Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

VANJA TOKIĆ

Zadarska "fitness kraljica" nedavno se okrunila s dva zlata

Autor: Robert Hrkać

06.06.2023. 16:11
Zadarska

Foto: Osobna arhivaZadarska »fitness kraljica« Vanja Tokić u svibnju se okrunila s dva zlata. Prvo je u Budimpešti obranila naslov europske PRO prvakinje, treći put osvojivši zlatnu medalju, da bi na natjecanju PRO BIKINI IBFF Universe koje je održano u talijanskom gradu Tarantu ponovo pokorila konkurenciju.


Vanja, koja u posljednje vrijeme niže uspjeh za uspjehom, u razgovoru za Zadarski list otkriva kada se odlučila baviti bodybuildingom, a dotaknula se i planova za budućnost.


Pripreme traju od 2020. godine


Jesu li se slegli dojmovi nakon dva trijumfa?
– Iskreno, emocije se još nisu slegle, a neće još neko vrijeme, s obzirom na to da je razmak između dva natjecanja bio samo dva tjedna. No, ne mogu se još opustiti ni proslaviti pobjede kako treba, jer me čeka još jedno natjecanje koje će biti održano 17. lipnja, a to je Balkanski kup.


Koliko su vam trajale pripreme za ova natjecanja?


– Meni pripreme traju konstantno od 2020. godine, kada sam osvojila Pro Card zlatnu ulaznicu za profesionalno bavljenje bodybuildingom, tako da sam praktički cijelo vrijeme u treningu. Kod mene nema opuštanja, samo što u nekim razdobljima kada nema natjecanja ne moram toliko paziti na prehranu kao pred sam početak natjecanja.


Specifičnost ovog sporta je to da nije dovoljno samo uzeti mjesec ili dva za pripremu. Ako se žele konstantno postizati ozbiljni rezultati i biti u vrhu, onda se mora živjeti s bodybuildingom 365 dana u godini.


»Antisportašica« do 38. godine


Kada ste se počeli baviti bodybuildingom?


– Svoje prve profesionalne korake u bodybuildingu napravila sam 2018. godine, odnosno u svojoj 38. godini. Do tada sam bila »antisportašica« i nikada ranije nisam imala nikakvog doticaja sa sportom.


Prije pet godina je sve to krenulo i u veoma kratkom roku sam postigla rezultate koje neki bodybuilderi ne postignu nažalost ni za vrijeme trajanja cijele karijere. Od amaterke do profesionalke sam stigla u roku dvije godine, upravo zbog svoje predanosti i pristupa sportu.Što vam je bila motivacija za ulazak u taj svijet?


– S obzirom na to da sam bila samohrana majka dvoje djece, i na sve životne probleme koji su me opterećivali odlazak u teretanu pomagao mi je da se osjećam bolje psihički i fizički. Normalno, kada sam osjetila pozornicu i natjecanje te kada sam počela ostvarivati prve rezultate, to me samo guralo naprijed.


Bodybuilding i fitness su temelj za bilo koji drugi sport. Jedina je razlika ta što se s bodybuildingom čovjek može početi baviti u bilo kojoj životnoj dobi. Za neke sportove smo prestari, a u mojim godinama neke sportske karijere završavaju. U bodybuildingu nema dobne granice.


Zapravo, ovdje se ne radi o tome hoću li biti prva, druga ili treća. Ono što smatram »svojim pozivom« je da približim bodybuilding što većem broju šire populacije, muškarcima, ženama, mlađima, starijima, te da na taj način promoviram zdrav način života.


Balkanski kup i Svjetsko prvenstvo


Koji su vam sljedeći izazovi?


– Ispred mene je spomenuti Balkanski kup koji će biti održani u Konjicu u Bosni i Hercegovini, a zatim me u listopadu čeka Svjetsko prvenstvu u Kopru.


Tko vam je najveća podrška?


– Imam podršku cijele svoje obitelji, supruga, prijatelja, poznanika, medija, na čemu sam jako zahvalna.