Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NA MARGINAMA KONGRESA

Uzlet hotelijerstva preduvjet svijetle budućnosti sportskog turizma

Autor: Nikolina Lucić

28.04.2023. 11:17
Uzlet hotelijerstva preduvjet svijetle budućnosti sportskog turizma

Foto: Luka JeličićSportski turizam jedan je od najbrže rastućih oblika turizma, koji popularizacijom zdravog načina življenja, ali i velikih sportskih manifestacija, sve više dobiva na značaju. A upravo je zdrav život poveznica između sportskog i održivog turizma – budućnosti svjetskih putovanja.


U organizaciji UNWTO-a, krovne svjetske institucije za turizam, u Petrčanima je održan 2. Svjetski kongres sportskog turizma na kojem su stručnjaci iz cijelog svijeta raspravljali o nekoliko ključnih aspekata kao što su ekonomski učinak sportskog turizma, njegov doprinos ciljevima održivog razvoja iz ekološke, društvene i ekonomske perspektive, kao i ključnim alatima za promicanje destinacije kroz organiziranje sportskih događaja, sponzorstva i natječajne postupke.


Kongres je okupio više od 300 sudionika, među kojima i brojne visokopozicionirane predstavnike različitih zemalja, međunarodne dionike iz područja turizma i sporta te brojne poznate aktivne i bivše sportaše.


Kvalitativni uzlet
Bila je to izvrsna prilika za dodatnu promociju Zadra, ali i Hrvatske u cjelini, kao destinacije koja je prepoznatljiva upravo po turizmu i sportu. Sve je više turista zainteresirano za sportske aktivnosti tijekom svog odmora, a profesionalna su okupljanja i konferencije važan dio industrije.


Mega događanja i važna natjecanja sa svojom popularnošću donose i bogate prihode. Sport je jedan od najbrže rastućih sektora i stvaratelj trendova.


Stoga smo budućnost sportskog, ali i održivog turizma na području naše regije, prokomentirali s Mihaelom Kadijom, direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije, profesoricom Boženom Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, te Marijom Palekom, direktorom zadarske Turističke zajednice.


A da Zadarska županija vidi svjetlu budućnost u sportskom turizmu naglasila je Mihaela Kadija, koja je zajedno s Ministarstvom turizma i sporta pomogla u organizaciji kongresa.


– Drago nam je da je UNWTO upravo Zadar prepoznao kao savršeno odredište za ovaj kongres, što dovoljno govori o činjenici da je i svijet prepoznao naše potencijale kao destinacije sportskog turizma.


Sa svojim smo prirodnim obilježjima, poznatim sportašima i razvijenom infrastrukturom u razdoblju kvalitativnog uzleta i rasta ove grane turizma, naglasila je Kadija, kazavši kako grad Zadar osobito sa svojom infrastrukturom na Višnjiku ima, a dijelom već i ostvaruje,značajna gostovanja sportskih manifestacija.


– Kombinacija kvalitetnih sportskih kapaciteta i rastuće hotelske industrije s velikom popularnošću koju imaju zadarski sportaši, kao što su Luka Modrić, ali i braća Fantela i brojni mladi zadarski talenti, pravi je recept za daljnji rast i razvoj u ovom sektoru, istaknula je Kadija.


Nedostaju kapaciteti


Jedan od konkretnih primjera razvoja sportskog turizma je utrka »Wings for life« koju će Zadar ugostiti kroz desetak dana, a u naš grad iz godine u godinu dovodi više tisuća natjecatelja iz cijelog svijeta. Uz to, domaćini smo biciklističke utrke »Cro race«, kao i niza rekreativnih natjecanja od kojih je možda i najpoznatiji »Škraping« na otoku Pašmanu.


Prostor športskog centra »Višnjik« svoja vrata, osim brojnim zadarskim rekreativcima, polako sve češće otvara i brojnim domaćim i međunarodnim sportskim natjecanjima i turnirima, koji sa sobom, osim velikog broja sportaša, dovodi i mnoge trenere, ali i fanove.


