Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MASLINARSKI ČETVRTAK

Treba dati prednost ekološki prihvatljivim preparatima

Autor: Matea Guzalić

09.12.2022. 08:40
Treba dati prednost ekološki prihvatljivim preparatima

Foto: Mate KominaDvorana Citadela jučer je bila ispunjena brojnim ljudima koji su htjeli proširiti svoje znanje o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja i važnosti lista masline u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Naime, u sklopu drugog Maslinarskog četvrtka, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru je u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom organizirao dva edukativna predavanja na temu maslinarstva.


Tako su okupljeni prvo slušali predavanje prof.dr.sc. Marijane Matek Sarić pod nazivom »Nutritivna i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja«. Ona je naglasila važnost masti koje su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini.
Drugo predavanje pod naslovom »Važnost lista masline za sintezu maslinovog ulja u plodu« održao je dr. sc. Šime Marcelić. On je naglasio kako se u listu masline sintetiziraju šećeri i ostale aktivne tvari koje se koriste kao energija za stvaranje ulja u plodu masline, a uz to je objasnio koje preventivne metode mogu nepoželjni utjecaj na maslinu svesti na minimum.


– Metodama odabira položaja i sorte smanjuje se utrošak pesticida i sredstava za zaštitu bilja. Naravno da mi njih ne možemo izbjeći, ali kroz praćenje štetnika i kroz takve metode možemo upotrebu smanjiti na minimum. Ono što je najbitnije – trebamo dati prednost ekološki prihvatljivim preparatima, a danas sve više preparata ide u tom smjeru, izjavio je Marcelić.


Uz predavače, na drugom Maslinarskom četvrtku gostovala je i klapa Griblja iz Bibinja te Šime Krešimir Zeko, student Odjela za klasičnu filologiju, koji je čitao tekst na latinskom jeziku o patvorenju liburnskog maslinovog ulja, a moderatorica večeri bila je Jelena Rušev Mogilevskij.