Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

UDRUGA RIBICE

U Dječjoj posudionici donira se odjeća i obuća, a pečat daju tople riječi i susretljivost

Autor: Šime Ćurko

28.05.2024. 15:40
U Dječjoj posudionici donira se odjeća i obuća, a pečat daju tople riječi i susretljivost

Foto: ARHIVA ZLUdruga Ribice već sedmu godina vodi projekt Dječja posudionica, zamišljen kao mjesto gdje se organizirano prikuplja dječja oprema, odjeća i obuća, koja se ustupa trudnicama i obiteljima s manjom ili većom djecom, kako onima u potrebi, tako i svim zainteresiranim roditeljima kojima na kupovanje dječje odjeće i opreme odlazi znatan dio kućnog budžeta i kojima je svaka mala pomoć u nabavi navedenog, dobrodošla.– Naša posudionica predstavlja inovativan projekt koji izdaje dječju odjeću, obuću i opremu onima kojima je to najpotrebnije. Pokrenuta je 2018. godine i od tada predano radimo i humanitarno djelujemo. Glavni cilj projekta je podrška mladim obiteljima u vidu materijalne pomoći, a uz to i poseban naglasak imamo na susretu s korisnicima. Premda je riječ o posudionici jasno je da ne očekujemo povrat istrošene dječje odjeće ili obuće. Možda jedino kad je riječ o kolicima ili sličnoj dječjoj opremi koja bi se mogla i dalje koristiti, a onome tko ju je posudio postala je nepotrebna, kaže Josipa Birkić, majka osmero djece i voditeljica Udruge Ribice te dodaje kako u doba užurbanosti i opterećenosti topla riječ i susretljivost daju pečat po kojem žele da ih ljudi prepoznaju.


Majka Terezija
– Zaustaviti se nad drugim u potrebi, bilo ono materijalne ili psihičke potrebe, savjetom, ohrabrenjem ili osobnim svjedočanstvom predstavlja naše pravo bogatstvo, i to uvijek napominjemo, ističe Birkić.


Veliku motivaciju i inspiraciju članovi Udruge pronalaze u Majci Tereziji.– Ona je naša zaštitnica koju želimo nasljedovati. Kao što ona kaže, nismo svi stvoreni da radimo velike stvari, ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi. Ili, ako ne možeš nahraniti stotinu ljudi, nahrani samo jednog čovjeka. Naše djelovanje ima želju pomoć pojedincu i osluškivanje, stoga nam nisu bitne ni brojke ni hvala. Smatramo da su djela koja činimo samo mali dio našeg doprinosa i da ima puno kvalitetnih i velikih udruga i pojedinaca koje se bore za bolje uvjete življenja u našoj zemlji. Stoga smo često svjedoci velike radosti, smijeha i podrške koje naši volonteri nesebično daruju, darujući svoje vrijeme i svoj osmijeh. Lica zadovoljnih korisnika prilikom dolaska i odlaska u prostor Dječje posudionice naša su nagrada za rad i daljnja motivacija za dalje, kaže Birkić te dodaje kako udruga bilježi svoj rast u djelovanju i napretku.


Važnost susreta


– Činjenica da smo neprofitna organizacija, da ovisimo o donacijama i uplatama članarina za daljnje djelovanje (udruga plaća mjesečni najam prostora za svoje djelovanje pr. a.) nikada nas nije obeshrabrila i poljuljala za nastavak. Naime, vođeni smo željom za pomoći drugome, a prvenstveno motivirani djelovanjem Božje providnosti te koračamo hrabro u nove izazove. Važan aspekt djelovanja je naša vjera koju hrabro i nesmetano svjedočimo, poštujući svetost ljudskog života i zalažući se na ovakav način da konkretno djelujemo, naglašava Birkić.


Josipa Birkić, voditeljica Udruge Ribice, majka je osmero djece/Arhiva ZL


Sve je u posudionici uredno složeno.


– Dječja roba je na policama. Svrstana je po broju – veličini, spolu, godišnjem dobu. Korisnici prilikom posjeta imaju mogućnost prema vlastitim željama i ukusu odabrati ono što im je potrebno za njihovu djecu. Rad Dječje posudionice odvija se većinom u popodnevnim satima i dogovorno, pazeći da se posvetimo, koliko je moguće, našim korisnicima u važnosti susreta s njima, naglašava Birkić te dodaje kako oštećenu roba koja nije prikladna za ponovnu uporabu odlažu odgovorno u reciklažna dvorišta kako bi doprinijeli zaštiti okoliša i smanjili negativan utjecaj na okoliš.


Mnogi daju doprinos


– Naša inicijativa, projekt Dječja posudionica temelji se na radu volontera, čija je predanost ključna za uspjeh projekta. U tom smislu zahvaljujemo pojedincima, a i organiziranim skupinama volontera, poput Klasične gimnazije Ivana Pavla II., volontera 72 sata, volontera Učeničkog doma u Zadru… Podršku su nam dali Zadarska županija i Grad Zadar, koji su Dječju posudionicu prepoznali kao dio svog programa demografske i socijalne politike. Naš tim volontera posvećen je radu za dobrobit zajednice te kontinuirano radi na unaprjeđenju sustava donacija i distribucije robe. Otvoreni smo za suradnju s organizacijama i pojedincima koji dijele našu viziju bolje budućnosti za sve mališane. Stoga redovito slažemo i šaljemo pakete pomoći za različite obitelji u potrebi na nivou Hrvatske. Surađujemo i komuniciramo s drugim udrugama kojima po potrebi također šaljemo pakete razvrstane odjeće (Caritas, Udruga Duga, OB Zadar).Građani svakodnevno pune prostor posudionice.


– Prikupljamo donacije kao što su rabljena neoštećena dječja oprema poput kolica, krevetića, nosiljki, autosjedalica, prematalica, hranilica, hodalica, vrtića, posteljine za krevetiće, kadica i slično, razna sezonska oprana i neoštećena dječja odjeća od broja 56-170 (novorođenče do 16 godina) razna sezonska neoštećena dječja obuća do broja 41, te trudnička roba. Svi koji imaju odjeću, obuću ili opremu mogu je donirati, ili ako imaju potrebu posuditi je od nas, mogu se slobodno javiti na broj mobitela 092/205-1493 i dogovorit ćemo susret. Također, oni koji žele mogu doći i aktivno se uključiti u naš tim volontera, postati članovi udruge ili novčano pomoći uplatom na račun Udruge Ribice (IBAN: HR1823900011101189913).


Dan otvorenih vrata 6. lipnja


Birkić poziva Zadrane na Dane otvorenih vrata gradskih udruga 2024. godine.


– Pozivamo naše sugrađane u četvrtak 6. lipnja od 16 do 19 sati u prostorije posudionice. Nalazimo se u Ulici Ivana Matetića Ronjgova 10, na Sokinom brigu. Na danima otvorenih vrata možete očekivati puno zabave i veselja, podržati našu udrugu, upoznati njene članove, korisnike i volontere, kaže Birkić.


Materijalizam i konzumerizam


Dječja posudionica nastoji pomoći roditeljima u svim segmentima života.


– Ono što često osjetimo je velika doza zabrinutosti mladih obitelji napadnutih od strane materijalizma i konzumerizma, povlačeći i, nažalost, stavljajući ulogu i važnost roditeljstva kroz istu dimenziju. Osobnim svjedočanstvom, hrabrimo i olakšavamo često nepotrebna nametanja perfekcionizma mladim roditeljima vraćajući ih na temeljne potrebe djeteta, a to je da je voljeno i zbrinuto, a sve materijalno se uistinu posloži. Tu onda djelujemo konkretno. Zahvaljujući nesebičnim i čestim donacijama odjeće, obuće, i predivne, uščuvane opreme, Dječja posudionica ima mogućnost pružiti konkretnu pomoć, zaključuje Birkić.