Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

30. OBLJETNICA

Termiti se prisjetili ratnog puta i poginulih suboraca

Autor: Nikolina Lucić

19.04.2024. 18:35
Termiti se prisjetili ratnog puta i poginulih suboraca

Foto: LUKA JELIČIĆTermiti, 84. gardijska bojna, lakojurišna, brdsko-planinska gardijska postrojba iz Zadra, koja se tijekom Domovinskog rata istaknula brojnim pothvatima, posebno u operacijama Ljeto 95 i Oluja te akcijama koje su im prethodile slavi 30. obljetnicu osnutka. Bojna Termiti ustrojena je u travnju 1994. kao elitna postrojba koju su činili iskusni branitelji. Tihomir Bakarić, predsjednik udruge, kratko nam je kazao kako su njegovi suborci i on tijekom ratnih dana prošli kroz sito i rešeto.


– Okupili smo se danas na ovu važnu, okruglu obljetnicu kako bismo se prisjetili našeg ratnog puta i poklonili se našim poginulim suborcima, ali i svim braniteljima Domovinskog rata, poručio je Bakarić, kojemu se u odavanju počasti na zadarskom Gradskom groblju pridružilo stotinjak suboraca.


– Ovaj nam dan puno znači, prilika je to da se vratimo u početke našeg zajedničkog ratnog puta, ali i prilika da se prisjetimo onih kojih s nama više nema, naročito naših Deana Nikpalja i Senada Župana. Puno to znači nama, ali i njihovim obiteljima, dodao je Bakarić. Bojna Termiti bila je pod vodstvom vukovarskog branitelja, pukovnika Ivice Arbanasa, prvog ratnog zapovjednika obrane Vukovara, a sudjelovala je u operaciji Oluja, u oslobađaju okupiranih područja.
Foto


Obilježavanje 30. godišnjice utemeljenja GB Termiti


avatar

Snimio: Luka Jeličić


19.04.2024. 18:36
Galerija

Foto: Luka Jeličić