ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

neispričane priče grada

Zadarska Kopnena vrata čuvaju simpatičnu legendu koja seže još u Srednji vijek

Autor: Katarina Ergović

03.03.2024. 15:06
Zadarska Kopnena vrata čuvaju simpatičnu legendu koja seže još u Srednji vijek

Foto: Luka JeličićZadarska Kopnena vrata ili Porta terraferma izgrađena su daleke 1543. godine. Predstavljaju dio fortifikacijskog sustava Zadra koji je dio UNESCO-vog Popisa svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra. Projektirao ih je slavni mletački arhitekt Michele Sanmicheli koji je 5. svibnja 1537. upućen u Zadar sa zadaćom da između grada i Varoša, prokopa novi kanal od mora do luke te na obje strane kanala podigne bastione, a među njima sagradi bedem.


Narodni muzej Zadar
Kruna su radaovog talijanskog arhitekta i najvrjedniji spomenik što ga je Venecija ostavila u Dalmaciji. Dobro je poznata činjenica da vratima isklesan lik Svetog Krševana na konju, zaštitnika grada Zadra, a nad njim lav Svetog Marka, grb Mletačke Republike. Zanimljivost vezana uz isklesanog lava je otvorena knjiga, koja ukazuje na to da su vrata izgrađena u doba mira.


fosa 4


No, ono što mnogi ne znaju je kako uz zadarska Kopnena vrata postoji simpatična legenda. Prema legendi, prođete li kroz glavni ulaz Kopnenih vrata, koja su u srednjem vijeku bila jedini ulaz u grad, i zamislite želju, ona će vam se ispuniti. Morate jedino paziti na to, da u tom trenutku, nitko ne ulazi u grad kroz dva ostala oluka.