Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

POTPISIVANJE UGOVORA

Zadarska županija će subvencionirati kamate na kredite privatnim iznajmljivačima

Autor: Nikolina Lucić

30.11.2023. 08:44
Zadarska županija će subvencionirati kamate na kredite privatnim iznajmljivačima

Foto: Mislav KlanacProgram kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije u kojem Županija surađuje s četiri poslovne banke nova je prilika našim iznajmljivačima da podignu razinu svojih usluga te uređenjem smještajnih kapaciteta ili pak ulaganjem u njihovo proširenje otvore vrata kvalitetnijem i održivijem turizmu.


Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih segmenata u razvoju županije. Privatni smještaj najbrojniji je u ukupnoj strukturi naših smještajnih kapaciteta i upravo je iz tog razloga važno ulagati u kvalitetu i kontinuirano razvijati ponudu.


Kroz privatni i obiteljski smještaj naši gosti imaju priliku doživjeti izravni kontakt s lokalnim stanovništvom i upoznati autohtonost i tradiciju mjesta u kojem borave, a upravo je to danas cijenjeno iskustvo koje traži sve veći broj svjetskih ljubitelja putovanja.


Povećanje kvalitete
Radi povećanja kvalitete turističke ponude obiteljskog smještaja, jačanja vidljivosti tog segmenta, poticanja specijalizacije prema različitim ciljanim skupinama, stvaranja značajne strateške prednosti te stvaranja preduvjeta za produljenje sezone, Zadarska županija je odlučila pokrenuti Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije.Cilj je unaprijediti kvalitetu obiteljskog smještaja, pomoći pružateljima usluga u povećanju kvalitete usluge i stvoriti preduvjete za produljenje turističke sezone.


Zadarska županija ovim Programom pokazuje da je svjesna važnosti privatnog smještaja u gospodarskom razvoju lokalne zajednice, da rast turizma i privatnog smještaja potiče razvoj drugih djelatnosti, od lokalne proizvodnje do različitih usluga bez čega bi turistička ponuda bila nezamisliva.


Župan Božidar Longin tim je povodom naglasio kako je turizam naša najvažnija gospodarska grana, zbog čega se, dok se ne poveća broj kreveta u visokokvalitetnom hotelskom smještaju, ulaganja trebaju premjestiti u privatni sektor, koji buja brojnošću i kvalitetom.


– Imamo i najavu početka gradnje hotela u Gaženici tijekom sljedećeg tjedna te se nadamo da će se pozitivni trendovi izgradnje hotelskih kapaciteta čim prije zahuktati. Nedostatak smještaja najviše kvalitete vidljiv je i u privatnom sektoru, kojem ovim putem želimo pomoći, najavio je Longin, dodavši kako kontinuitet rasta kvalitete, ali i odaziva kreditiranju žele nastaviti i u budućnosti.


Sredstva se odobravaju isključivo za uređenje, modernizaciju (podizanje kvalitete objekta), nabavu opreme u svrhu poboljšanja ili proširenja ponude usluga, točnije, za podizanje kategorizacije objekta za četiri ili pet zvjezdica; te za proširenje ponude pružanja usluga, unaprjeđenje kvalitete turističke ponude i ostalih standarda posebne ponude.


Novi sadržajiVisina kredita može biti od 10 do 30 tisuća eura. Rok otplate kredita može biti do šest godina. Županija će za odobrene kredite prema Programu subvencionirati kamatnu stopu u visini od dva posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Odobravaju se iznajmljivačima koji žele napraviti ulaganja u uređenje interijera, okoliša i sadržaja kao što su: uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta, izgradnju bazena, uređenje sadržaja za goste poput sunčališta, igrališta za djecu, vrta s mediteranskim začinskim biljem, voćkama, povrtnicama ili kušaonicu domaćih proizvoda.


Ako želite da vaši gosti uživaju u sportskih aktivnostima i borave na otvorenom, možete uložiti u sportsku opremu kao što je ona za stolni tenis, stolni nogomet, kutak s društvenim igrama, bicikli na korištenje, pedaline, sandoline na korištenje i slični sadržaji čije je korištenje uključeno u cijenu, kao i prostoriju za smještaj sportske opreme.


– Sve ovo radimo kako bi produžili turističku sezonu. Ono što ističemo već dugi niz godina jest da ne težimo masovnom, već održivom turizmu. Želimo biti kvalitetna destinacija cjelogodišnjeg turizma, zaokružene ponude i visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta, zaključio je župan, dok je pročelnik Sjauš naglasio kako se građani iznajmljivači putem medija, društvenih mreža i stranice Županije biti obaviješteni o svim uvjetima Natječaja.


– Tiskali smo i promotivne letke koji će biti vidljivi u našim poslovnim bankama partnerima i turističkim institucijama, dodao je Sjauš.