Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Udruga ZvoniMir

Sve potrebnija podrška žrtvama kaznenih djela

Autor: Robert Hrkać

26.05.2023. 15:30
Sve potrebnija podrška žrtvama kaznenih djela

Foto: Arif SitnicaU Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održan je okrugli stol na temu “Pružanje podrške žrtvama kaznenih djela protiv života i tijela i kaznenih djela protiv imovine – iskustva iz prakse”, kojeg je organizirala udruga ZvoniMir.


Okrugli stol dio je programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, čiji je cilj prepoznavanje potreba za pomoć i podršku žrtvama svih kaznenih djela, kao i jačanje međusektorske suradnje i umreženosti unutar različitih službi kako bi se žrtvama omogućilo ostvarivanje njihovih prava i osigurala potrebna podrška.


Udruga ZvoniMir, koja je osnovana 2002. godine, radi s mladima, volonterima, starijim i nemoćnim osobama, te žrtvama obiteljskog nasilja, a također nudi besplatne pravne savjete, pratnju na sud i policijske stanice. Osim toga, kroz Volonterski centar organizira volonterske aktivnosti, edukacije, te radionice nastojeći popularizirati volonterstvo u zajednici.

– U godinu dana došli smo već do brojke od 60 korisnika. Njima je drago da nisu sami te da postoji netko tko će ih saslušati te da ima netko tko će im dati informaciju. I nama se teško nekada snaći, no mi ubrzamo taj postupak i kažemo im gdje da traže informaciju ili je saznamo umjesto njih.


Porast kaznenih djela


Također, nekada idemo s korisnicima na sud, a bilo je situacija da dođemo s njima u neku pisarnicu i oni stanu i ne znaju što pitati. Mi tu uskočimo, a ja kao pravnica snalazim se u pravnom vokabularu. Potičemo sve da potraže pomoć i podršku ako je trebaju, rekla je Jelena Turčinov, pravna savjetnica udruge ZvoniMir – ured Zadar.


Šime Kokić, voditelj Odjela općeg kriminaliteta u Službi kriminalističke policije PU zadarske, istaknuo je na okruglom stolu kako je broj kaznenih djela u 2022. porastao u usporedbi s godinom ranije.


– Tijekom 2022. godine od kaznenih djela općeg kriminaliteta na području PU zadarske evidentirano je njih 2.345, što je u odnosu na 2021. godinu povećanje za 183 kaznena djela (porast 8,5 posto). Poznatih počinitelja evidentirano je 759 (32,4 posto), od kojih je odmah na djelu uhvaćeno 43, dok je nepoznatih počinitelja zabilježeno 1.586 (67,6 posto).Ukupna razriješenost imovinskih kaznenih djela je 36,6 posto, a ukupna razriješenost općeg kriminaliteta 57,1 posto, kazao je Kokić.


Inače, udruga ZvoniMir djeluje na području cijele Hrvatske s naglaskom na Šibensko-kninsku županiju, Zadarsku županiju i Splitsko-dalmatinsku županiju. Sjedište joj je u Kninu, a uredi se nalaze u Drnišu, Kistanjama i u Zadru.