Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ODRŽIVO RIBARSTVO

Unatoč lovostaju na plavu ribu, ponuda na ribarnici je odlična

Autor: Nina Vigan

05.02.2024. 14:14
Unatoč lovostaju na plavu ribu, ponuda na ribarnici je odlična

Foto: Mislav Klanac



U tijeku je privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti koji se provodi u segmentu ribolova okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama, dakle, na ribarnicama diljem Hrvatske u periodu od 17. siječnja do 16. veljače nećete pronaći svježu plavu ribu. Lovostaj se provodi s ciljem poticanja održivog ribarstva te obnove i očuvanja bioloških resursa. Za navedeno razdolje, zainteresirani ribari mogu zatražiti i potporu koja podrazumijeva dodjelu jednokratnih bespovratnih novčanih sredstava u obliku naknade za privremenu obustavu.


I dok su neki brodovi privezani za kraj, provjerili smo stanje na zadarskoj ribarnici te smo se uvjerili kako je unatoč lovostaju ponuda bogata. Na ribarnici možete pronaći mole, trlje, kozice, molete, morskog pa i morske mačke, raže, sipe, škarpine, lastavice, skuše i slično. Kako se moglo čuti na ribarnici, svega se nađe i ljudi imaju veliki izbor.


Ima ribe, nema kupaca


To nam je potvrdio i Marinko Mekelenić, predsjednik Ceha ribarstva, marikulture i poljodjelstva.




– Stručnjaci su odredili period lovostaja, točnije mrijesta srdele, a u svibnju će biti mrijest inćuna. Postoji i lovostaj za koćarsku ribu, točnije od 15. rujna do 15. listopada se mrijesti oslić. Lovostaj je osmišljen u skladu s biologijom, a ne u skladu s potrebama ljudi.



Što se tiče ponude ribe, mislim da je ima dovoljno na ribarnici. A i da nema plave ribe, ima bijele. Koće rade, lijepo je vrijeme. Također, u Zadru ima i dosta pogona, ribe ima u zalihama i nije da nema plave ribe. Ima friško zaleđene plave ribe, neki imaju i preradu, tako da nije problem, kazao je Mekelenić.


Na ribarnici smo se uvjerili u bogatu ponudu te smo provjerili ako ćemo slučajno pronaći neku srdelu. Jedna od prodavačica na ribarnici, Dubravka, kazala nam je kako ljudi cijene plavu ribu radi pristupačne cijene, ali i dobrobiti za zdravlje.


– Plava riba je i popularna i jeftina. Ljudi su navikli na nju i na neki način običaj je jesti plavu ribu, osobito srdelu. Plava riba je puna dobrobiti za organizam, puna je omege i doktori je preporučuju za srce, za krvne žile, za tlak. Mala je, ali jako korisna. Čak je i bolja od tune koja zna imati žive.


Ovaj lovostaj je dobra stvar da se obnovi riblji fond, kao što se Jabučna kotlina fantastično oporavila. Ribe ima dosta, sve polako ide svojim tijekom, samo treba biti strpljiv za sve, kazala je Dubravka, dodajući kako je veći problem od cijene i ponude manjak ljudi na Poluotoku, a time i manjak ljudi na ribarnici.



Prethodno zaleđene


Susreli smo jednog kupca koji nije bio zadovoljan ponudom, jer sve što je dostupno po njegovom mišljenju je skupo.


– Cijene su katastrofa, ljudi nemaju što uzeti, sve je preskupo. Ja ću uzeti malo cipla, malo mola, a bilo bi dobro naći malo srdele, ali nema je, kazao je razočarano kupac dodavši kako je i manula prije bila pristupačna cijenom.


Međutim, kako je i Mekelenić kazao, ponegdje je moguće pronaći srdelu. Prodavačica Sandra Miočić kazala nam je kako ribe ima dovoljno, svježe srdele nema, ali na njenom štandu možemo pronaći srdele koje su prethodno zaleđene. Cijena popularne srdele je 4 eura.


– Lovostaj je počeo i trajat će do 15. veljače. Ne znam hoće li se izlaziti na more poslije 15. veljače jer će biti pun mjesec, možda neki manji brodovi. Do onda prodajemo mole, trlje, pasa, mošune, svega ima smo nema ljudi. Svi znaju da je lovostaj na snazi trenutno, ali isto traže srdele.


Ja imam u ponudi zaleđene srdele, koje su ulovljene netom prije lovostaja i zaleđene jedna po jedna. One su savršene, samo ih ne smijete ponovno lediti tako da ljudi dosta kupuju i te. Nisam ih još donijela, ali hoću, u biti su svaki dan u ponudi, kazala je Miočić.



Dobro za riblji fond


Kupci gledaju na lovostaj kao dobru stvar, koja ne traje dugo, a dobra je za riblji fond.


– Lovostaj je tu da se popravi riblji fond, a srdela će biti kad stane lovostaj. Malo strpljenja treba, ribe ima u ponudi, doduše skupa je, kazao je Damir Šimunov, a njegov prijatelj nam je otkrio kako mu srdele nise po guštu, kako je bolje skuhati na brudet tri komada škarpine i palente.


Susreli smo na ribarnici i Sonju koja kupuje ovisno o tome što želi jesti tog dana, bez obzira na cijenu.


– Srdele kupujem kad god je nađem, a kad je nema uzimam bijelu ribu koje ima poprilično. Što se tiče te ribe koja je zaleđena, ne uzimam ništa takvo, ne zato što je zaleđeno nego zato što volim samo svježe, pa bila to srdela, mol ili škamp, svejedno, kazala je Sonja.