Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

LJUBAV PREMA ORUŽJU

U Zadarskoj županiji u 2022. odobreno 239 dozvola za nabavu oružja

Autor: Vanja Mirčeta

06.02.2023. 08:55
U Zadarskoj županiji u 2022. odobreno 239 dozvola za nabavu oružja

Foto: Goran Kovačić/PIXSELLUvidom u raspoložive evidencije Policijske uprave zadarske, na osnovu zaprimljenih zahtjeva za nabavu oružja u 2022. godini, odobreno je ukupno 239 zahtjeva. Radi se o brojki koja ne odstupa od odobrenih zahtjeva ranijih godina. Najveći broj zahtjeva za nabavu oružja građana se odnosi na one podnesene u svrhu lova.


Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja osoba je dužna pisanom izjavom dati suglasnost da njezin izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni njezina zdravstvenog stanja, koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja, o tome izvješćuje nadležno tijelo, te da nadležno tijelo može od njezina izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili svakog drugog liječnika tražiti podatke o njezinu zdravstvenom stanju.


Oružje posjeduju i ženske osobe


– Na području Policijske uprave zadarske, uključujući i nadležne policijske postaje, evidentirano je ukupno 4.358 osoba kojima je sukladno zakonskim odredbama odobrena nabava oružja kategorije B – vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje i oružje kategorije C – vatreno oružje i oružje koje je potrebno samo prijaviti.
Od ukupnog broja 91 osoba je ženskog spola. Za oružje koje je nabavljeno temeljem odobrenja za nabavu oružja građaninu se izdaje oružni list za držanje ili oružni list za držanje ili nošenje oružja, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.


Osim državljana Republike Hrvatske dozvole za oružje mogu ishoditi i stranci, no u tom slučaju oni moraju zadovoljiti određene preduvjete.


– Da bi državljanin treće zemlje odnosno državljanin države članice EGP-a ili Švicarske konfederacije, podnio zahtjev za registraciju oružja, mora imati regulirani status (privremeni ili stalni boravak) u Republici Hrvatskoj.


Zahtjev za nabavu oružja se podnosi na propisanom obrascu u policijskoj upravi/postaji prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva odnosno mjestu boravišta državljanina treće zemlje odnosno državljanina države članice EGP-a ili Švicarske konfederacije na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj. Na području Policijske uprave zadarske registrirano oružje posjeduje 16 stranih državljanina, istaknula je Grbin.


Da bi se ishodila dozvola za nabavu oružja, osoba mora biti punoljetna. Iz PU zadarske ističu kako nisu imali zahtjeva za izdavanjem dozvola osobama mlađim od 18 godina starosti.


– Nismo imali slučaj da je zahtjev za nabavu oružja podnesen uime maloljetne osobe. Naime, sukladno odredbama Zakona o oružju, da bi se odobrenje za nabavu oružja izdalo fizička osoba mora ispunjavati opće i posebne uvjete, a jedan od tih uvjeta je da je osoba navršila 21 godinu života, osim policijskih službenika ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela i zaštitara koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje i koji moraju imati navršenih 18 godina života te članova sportske streljačke organizacije koji se aktivno natječu u streljaštvu i osoba s položenim lovačkim ispitom koje moraju imati navršenih 18 godina života, kazala je Grbin.


Nedozvoljeno posjedovanje oružja


Sukladno odredbama članka 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C (pištolji, puške, poluautomatsko i automatsko oružje, vojno oružje, eksplozivna sredstva, bombe, streljivo i ostalo oružje) imaju obavezu, odnosno dužni su takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje i onesposobljavanja.


– Policija će preuzeti oružje i streljivo na mjestu na kojem se ono nalazi, a o preuzetom oružju i streljivu će građaninu izdati potvrdu.


Ako građani dragovoljno predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanje izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, naglasila je Grbin.


Podsjećamo, akcija »Manje oružja, manje tragedija«, provodi se neprekidno od 2007. godine te građanima omogućava da bez ikakvih sankcija policiji predaju oružje, dijelove oružja, streljivo, minsko-eksplozivna i slična sredstva.


Samo izdavanje odobrenja ne znači da je policijski posao gotov, vlasnici oružja stalno se kontroliraju, a u slučaju kršenja nekog od uvjeta pokreće se upravni postupak za oduzimanje oružja. Postoji mogućnost i upućivanja na izvanredni zdravstveni pregled ako se sumnja u fizičku sposobnost vlasnika oružja.