Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

prepun ih poluotok

Za razliku od lani, na zadarskim štekatima je ove godine red. Evo što o njima misle turisti

Autor: Nina Vigan

05.06.2024. 13:35
Za razliku od lani, na zadarskim štekatima je ove godine red. Evo što o njima misle turisti

Foto: Mislav KlanacDolaskom ljeta i sve većeg broja turista koji su već preplavili ulice stare gradske jezgre, otvaraju se brojne trgovine, suvenirnice, ugostiteljski objekti i njihove terase. S obzirom na to da su početak sezone prošlog ljeta obilježile akcije uklanjanja ilegalnih terasa, prošetali smo se gradom kako bismo provjerili kakvo izgledaju ulice, točnije terase ugostiteljskih objekata.


Za razliku od prošle godine, kad su komunalni redari uz prisustvo policije uklanjali terase, čini se da je početak ove sezone nešto mirniji. Prolaskom kroz grad, moguće je vidjeti kako se, barem zasad, ugostitelji pridržavaju pravila i Odluke o zakupu javnih površina koje je donio Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom.


Sve je propisano


Prema Odluci, javna površina ispred ugostiteljskih objekata ili u njihovoj blizini može se koristiti za postavu stolova, sjedalica, klupa, suncobrana, tendi, podloga, vaza za cvijeće i ostalog u skladu s Planom korištenja javnih površina grada Zadra, uz obvezu da se ne ometa ulazak u drugi poslovni ili stambeni prostor, da ostane slobodna pješačka komunikacija minimalne širine od 1,50 m, da se ne zaklanja izlog drugoga poslovnog prostora ili uz pismenu suglasnost korisnika poslovnog prostora, da se ne zaklanja pogled na poznate gradske vizure, da se ne ometa rad muzeja, školskih ustanova ili vjerskih objekata.

Odlukom je također utvrđeno kako se u ulicama užim od 2,40 m mogu postavljati samo klupe ili banci, a da se u ulicama širokim od 2,40 m do 4,00 m mogu postavljati stolovi i sjedalice samo na jednoj strani ulice. U ulicama širim od 4,00 m mogu se postavljati stolovi i sjedalice s obje strane ulice.


Svi zakupci, dužni su ukloniti stolove i sjedalice s javne površine izvan radnog vremena ugostiteljskog objekta ili ih složiti tako da minimalno zauzimaju javnu površinu i ne ometaju njezino pranje i čišćenje.


S obzirom na to da se šetnjom kroz grad ne može sa sigurnošću utvrditi koliko se točno ugostitelji drže Odluke, razgovarali smo s Robertinom Dujelom, pročelnikom gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.


– Ako uspoređujemo stanje utvrđeno nadzorom javne površine danas i u uvodu turističke sezone unatrag godinu dana, neusporedivo je vise reda u prostoru kako u dijelu reguliranih ugovornih obveza s Gradom tako i u pridržavanju preuzetih ugovornih obveza.Komunalno redarstvo je aktivno u dnevnom nadzoru, bez obzira na sve poteškoće i prepreke, kao što je blokada proračuna i nemogućnost zapošljavanja sezonskih komunalnih redara. Bit ćemo spremni i za večernje i za noćne intervencije, kazao je Dujela dodavši da izolirane neprihvatljive pojave i uzurpacije, nastoje u najvećoj mjeri otkloniti u samom začetku.


Riječ domaćih i turista


Na ljetnu gužvu, višak stolova i sjedalica u frekventnim gradskim ulicama, različito reagiraju turisti i domaći. Iako se često na ulicama može čuti: »Ti turisti, kad će ća?« i uzvici »Hodajte brže!« dok se provlačite među masom i stolovima u Varoši ili kod Četiri kantuna, nekima živost grada nauštrb javnih površina nije problem.


Tako nam je Lara istaknula kako joj ne smetaju terase kafića i restorana, naprotiv.


– Mene to ništa ne smeta, ni restorani ni kafići. Dapače, nedostaje nam toga jer su većinom svugdje pekare i neke suvenirnice. Što više restorana i kafića, što je živopisnije, to je bolje, kazala nam je Lara.


Šetnjom ulicama susreli smo i posjetitelje iz Škotske. Emily i Jamie, prvi su put u Zadru i zasad nemaju nikakve zamjerke.– Prvi smo put u Hrvatskoj, nismo znali što očekivati, ali zasad je sve u redu. Ne vidimo toliku gužvu, nema prekrcanih terasa, svugdje se može prolaziti. Atmosfera je opuštena, svi su ljubazni i ne možemo se na ništa požaliti, kazali su nam naši sugovornici.


Našeg sljedećeg sugovornika koji trenutno živi u Portugalu, Sukanta Gosha, sreli smo prilikom snimanja sadržaja o Zadru za njegov Tik Tok profil. Kazao nam je kako je puna ulica, puno stolova i život grada, upravo ono što posjetitelji dolaze iskusiti.


– Turisti upravo to očekuju. Nitko ne želi sjediti unutar restorana, želimo sjediti na ulici jer ipak je to europski stil. Iako je velika gužva, ljudi su došli po taj doživljaj ulice. Mislim da turiste ne iritira gužva, jer mi to ipak želimo, zato smo tu.


Mislim da će gužva na ulicama više utjecati na domaće, nego na turiste, kazao je Gosha dodajući da je grad lijep, da su ulice s uređenim restoranima u Varoši lijepe i da daju nekakav poseban ugođaj, europski ugođaj.Uređuje se Ledana


Jedan od prostora koji je zaokupljao najviše pažnje protekle godine je noćni klub Ledana kojem je građevinska inspekcija Državnog inspektorata rješenjem naredila uklanjanje građevine tlocrtno kružnog oblika koja je izgrađena u Perivoju. Klub je mogao nastaviti obavljati svoju djelatnost, ali u zatvorenom dijelu. Trenutno se na tom prostoru odvijaju radovi na uređenju.