Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

velika neodgovornost

Unatoč upozorenjima i prijetnji kaznama već zabilježeni izgredi zbog petardi

Autor: Matea Guzalić

30.12.2023. 08:24
Unatoč upozorenjima i prijetnji kaznama već zabilježeni izgredi zbog petardi

Foto: Borna Filic/PIXSELLU Hrvatskoj je od 27. prosinca do 1. siječnja dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava, s izuzetkom petardi, koje su pod zabranom cijele godine. No, bez obzira na zabranu, svako je blagdansko razdoblje već tradicionalno obilježeno bljeskovima, glasnom pucnjavom i zvižducima ovih opasnih pirotehničkih sredstava.


Iako su kazne značajne, građani se ne odvraćaju od upotrebe petardi i redenika, često ne shvaćajući ozbiljnost potencijalnih posljedica. Oni koji najviše pate zbog takve neodgovornosti su kućni ljubimci, divlje životinje, bebe, starije osobe, srčani bolesnici, epileptičari i ljudi koji boluju od PTSP-a.


Posebno su pogođeni psi i mačke čiji izuzetno osjetljiv sluh često rezultira ozbiljnim posljedicama poput srčanih udara i nesretnih incidenata na cestama, dok pokušavaju pobjeći od buke. Vlasnici su često prisiljeni koristiti sredstva za smirenje kako bi umanjili strah svojih ljubimaca.


Teške posljedice
S obzirom na teške posljedice korištenja pirotehničkih sredstava, koje uključuju i ozbiljne ozljede kod djece poput gubitka prstiju i očiju, policijski službenici savjetuju građanima da se suzdrže od uporabe, a ako ih već koriste – neka to rade odgovorno.


– Savjetujemo građanima da ne koriste pirotehnička sredstva, a ako ih ipak koriste onda neka obavezno pročitaju i pridržavaju se uputa proizvođača za sigurno rukovanje. Jedna od preventivnih mjera koju imamo je naša operativna akcija »Mir i dobro« koja je započela 11. prosinca i traje do 7. siječnja iduće godine.Putem nje pozivamo građane da ne bacaju pirotehnička sredstva ispod vozila i balkona te da ih ne koriste pod utjecajem alkohola, a posebno u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje. Posebno želim naglasiti da se ne smije pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo, izjavila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske, ističući i kampanju »Manje oružja, manje tragedija« u sklopu koje građani mogu bez sankcija predati oružje i učiniti svoju okolinu sigurnijom.


Ovogodišnja akcija »Mir i dobro« na zadarskom području zasad bilježi jednak broj slučajeva oštećenja kao i prošle godine, dok slučajeva s ozljedama, srećom, nema.


Zasad bez ozljeda


– Prošle smo godine imali evidentirana dva oštećenja, a zasad je isto i ove godine. Naime, uslijed korištenja pirotehničkih sredstava došlo je do požara na vozilu u Pakoštanima te je uslijed bacanja pirotehničkih sredstava oštećeno staklo na ulaznim vratima u prostoriji jednog trgovačkog društva.


Što se tiče ozljeda, prošle ih godine nije bilo, a tako je zasad i ove. Vidjet ćemo kako će sve ići do kraja akcije, nadamo se da će sve proći u redu, zaključuje glasnogovornica.


Podsjetimo, ovisno o vrsti prekršaja, kazne iznose od 660 do 1990 eura za građane te od 1.320 do 3.980 eura za pravne osobe i obrtnike, kao i od 130 do 390 eura za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva.


U slučaju da ovi pozamašni iznosi nisu dovoljni da vas spriječe u uporabi pirotehničkih sredstava, onda pokušajte misliti na svoju sigurnost, ali i na sigurnost svih onih koji vas okružuju.