Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

JEDINSTVEN TEČAJ

U Zadru po prvi puta u svijetu održan tečaj podvodne zaštite olupina

Autor: Portal ZL

28.05.2024. 17:22
U Zadru po prvi puta u svijetu održan tečaj podvodne zaštite olupina

Foto: MCPA Zadar



Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru osmislio je program obuke za stručnjake u području zaštite metalne podvodne kulture baštine. Tečaj je okupio polaznike iz više mediteranskih zemalja: Španjolske, Italije, Grčke i Malte. Uz stručnjake iz MCPA Zadar, u ulozi mentora sudjelovala su najveća imena svjetske podvodne konzervacije, konzervatori-ronioci Ian MacLeod iz Australije i Jean-Bernard Memet iz Francuske te Pablo Pérez-Fuentes Ramos iz Španjolske.


Foto: MCPA Zadar


Intenzivni jednotjedni tečaj uključivao je teorijski i praktični dio. Tijekom ronjenja na metalnim olupinama proveden je pregled i opsežna mjerenja korozijskog stanja brodova i zrakoplova u zadarskom i šibenskom akvatoriju. Impresivne olupine iz Prvog i Drugog svjetskog rata svake godine privlače na tisuće ronioca. Jedna od takvih olupina je avion Junker Ju 87 iz Drugog svjetskog rata, popularno zvan “Štuka” koji je pronađen u podmorju kod otoka Žirja. Vrijednost olupine izuzetna je i u svjetskim okvirima, budući da su, osim olupine kod Žirja, u svijetu ostala sačuvana tek dva zrakoplova ovog tipa. Uslijed djelovanja korozije, olupinama kroz 10-ak godina prijeti potpuni kolaps ukoliko se već sad ne zaštite na adekvatan način.


Foto: MCPA Zadar


Međunarodni tim podvodnih konzervatora i arheologa osmislio je strategiju efektivne zaštite koja u potpunosti zaustavlja propadanje olupina metodom katodne zaštite. MCPA Zadar spomenutu metodu uspješno primjenjuje posljednje četiri godine u zaštiti topova iz 16. stoljeća potonulih kod rta Kamenjak u Istri. Metodom su se navedeni željezni topovi u potpunosti zaštitili od propadanja. Mjerenja provedena na “Štuki” i ostalim olupinama pokazala su kako bi se takva zaštita i na njima mogla efektivno primijeniti i time spasiti naše podvodno kulturno blago od uništenja.


MCPA Zadar