Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

LIGA PROTIV RAKA

U četvrtak se organizira tradiocionalna akcija "Smijeh kao lijek-smijehom protiv raka"

Autor: Alen Plahinek

30.01.2023. 15:25
U četvrtak se organizira tradiocionalna akcija

Foto: Arif SitnicaNakon što je u subotu na Narodnom Trgu dijeljenjem mimoza i prikupljanjem dobrotvrornih priloga obilježen Svjetski dan borbe protiv raka grlića maternice, Liga protiv raka održala je press konferenciju na kojoj rečen iznos donacija ove hvalevrijedne akcije, a najavljen je i daljnji program rada Lige, odnosno dugogodišnja akcija ove udruge, a to je “Smijeh kao lijek- smijehom protiv raka”. Konferenciji su nazočili predsjednik Udruge, gradonačelnik Branko Dukić, te Lada Šokota iz Lige protiv raka.


– Donacijama smo skupili 630 eura koji su uplaćeni na zajednički račun za aparat za zračenje. Nažalost, kao što smo kroz medije mogli vidjeti imamo visoki postotak oboljelih od raka. Naša sljedeća akcija je usmjerena na smijeh, odnosno na “terapiju” smijehom protiv raka, uvodno je kazao Dukić te najavio Ladu Šokotu koja je detaljnije rekla o sljedećoj akciji.


– Prije sedamnaest godina sastajali smo se kao članovi Lige u starom onkološkom odjelu i tada smo odlučili da ćemo krenuti s akcijom “Smijeh kao lijek-smijehom protiv raka” i da ćemo pokušati obradovati i nasmijati naše sugrađane, kako zdrave tako i bolesne.
Cilj nam je svima na neki način uljepšati tu večer, a znamo iz raznih studija koliko smijeh pozitivno utječe na liječenje, tako da bi to bio naš neki dodatni doprinos svima koji su bolesni. Spomenut ću samo kako se djeca nasmiju do pet tisuća puta dnevno, a mi stariji svega nekih sto. Ima nas koji i nešto malo više od sto uspijemo, kroz smijeh je kazala Šokota te najavila ovogodišnju predstavu.


– Budući da zbog COVID-a nismo dvije godine mogli imati predstave, ove godine imamo jubilarnu 15. predstavu koju će nam upriličiti Jan Kerekeš sa stand-up komedijom “Dobra večer, došao sam po vašu kćer”. Predstava je odlična i ne sumnjamo da ćemo time obradovati naše sugrađane.


Moram istaknuti kako se uvijek tražila karta više za naše predstave, a nadam se kako ćemo ove godine napuniti HNK. Jutros je krenula prodaja karata i poprilično smo zadovoljni odazivom. Predstava je u četvrtak u 20 sati te ovime pozivam sve da dođu, opuste se i nasmiju do suza. Karta košta deset eura i novac ide za opremu linearnog akceleratora, objasnila je Šokota.


Linearni akcelerator do kraja godine


Liga protiv raka i OB Zadar imaju zajednički račun na kojem su namjenski novci koji su striktno određeni za kupnju linearnog akceleratora.


– Uvršteni smo na popis bolnica koje trebaju dobiti linearni akcelerator. Sada će se osnovati Povjerenstvo za kupnju tih akceleratora, a jedan od prva četiri akceleratora koji će doći u Hrvatskoj ide odmah u OB Zadar, čime smo mi prezadovoljni. Dobivanje ovog uređaja bit će kruna našeg dugogodišnjeg rada.


Uz taj linearni akcelerator država kupuje, ja mislim, simulator, CT te jedan dio neke dodatne opreme, a sve ono što će nedostajati kupit će se iz našeg zajedničkog računa. Na kraju, lienarni akcelerator očekujemo da će doći do kraja ove godine.


Kao što sam ranije rekao, sada se formira Povjerenstvo, pa onda ide natječaj i sve skupa bi trebalo biti riješeno do kraja godine. S druge strane, prostor koji se uređuje sigurno će biti gotov i spreman do početka ljeta, objašnjava Dukić.


Za kraj preporučujemo svima koji su željni smijeha, da u četvrtak dođu u HNK Zadar te uz sat vremena smijeha učine i dobro djelo, pa možda nekome i spase život svojom donacijom.