Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

odgoda svih postupaka

Velik odaziv zadarskih sudaca na "bijeli štrajk"

Autor: Goran Šimunov

22.01.2024. 13:45
Velik odaziv zadarskih sudaca na

Foto: Ilustracija/Luka JeličićNa hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi “bijeli štrajk” sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od 22. siječnja kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.


Sudjelovanje u tzv. mjerama najavila je i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.


Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.
Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.


Govoreći o odazivu na “bijeli štrajk” predsjednik zadarske podružnice UHS-a sudac Hrvoje Visković kazao je kako, bez obzira je li određeni sudac član Udruge ili nije gotovo svi sudjeluju u ovim mjerama upozorenja, i to prema njegovim saznanjima više od 90 posto sudaca Županijskog suda u Zadru i veći dio sudaca Općinskog suda u Zadru.


– Sudski službenici nas podržavaju u primjeni ovih mjera, iako oni trenutačno nisu u nikakvom štrajku. U Državnom odvjetništvu su se također pridružili mjerama upozorenja, ali nisu nam poznati podaci o njihovom odzivu, kaže Visković dodajući kako će, dok traju ove mjere, donositi samo odluke u određenim predmetima.


– Radi se o predmetima vezanim za kaznenopravnu zaštitu djece i općenito za zaštitu djece, potom odluke o istražnim zatvorima i odluke u slučajevima gdje bi mogla nastupiti neka nenadoknadiva šteta, što će svaki sudac procijeniti s obzirom na stanje predmeta.


Suprotna strana u pregovorima oko povećanja naših plaća ima mantru koju ponavlja kako će nam plaću podići za 700 eura, što je nonsens. Skrenuo bih pažnju da se radi o neistini. Dobili smo povećanje od oko 200 eura i to nakon, čini mi se, 15 godina tijekom kojih nam je i smanjivana plaća, otkriva sudac Visković.


Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po dužnosti čelnik sudbene vlasti, ustvrdio je da će tijekom mjera osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene.


To je od predsjednika najvišeg suda zatražila i Hrvatska odvjetnička komora navodeći da stranke i njihovi odvjetnici još osjećaju posljedice lanjskih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika.