Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potpora u borbi s bolešću

Lions klub Zadar uručio vrijedne donacije Antoniju i Karlu

Autor: Nikolina Lucić

11.03.2024. 12:17
Lions klub Zadar uručio vrijedne donacije Antoniju i Karlu

Foto: Mislav KlanacDvojica dječaka od šest i 16 godina s malignim bolestima, od Lions kluba Zadar dobila su jučer u hotelu Bastion vrijednu donaciju. Sredstva su prikupljena na velikom skupu hrvatskih Lionsa koji su prošlog vikenda boravili u Zadru, uz značajne donacije Kali tune, Radiona iz Benkovca i Ilirije iz Biograda.


Lionsi su u Zadru raspravljali o malignim bolestima kod djece i usvojili prijedloge kako bi, kao najveća humanitarna udruga u svijetu, mogli pomoći takvoj djeci i njihovim obiteljima, suočenima s teškom bolešću. Razmotreni su načini pomoći, poput onog kako djeci i roditeljima olakšati dugotrajan boravak u nekom od četiriju centara u kojima se liječe.


Lionsi su, uz to, uputili inicijativu nadležnima za nabavu aparata kojih u Hrvatskoj nema i predložiti izmjene zakonske regulative o uvođenju obaveznih prava na razini cijele države.
– Lionsi iz Hrvatske prošlog su se mjeseca okupili u Zadru i u još jednoj Lions godini razgovarali o zajedničkim temama i problemam na koje želimo ukazati. S druge strane, našom smo akcijom skupljali humanitarnu pomoć za dvije zadarske obitelji kojima je ona potrebna. Prošlog tjedna fokus je bio upravo na podizanju svijesti o problematici s kojom se nose obitelji čija su djeca oboljela od karcinoma. Iznos od tri tisuće eura podijelili smo tako na te dvije obitelji, a naša je krovna udruga osigurala i tri tisuće eura i kupila laptop za starijeg maloljetnika. Lions Zadar proslavio je i svojih 25 godina s nebrojeno puno akcija, kojima smo mnogima pomogli, kazao je Tomislav Peričić, predsjednik Lions kluba Zadar.


Tomislav Peričić uručio je Karlu laptop


Ivica Cvitanović otac je dječaka Antonija koji se bori s karcinomom jetre. Kaže kako nije lako, ali se hrabro bore s opakom bolešću.


– Od studenog se borimo. Terapije su sada gotove, on je na pauzi i spremamo se za operaciju u Klaićevoj. On se jako dobro nosi sa svojim stanjem, a Klaićeva mu pruža svu pomoć koja mu je potrebna. Osoblje je kvalitetno, a ova nam donacija Lions kluba puno znači. Potrošit ćemo ju na stanovanje i rehabilitaciju, jer mi smo sada u privatnom aranžmanu, unatoč tome što brojne udruge u Zagrebu nude pomoć sa stanovanjem, kazao je Cvitanović.


Lusijana Magaš, majka 16-godišnjeg Karla, kazala nam je kako im u dugogodišnjoj borbi s bolešću svaka pomoć dobro dođe.


– Karlo se bori s metastazirajućim sarkomom. U procesu je kemoterapije, a svi su tumori kirurški odstranjeni i prognoze iz Klaićeve su optimistične, dodala je Magaš, dok nam je sam Karlo kazao kako će mu laptop puno pomoći da lakše prebrodi vrijeme pred njim.