nego prethodnih godina. Ovdje sam s prijateljicom, probale smo dosta hamburgera, stvarno su super. Gastronomska ponuda je široka, ali moram istaknuti da je ponuda slatkoga slabija od očekivanog. Što se tiče koncerata, mislim da su ove godine među najboljima dosad, kazala je Maja Peričić dodajući da ju najviše veseli božićni koncert Petra Graše.– Mi smo inače iz Raštana, ali rado posjećujemo zadarski Advent. Ponuda je super, događanja su super, organizacija je super. Broj posjetitelja je i više nego odličan, a koncerti su zanimljivi, najviše me veseli Matija Cvek, izjavila je Natalija Mikulić koja je bila puna pohvala za Advent.


Uz brojne domaće posjetitelje, pronašli smo i bračni par iz Njemačke koji je uživao u toplom Adventu.


– Zadarski Advent je veoma drugačiji od Adventa u Njemačkoj. Kod nas doma je stvarno hladno, tako da je ovdje puno ljepše i ugodnije zbog vremena. Atmosfera je predivna, živahno je, sviđa nam se doći ovdje i popiti piće. Ponuda je super, može se naći dosta različite hrane i pića. Mi smo probali kobasice i fritule, mislim da su to tipična jela za ovo područje. Jedina zamjerka je što nekoliko kućica nudi identična jela, mislim da bi bilo ljepše da imaju malo raznovrsniju ponudu od kućice do kućice, izjavio je Gunther.


S obzirom na većinom pozitivne komentare posjetitelja i prodavača, može se zaključiti da je ovogodišnji Advent zajedno sa svojom bogatom gastronomskom i koncertnom ponudom – pun pogodak!