Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

"Umirovljenici zajedno"

Za dostojanstven život umirovljenika, bez kopanja po smeću

Autor: Đurđa Baljak

29.03.2024. 15:12
Za dostojanstven život umirovljenika, bez kopanja po smeću

Foto: Mislav KlanacU Gradskoj knjižnici Zadar jučer je održana javna tribina pod nazivom »Umirovljenici zajedno« koja okuplja tri stranke – Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika. Panel raspravu je moderirao Šenol Selimović, a sudjelovali su Milivoj Špika, koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno, Duško Vuković te Marko Mijić. Ključna tema rasprave bila je trenutni položaj umirovljenika u hrvatskom društvu.


Milivoj Špika, predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno, kao koordinator platforme Umirovljenici zajedno predstavio je program.


Foto: Mislav Klanac


Veće mirovine


– Prema programu HDZ-a Vjerodostojno iz 2016. godine obećano je da će se visina mirovine trajno usklađivati s rastom plaća u odnosu na kretanje BDP-a, proračunskog deficita i troškova života s ciljem postupnog povećanja mirovina prema razini od 60 % prosječne plaće. Za povećanje plaća 240.000 zaposlenika državnih i javnih službi iz proračuna se izdvaja dodatnih 1,6 milijardi eura. S druge strane, u Hrvatskoj ima oko 1,2 milijuna umirovljenika, odnosno 5 puta više u odnosu na njih. Stoga tražimo dodatnih 1,5 milijardi eura i ne odustajemo od toga zahtijeva. Prema rezultatima ankete koju je provela NovaTV 77 % ljudi je istaknulo kako im je važan program da bi nekome dali svoj glas. Kako do većih mirovina? Naime, prema podacima za siječanj 2024. godine prosječna plaća bila je 1.205 eura, dok je prosječna mirovina bila 40,5 % od toga ili 490 eura. Mi tražimo novi izračun mirovina za sve umirovljenike koji će biti na bazi od 75 do 80 % neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz zaštitu AVM od 20 eura za svaku godinu staža, kao i ukidanje penalizacija s navršenih 65 godina života, naglasio je Špika te dodao kako mirovina ne može biti manja od iznosa dobivenog množenjem godina radnog staža s 20 eura.
– Pritom, veća mirovina ovisi o visini plaće i drugim pravima. Tražimo izdvajanje mirovine po posebnim propisima od radničkih mirovina​. Uz to, treba omogućiti ugradnju dizala u sve višekatne stambene zgrade i uspostavu pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Napose usklađivanje mirovina 100 % s realnom inflacijom, rastom plaća i cijena. Također, uvođenje minimalne cijene rada za pojedine djelatnosti i zanimanja umjesto minimalne plaće, kao i reformu II. mirovinskog stupa. Uz to, zahtijevat ćemo priznavanje radnog staža za svaki oblik rada za vrijeme trajanja redovnog studiranja uz zadržavanje svih prava, poručio je Špika.


Foto: Mislav Klanac


Nedostatak angažmana


Duško Vuković, predsjednik Stranke umirovljenika, osvrnuo se na to kako se umirovljenici nerijetko suočvaju s teškoćama prilikom donošenja odluka koje se tiču njihovih života, ističući pritom kako su često suočeni s političkim opcijama koje im ograničavaju ili oduzimaju prava.


– Jedini način da promijenimo trenutnu situaciju je izlazak na izbore i zaokruživanje umirovljenika. Samo tako možemo osigurati potrebnu političku snagu u Saboru, koja će biti dovoljna da se sva naša zatomljena i neispunjena prava ostvare. Jedan od glavnih uzroka malih mirovina seže u 1999. godinu, kada je uveden sustav obračuna koji je rezultirao smanjenjem mirovina za 35 %. Zato ćemo na drugoj sjednici Sabora ultimativno tražiti povratak na izračun mirovina koji će umirovljenicima omogućiti primanje 70 do 80 % svoje plaće ili uzeti u obzir njihovih deset najboljih godina staža. Želimo im osigurati dostojanstven život u kojem neće morati preživljavati kopajući po smeću, poručio je Vuković.


S druge strane, poznati zadarski turistički djelatnik Marko Mijić osvrnuo se na potrebu za jačim angažmanom umirovljenika.


– Kao dugogodišnji turistički menadžer, imao sam priliku surađivati s umirovljenicima te sam primijetio kako putuju, uživaju i pronalaze mjesta za druženje i zabavu. No, iznimno sam razočaran što danas primjećujem nedostatak angažmana umirovljenika, iako ih u Zadru ima oko 19.000 i s obzirom na činjenicu da postoje brojne udruge. Smatram da je vrijeme da se pokrenemo i osvijestimo pitanjima koja se tiču naših političkih i socijalnih prava. To možemo postići jedino kroz platformu »Umirovljenici zajedno«, apelirao je Mijić, istaknuvši nužnost za jačanjem zajedničkih napora kako bi se svi umirovljenici ujedinili za bolje sutra i dostojanstven život.