Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

„Hitchock Nights“

Večeras izložba fotografija inspiriranih temama i motivima iz filmova Alfreda Hitchcocka

Autor: Portal ZL

07.08.2023. 09:23
Večeras izložba fotografija inspiriranih temama i motivima iz filmova Alfreda Hitchcocka

Foto: Arhiva ZL

Prvo izdanje manifestacije „Hitchcock Nights“ koje organizira Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Muzejom antičkog stakla u Zadru, uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije te spoznorstvo Maraske i Project by IT, bit će svečano započeto otvorenjem izložbe odabranih radova pristiglih na natječaj za izbor najbolje fotografije inspirirane temama i motivima iz Hitchcockovih filmova.


Na natječaj koji je bio otvoren do 31. srpnja javilo se 44 fotografa iz cijele Hrvatske i nekoliko iz inozemstva, što pokazuje da unatoč specifičnostima ovakvog natječaja postoji popriličan interes za ovu manifestaciju.


Četveročlani žiri u sastavu Nevena Štokić, Koraljka Alavanja, Anamarija Ivković i Mario Županović pregledao je i ocijenio svaku fotografiju pristiglu na natječaj bez znanja o identitetu fotografa. Fotografu čija je fotografija najbolje ocijenjena bit će na svečanom otvorenju uručena i nagrada Grand Prix Hitchcock Nights kao i prigodna novčana nagrada.


Sama izložba uključuje 15 najbolje ocijenjenih fotografija i fotografe koje ovdje navodimo abecednim redom (poredak svih izabranih fotografija bit će obznanjen na samom otvaranju): Mary Crnković Pilaš Marija Cvetković, Branko Margetić, Neno Mikulić, Neda Rački, Zvonko Radičanin, Neno Mihovil Tica-Čelić i Lola Vejzović Sremec.Veseli nas što je među najbolje ocjenjenim autorima i nekoliko klasika suvremene hrvatske fotografije kao i činjenica da je već u svom prvom izdanju foto natječaj Hitchcock Nights okupio respektabilnu grupu fotografa. Najveći dio fotografija na natječaju bio je inspiriran filmovima Ptice i Vrtoglavica što se poklapa s filmskim projekcijama koji slijede u drugom dijelu manifestacije.


Obzirom da su fotografija i Hitchcock u Zadru već antologizirani kroz objektiv Ante Brkana, foto natječaj u sklopu manifestacije posvećene upravo Hitchcocku nastavlja tu kratkodahu epizodu kroz priredbu za koju se nadamo da će postati tradicionalna godišnja manifestaciju koja okuplja različite umjetnike iz različitih područja.


Kino zona želi javno zahvaliti Narodom muzeju Zadar na suradnji u realizaciji i provedbi foto natječaja kao i izložbe pobjedničkih radova. Izložba je besplatna za sve posjetitelje i moći će se razgledati od 7.-13.8. u edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru.