Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

VELIKE POHVALE

UGLEDNI CNN ’Zadar i okolica oduševljavaju kulturom, poviješću i prirodnim ljepotama’

Autor: Goran Šimunov

09.05.2024. 16:38
UGLEDNI CNN ’Zadar i okolica oduševljavaju kulturom, poviješću i prirodnim ljepotama’

Foto: Luka JeličićKada spomenemo Dalmaciju obično nam na pamet padaju Split i Dubrovnik. Ako krenete prema sjevernom dijelu ove obalne hrvatske regije naći ćete cestu kojom se malo manje putuje.


Hrvatska obala od Zadra do Trogira sadrži nevjerojatnu količinu povijesti i kulture, kao i očaravajuće krajolike, u oko 144 kilometra, piše CNN u tekstu objavljenom ovih dana u kojem hvali ovaj dio naše obale, a posebno grad Zadar, njegovu okolicu i otoke.


Ovaj dio obale samo je kopno, a ispred njega se nalaze i deseci otoka razasutih duž obale. Mnogi su nenaseljeni, drugi su mjesto na koje možete otići kada trebate pobjeći od svega.
Tu se nalazi i Nacionalni park Kornati, jedan od najprivlačnijih prirodnih prostora Hrvatske koji se prostire na 89 otoka. Uskoro ćete vidjeti zašto je kretanje brodom tako privlačna opcija.


Veliki gradovi Zadar i Šibenik vraćaju vas u prošlost, Zadar u rimsko doba, Šibenik u doba hrvatskih srednjovjekovnih vladara. Trogir, čiji stari grad zauzima vlastiti otočić, čarobno je mjesto zaštićeno statusom svjetske baštine UNESCO-a. Između su primamljiva obalna sela, skrovite plaže i unutarnja vinska regija.


Zadar i okolica


Zakoračite u povijesno središte najstarijeg hrvatskog grada, Zadra koji je osnovalo drevno pleme Liburna, a kolonizirali su ga Rimljani u prvom stoljeću prije Krista, i dobit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom. Na samo jednom trgu unutar zidinama ograđenog starog grada uronit ćete u stoljetnu povijest.U središtu Trga opatice Čike nalaze se ostaci starorimskog foruma čije je kamenje iskorišteno za izgradnju crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Uz crkvu je romanička katedrala sv. Anastazije.


Nasuprot toga nemojte propustiti zvonik iz 11. stoljeća crkve svete Marije, kao i renesansni Benediktinski samostan, ali s dijelovima rimskog i srednjovjekovnog iznutra. Crkva sv. Marije i krstionica svete Anastazije uništene su tijekom savezničkog bombardiranja 1943. godine i morale su se obnoviti.


Kada se prošetate zadarskom rivom čvrsto ste se vratili u 21. stoljeće nailaskom na dvije umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija.


Sjednite na blještave mramorne stepenice uz more i slušajte neodoljive zvukove Morskih orgulja, podvodnog niza cijevi koje pokreću valovi. Odmah pokraj njega, ugrađen u obalu, nalazi se njegov prateći komad, Pozdrav Suncu, osvijetljen plavim staklenim pločama koje svijetle noću.


Nakon što ste ležerno razgledali izvrsnu zadarsku tržnicu hrane udaljenu pet minuta hoda u Ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića, vrijeme je da odete na plažu.


Slijedite obalu sjeverno od centra i doći ćete do obiteljskih plaža Borik i Diklo, dok se odmah ispod stare gradske jezgre nalazi gradska plaža Kolovare koja dobiva naš glas zbog svojih živahnih beach barova.Ako želite još bolje upoznati plaže, krenite oko šest kilometara južno od Kolovara i doći ćete do mjesta Bibinje čijih četiri kilometara plaža završava u najvećoj hrvatskoj marini.


Prije nego što napustite kopno, skrenite na brzinu oko 16 kilometara sjeverno od Zadra do atraktivnog gradića Nina. Njegovo okruženje je neobično, dva zaštitna pojasa pješčane plaže vijugaju oko starog grada koji se nalazi na vlastitom malenom otoku povezanom s dva mosta.


Okolne solane daju naslutiti koliko je Nin bio važan u Srednjem vijeku, u što se možete uvjeriti posjetom Solani Nin.


Krenite u obilazak muzeja i otkrijte da se malo toga promijenilo u proteklih 1000 godina, sol se još uvijek bere ručno. Nakon što istražite uske uličice starog grada, uputite se do pješčane Kraljičine plaže odmah izvan njega i pridružite se mještanima koji se mažu »terapeutskim« blatom koje ćete pronaći u trstici iza plaže.


Zadarski arhipelag


Brojni otoci razasuti uz zadarsku obalu jedni su od najležernijih u Hrvatskoj, a do mnogih od njih se može doći trajektom.Dva najbliža i najlakše dostupna, Ugljan i Pašman, udaljeni su svega 25 minuta vožnje brodom i gotovo su kao predgrađa Zadra, premda predgrađa zagušena maslinicima, razvedena šljunčanim uvalama i ispresijecana pješačkim i biciklističkim stazama.


Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, jedno je od najudaljenijih, opuštenih mjesta gdje automobili nisu dopušteni, a čak su i bicikli zabranjeni tijekom ljetnih mjeseci. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti i čini se još udaljenijim.


Krenite oko dva sata zapadno od Zadra brzim trajektom i stići ćete do vijugavog Dugog otoka. Vozite duž njegove obale kako biste pronašli mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat, najviši svjetionik na Jadranu visok 41 metar.


S vrha svjetionika pruža se pogled na sjevernu obalu Dugog otoka i na susjedne otoke. Vidjet ćete kako se većina otočnih plaža nalazi u šljunčanim uvalama, pješčane su u Sakarunu na zapadnoj obali, dok je na južnom vrhu očaravajući Park prirode Telašćica čijih je 25 uvala i šest otočića ugurano u krajolik u obliku pandži, hrastovih šuma i maslinika obrubljenih pješačkim stazama.


Slijedite stazu do slanog jezera Mir u unutrašnjosti. Kad nije glavna sezona, opravdava svoje ime. U ostalom dijelu ovog teksta posebna poglavlja posvećena su i Nacionalnom parku Kornati, Šibeniku, Primoštenu i Trogiru.