Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

"Budi spreman i kompetentan"

Strukovna škola Vice Vlatkovića održala sajam električnih i hibridnih vozila

Autor: Marina Šaponja

27.05.2023. 12:48
Strukovna škola Vice Vlatkovića održala sajam električnih i hibridnih vozila

Foto: Mate KominaU sklopu projekta “Budi spreman i kompetentan” Strukovna škola Vice Vlatkovića organizirala je strukovni sajam na temu “Promocija strukovnog obrazovanja kroz primjenu električnih vozila i robotike u sektoru strojarstva.” Sajam je privukao velik broj posjetitelja jer je lokacija na kojoj se održavao bila idealan za subotnje jutro – kod glavnog ulaza na Poluotok.


– Sajam električnih i hibridnih vozila realizira se kroz naš projekt Regionalnog centra kompetentnosti kao jedan od projektnih aktivnosti. Ovo je naš drugi sajam, a želja nam je da to postane tradicija u životu našeg grada i županije, neovisno što projekt završava ovu godinu, izjavio je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković.

Na sajmu je izloženo 20-ak različitih hibridnih i električnih vozila renomiranih izlagača, Aviacars, Opel Mitrović, AC Zadar, Trofej auto, KIA AC Perović, Inej autocentar, M.T.A. THOMAS, Perfekt auto, Auto Hrvatska Automobili, Peta Brzina i Tesla Hrvatska.


Građani su imali priliku na jednom mjestu vidjeti i dobiti sve informacije o električnim i hibridnim vozilima.


– Ovaj projekt nastavak je naših tendencija koje radimo već 10-ak godina, od naše prve punionice za električna vozila pa do uvođenja novih tehnologija u naš obrazovni sustav, promicanje zelenih energija. I na ovaj način želimo dati doprinos za električna i hibridna vozila kojih nema dosta na našim cestama, dok su u Europi popularni.


Razlozi zbog čega ih kod nas nema su cijena, jer je riječ o dosta skupim vozilima, a drugi je njihova autonomija i nedostatak potrebne infrastrukture, punionice koje bi trebale biti i duž autoputa pa bi bile dostupnije ljudima. Kroz naredne godine očekuje se kako će te baterije, koje su i ključ cijele priče, biti funkcionalnije, rekao je Tomčić.Probna vožnja u Tesli


Gostovao je i Natanael Petrov, bivši učenik zadarske Strukovne škole, poznatom zadarskom automobilistu, koji u tom sportu niže uspjeh za uspjehom vozeći “svoju malu plavu Zastavu 101 prilagođenu i prerađenu za automobilske utrke s kojom savladava prepreke i postiže rezultate. Posjetitelji su imali prilike u dogovoru s predstavnicima iz tvrtke Tesla Hrvatska, zainteresirani omogućena je probna vožnja u trajanju 20 tak minuta.


U sklopu sajma u Kneževoj palači održana su dva predavanja, “Budućnost robota” Ante Medića, direktora startupa Pulsar Labs za razvoj elektroničke opreme. Drugu temu “Pametna bova i Antarktika” predstavio je Lovro Valčić, osnivač i direktor razvojno-istraživačkog instituta “Bruncin” koji sudjeluje u istraživanju polarnih krajeva te čija tvrtka proizvodi sofisticirane senzore i sustave za istraživanje leda.Osvrnuo se ravnatelj Tomčić i na skorašnje upise u srednje škole u kojima škola Vice Vlatkovića iz godine u godinu bilježi sve veću popularnost.


– Prijašnjih godina bila je velika navala na školu i na trogodišnje programe, zanimanja koja su potrebna našem gospodarsku, za koja uvozimo radnike iz drugih zemalja. Učenici koji završe trogodišnja strukovna zanimanja ne trebaju se brinuti za zaposlenje, odmah pronalaze posao, dodao je ravnatelj Tomčić.