Prilika im je to da osim u sportu uživaju i u ljepotama Zadra koje su naširoko poznate. Velike sportske manifestacije na sebi nose težinu financijske isplativosti, ali i ljubavi fanova koji svoje omiljene timove i sportaše prate po cijelom svijetu.


Profesorica Krce Miočić kazala nam je kako održivost i daljnji razvoj turizma idu ruku pod ruku, unatoč naizgled nespojivim karakteristikama.


– Nigdje se na svijetu ne može pronaći destinacija apsolutno cjelogodišnjeg turizma. Čak i one destinacije koje imaju kontinuirane turističke trendove imaju razdoblja povećanog turističkog intenziteta i sezonalnosti.


Ono što je problem u Zadarskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, je taj da je u nas razlika između turističkih kretanja prevelika i sezonalnost bolno očita, kazala je Krce Miočić i dodala kako bi situacija bila puno povoljnija kada bi se sezona produljila na barem šest mjeseci.


– Razdoblje naglih skokova u turističkom prometu i sezonalnosti može se pomiriti na način da se nečega moramo i odreći kako bi naš turizam bio kvalitetniji i dugoročno održiviji.


Maksimalna posjećenost destinacije i broj apartmana jednostavno se moraju ograničiti ukoliko ne želite destinaciju masovnog turizma koja se iz tog začaranog kruga ne može izvući, poručila je Krce Miočić, naglasivši kako Zadarskoj županiji u sektoru sportskog turizma još uvijek nedostaju hotelski kapaciteti, naročito oni najviše kategorije.


– Imamo jak sportski element i infrastrukturu koja se može bolje upotrijebiti u turističke svrhe. Predstoje nam daljnja ulaganja u sportske i hotelske kapacitete, ali i tržišno i marketinško pozicioniranje usmjereno na sportsko tržište, poručila je Krce Miočić.


Luksuzni hotel kao preokret


Još jedna grana razvoja sportskog turizma je i ugošćivanje stručnih okupljanja i kongresa, kao što je i 2. Svjetski kongres sportskog turizma, koji u destinaciju dovode stručnjake najrazličitijih profila. Upravo je Zadar zadnjih godina poznat kao mjesto susreta i savršena destinacija za takva okupljanja, a jedan od njih je i »Sport Media Festival«, čije nas drugo izdanje očekuje za nešto više od mjesec dana.


Takva stručna događanja najčešće posjećuju profesionalci, ali i mnogi bivši sportaši, koji donose velik ugled na međunarodnoj sceni. Izgradnja luksuznog hotela Hyatt Marska s pet zvjezdica, o kojoj je premijer Plenković tijekom boravka u Zadarskoj županiji razgovarao s predsjednikom Uprave Dogus Grupe Feritom Faikom Sahenkom, označit će preokret u zadarskom turizmu, pa tako i u onom sportskom, koji osim razvijene sportske infrastrukture zahtijeva i veći broj smještajnih jedinica najviše kvalitete.


Mario Paleka iz gradskog TZ-a upravo nam je to naglasio kao najvažniji faktor u budućnosti zadarskog sportskog turizma.


– Puno sam puta govorio o potencijalima koje Zadar ima u sektoru sporta i sportskog turizma i naglasio kako tu industriju moraju pratiti kvalitetni smještajni kapaciteti i mreža sportskih objekata najviše kategorije.


Sveobuhvatna strategija razvoja turizma s posebnom pozornošću na razvoju specifičnih oblika turizma, pa tako i sportskog, preduvjet je kvalitetnog razvoja destinacije, ali i uočavanja svih nedostataka koje treba ispraviti, poručio je Paleka i naglasio kako Zadar ima fantastične predispozicije za razvoj sportskog turizma.


– To je jako profitabilna i prosperitetna grana, koja puno nudi, ali isto toliko i zahtijeva od destinacije. Zadar je po mnogo čemu povoljna destinacija za sportaše, sportske turiste i stručnjake, kako zbog svoje klime i ljepota, tako i zbog prometne pristupačnosti.


S obzirom na to da napokon doživljavamo uzlet u sektoru hotelijerstva, nadamo se unaprjeđenju zadarskog sportskog turizma u budućnosti, zaključio je Paleka.