Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

tradicionalna akcija

TZ Zadarske županije dodijelila nagrade najzaslužnijima za brendiranje županije

Autor: Vanja Mirčeta

09.12.2022. 14:06
TZ Zadarske županije dodijelila nagrade najzaslužnijima za brendiranje županije

Foto: Arif SitnicaBrojni dionici turističke ponude Zadarske županije okupili su se danas u Hotelu Kolovare kako bi sudjelovali u 19. po redu dodjeljivanju turističkih nagrada onima najzaslužnijima i prepoznatima tijekom tekuće turističke godine – u tradicionalnoj akciji Turističke zajednice Zadarske županije.


Nakon dvogodišnje pauze Turistička zajednica Zadarske županije nastavlja s nagrađivanjem zaslužnih za stvaranje i razvoj dodatne ponude te doprinos u brendiranju destinacije u tekućoj, 2022. turističkoj godini. U godini iza nas Zadarska se županija još jednom nametnula kao snažna turistička regija Hrvatske ostvarivši rezultate iz rekordne 2019. godine, odnosno gotovo 15 milijuna noćenja.


Prema svim pokazateljima više nego uspješno je prebrođena i dvogodišnja pandemijska kriza. Iako zasluge za sjajne rezultate pripadaju svima uključenima u turizam Zadarske županije, ipak je potrebno istaknuti one koji su dali svoj poseban doprinos.
Župan Božidar Longin, ujedno i predsjednik TZ Zadarske županije, istaknuo je zadovoljstvo prethodno održanom Skupštinom TZ Zadarske županije s kojom je napravljen, kako je rekao, dobar uvod u sljedeću sezonu, a i prema svemu izloženom naglasio da smo svi skupa na dobrom putu u još uspješniju sezonu.


– Ova godina je jedan veliki izazov i iz njega moramo crpiti određena saznanja koja ne smijemo dopustiti u sljedećoj godini, a dodavati sve one ideje koje su bile dobre te ih još malo i pojačavati. Sigurno je jedno da nitko nije očekivao ovakvu turističku sezonu, da je pandemija koja je praktički ugasila sav život, na žalost napravila svoje, ali snašli smo se u novonastaloj situaciji.


Mnogi od vas su ju iskoristili pa su napravili dodatne sadržaje u smještajnim kapacitetima te radili na ideji koju posljednje četiri godine pokušavamo izgurati, a to je da postanemo eno-gastro destinacija, u kojem smislu smatram da smo napravili veliki iskorak. Ova godina se mjeri s rekordnom 2019. godinom u svim segmentima, brojkama i sl. Svjesni smo i činjenice gdje mi želimo ići i kuda mi to želimo ići, na što će nam dati odgovor iscrpna studija na kojoj upravo radimo, a radi se na nivou države.


Držim se onoga da ne smijemo toliko trčati za brojkama, već se treba okrenuti održivom turizmu, odnosno boutique destinaciji. Budimo dio toga, naglasio je Longin.


Foto


Dodjela nagrada TZ Zadarske županije


avatar

Snimio: Arif Sitnica


09.12.2022. 15:11Galerija

Foto: Arif Sitnica


Istaknuo je činjenicu kako ga iznimno veseli u ovoj godini priča našeg ruralnog turizma.


– On se širi sve dublje i dublje u kontinent, sve niže po svim našim otocima, preskočio je Velebit, ušli smo duboko u Liku, otvorili dvije destinacije koje će nam proširiti neke nove sadržaje, Park prirode Velebit (Cerovačke špilje) i Park prirode Telašćica (Vidikovac).


Ono na što sam izuzetno ponosan jest činjenica kada smo prije četiri godine krenuli u medijsku priču, intenzivno, sa svim subvencijama i sl. da našu Županiju promoviramo što više i češće kao eno-gastro destinaciju. Dolazimo iz cijelog svijeta sa zlatnim medaljama ulja, vina, sira i sl. Puno posla je još pred nama. Moramo biti uporni, moramo stvarati i raditi, moramo imati cilj koji će nas voditi, poručio je Longin.


Kao posebno pozitivnu i lijepu priču ove godine, s obzirom na opće poznatu priču nedostatka profesionalnog kadra u ugostiteljstvu, naglasio je činjenicu upisa četiri nova razreda u Hoteljersko – turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru.


– Po prvi puta su upisana četiri razreda deficitarnih zanimanja koje mi kao Županija u potpunosti financiramo, četiri razreda konobara, kuhara, slastičara i pekara. Nadam se dogodine barem još jednom razredu. Nema pravog turizma, jedne gastro destinacije bez ljudi, koji čine sve. To je naše ulaganje u budućnost, poručio je župan Longin svima nazočnima poželjevši im blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu.


Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija kazala je kako se turizam u Zadarsku županiju vratio na velika vrata, nakon dvije teške, krizne godine.


– S ponosom mogu istaknuti kako se naša županija ponovno potvrdila kao snažna, četvrta regija u Hrvatskoj po turističkom prometu. Oduševljava činjenica koliko se turizam Zadarske županije i u najgorim mogućim uvjetima pokazao otpornim i snažnim. Ove je sjajne 2022. godine kao nikada ranije bilo primjetno i veliko zadovoljstvo naših subjekata, pružatelja usluga i opći je dojam kako je turistička sezona iza nas jedna od značajnijih.


Naši izvrsni rezultati nisu slučajni, oni su plod predanog rada i suradnje cjelokupne zajednice pa koristim ovu prigodu kako bih se zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli i omogućili realizaciju turističke godine. Zahvale idu apsolutno svima koji su na bilo koji način uključeni u turizam, svim pružateljima usluga u turizmu, fizičkim i pravnim osobama, državnim institucijama, strukovnim udruženjima, lokalnoj samoupravi, našem sustavu turističkih zajednica i lokalnom stanovništvu.


Ovaj je odličan rezultat plod sinergije svih zajedno jer znamo da nam je turizam gotovo način življenja i to smo u proteklom razdoblju na najbolji mogući način i pokazali i svaki od naših nagrađenih to i dokazuju. Premium smještajni kapaciteti, razvoj dodane vrijednosti na destinaciji, sjajna sinergija javnog i privatnog u realizaciji događanja, čak četiri centra interpretacije prirodne i kulturne baštine u našim parkovima … samo su neki od nagrađenih, poručila je Kadija.


Praćenje Nacionalne strategije turizma koja je usmjerena na ono što nam u današnje vrijeme mora biti prioritet – zeleni i održivi razvoj je prema njoj na što se mora u sljedećem razdoblju posvetiti posebna pozornost.


– Turistička 2023. godina već je pred nama i opravdano očekujemo kako će biti barem jednaki uspješna kao ova 2022. Mi u TZ Zadarske županije smo već duboko u 2023. godini kao i svi djelatnici u prodaji i marketingu. Imamo velike planove z iduću godinu, naše aktivnosti se unaprjeđuju i rastu iz godine u godinu. Upravo sada vizuali naše regije prikazuju se na najfrekventnijim javnim mjestima u gradovima Austrije, Njemačke i Nizozemske, u kampanji na tržištima koji prepoznaju rani booking.


Upravo večeras naša digitalna kampanja nastupit će na European Excellence Awards koje nagrađuju najbolja dostignuća u PR-u i komunikacijama, gdje se u užem izboru natječe jedna mala Zadar Region u društvu giganta poput automobilske, frarmaceutske i retail industrije. Naše brendiranje i naše kampanje nije lako raditi jer imamo sve. Zadarska županija je tako posjetiteljima privlačna i bezrezervno im pruža niz ljepota.


Na relativno malom, ali geografski itnimno šarolikom prostoru ona nudi jako širok spektar potpuno različitih destinacija i brojne mogućnosti za kvalitetan i aktivan odmor. Dodana vrijednost je i naš iskonski dalmatinski šarm i poslovična gostoljubivost, pa nam se gosti stoga kao sjajnim domaćinima godinama vraćaju, istaknula je Kadija.


Povodom dodjele godišnjih nagrada zaključila je kako na kraju ove iznimno uspješne turističke godine za našu Zadarsku županiju, godine našeg velikog povratka na globalnu turističku scenu, nema boljeg završetka od dodjele nagrada zaslužnima za stvaranje i razvoj dodatne ponude, te za doprinos u brendiranju naše destinacije. Na kraju je u ime Turističke zajednice Zadarske županije uputila čestitke svim nagrađenima, a svim turističkim djelatnicima zahvalila na doprinosu u odvijanju turističke sezone za pamćenje.


Popis dobitnika:


1. Udruga vinara Zadarske županije


2. Falkensteiner family hotel Diadora


3. Villa Nai 3.3.


4. Baštinski hotel Dunatovi dvori


5.TZ općine Preko


6. Program “Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana” Arheološkog muzeja Zadar


7. Adamo Travel, TA


8. Blue Fish Festival


9. NP Paklenica za posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“


10. PP Telašćica za „Interpretacijsko – edukacijski centar „Grpašćak“


11. PP Velebit za Centar izvrsnosti „Cerovačke špilje“


12. PP Vransko jezero za Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd