Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

kod divlje svinje

U Zadarskoj županiji potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge

Autor: Goran Šimunov

03.10.2023. 13:47
U Zadarskoj županiji potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge

Foto: MARKO MRKONJIĆ/PIXSELLPrvi slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je na jednoj divljoj svinji čija je lešina prije nekoliko dana pronađena na području Zadarske županije, otkrila je u utorak Žaklin Acinger-Rogić iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, koja je sudjelovala na predavanju o novostima vezanim uz zakonske izmjene i obveze lovoovlaštenika za afričku svinjsku kugu. Predavanje je upriličeno u okviru programa za Life Wild Wolf.


– Ova divlja svinja najvjerojatnije je stradala u prometu, a njena lešina je odvezena na analizu gdje je utvrđeno kako ima pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu, ističe Acinger-Rogić.


Zbog afričke svinjske kuge (ASK), koja se prije otprilike tri mjeseca pojavila u Hrvatskoj, dosad je usmrćeno oko 20 tisuća svinja. Radi se o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, već isključivo zadomaće i divlje svinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.


Šime Zelić/PIXSELL
U Ministarstvu poljoprivrede navode kako je afrička svinjska kuga trenutačno bez presedana i glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio.


– Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ASK-a pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. ASK najveća je prijetnja hrvatskom svinjogojstvu te populaciji divljih i domaćih svinja.


Od prve pojave ASK-a na području EU-a 2014. bolest se proširila na veliki broj država članica te je od početka godine do 15. lipnja 2023. u EU sustav prijave bolesti ADIS prijavljeno 255 žarišta ASK u domaćih svinja, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.


Što se tiče obveza lovoovlaštenika za ASK Vlada RH je 20. srpnja donijela Zaključak o tim obvezama. S ciljem osiguravanja provedbe mjera kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja u lovištima Ministarstvo poljoprivrede je zaduženo da lovovlaštenicima lovišta u zonama zaštite, zonama nadziranja i zaraženim zonama dodijeli nadoknadu za odstrel svakog pojedinačnog grla divlje svinje.


Dino Stanin/PIXSELL


U lovištima je potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova; vozila koja se koriste u lovištu, posebno za prijevoz trupova odstrijeljenih divljih svinja, moraju biti za to odobrena od odgovorne osobe i prije i poslije lova, odnosno prije izlaska iz lovišta moraju biti dezinficirana; odrobljavanje se može provoditi isključivo na za to određenim mjestima.


Zarazom afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj je zahvaćeno blizu 900 gospodarstava. Trenutačno je eutanazirano oko dva do tri posto od ukupnog broja svinja u Hrvatskoj. Međutim, glavni je problem što epidemija još uvijek nije pod kontrolom i očekuje se njezino daljnje širenje na druge županije.


Iskustva iz zemalja koje su se suočile s pojavom ASK-a ukazuju da bi se svega 15-20 posto proizvođača, koji su zbog ove bolesti morali prekinuti s proizvodnjom, odlučilo na obnovu proizvodnje.