Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

u spomen

Streljana zadarske policije nosi ime hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića

Autor: Portal ZL

20.01.2023. 18:30
Streljana zadarske policije nosi ime hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića

Foto: PU zadarskaDanas, 20. siječnja 2023.godine u 16.30 sati u Policijskom centru „Franko Lisica“, u sjedištu Policijske uprave zadarske otkrivena je spomen ploča na objektu streljane koja će nositi ime „Streljana hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića“ u spomen na preminulog instruktora specijalističke obuke u jedinici Specijalnoj jedinici policije.
Ivica Kapetanović, Prvi hrvatski redarstvenik i pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci, bio je djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave zadarske od 05.08.1990. godine do 21.01.1997. godine kada mu je prestala služba zbog odlaska u invalidsku mirovinu.


Sudjelovao je u Domovinskom ratu i neposrednoj obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u svojstvu aktivnog pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci,  raspoređenog na radno mjesto policijski službenik – instruktor specijalističke obuke u Specijalnoj jedinici policije.


Prije 30 godina na Velebitu, tijekom Vojno-redarstvene akcije „Maslenica 93“, kao pripadnik Specijalna jedinice policije Poskoci teško je ranjen. Zbog svog iznimnog doprinosa je odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Red Hrvatskog križa i Spomenicom domovinske zahvalnosti.
Spomen ploču, u nazočnosti članova obitelji,  načelnika policijske uprave Antona Dražine sa suradnicima, zapovjednika postrojbe Đure Župana i Nikole Šindije, te mnogobrojnih pripadnika „Poskoka“, suboraca i prijatelja, otkrile su kćeri preminulog hrvatskog redarstvenika.


Nakon zajedničkog prisjećanja na njegove ratne dane koje je proveo u postrojbi specijalne policije, načelnik Anton Dražina je istaknuo:
– Hrabri ljudi kao što je Kapetan, svojim su djelima i svojom krvlju označili ovo hrvatsko tlo. I to nadilazi svaku našu mogućnost da tome nešto dodamo ili oduzmemo. Ne zaboravimo, Hrvatska nije slučajno nastala, nastala je na patnji, nastala je na boli, nastala je na žrtvi, nastala je na ljubavi koju je hrvatski branitelj spojio sa hrabrošću.


Među rijetkim smo narodima u svijetu koji se mogu pohvaliti da su imali redarstvene snage Specijalne policije kao što smo mi Poskoci, koji smo iako slabo naoružani, odlučno i nepokolebljivo stali pred srbočetničkog agresora, a kasnije u najvažnijim trenucima sudjelovali u pobjedi za slobodu svoje domovine Hrvatske.


To nasljeđe, ta čast i ugled moraju biti imperativ mladim naraštajima koji dolaze u redove policijske službe, službe za hrvatsku, da svojim svakodnevnim radom u službi, ali i ponašanjem u privatnom životu, štite i pronose vrline hrvatskog branitelja, hrvatskog Poskoka.


I na kraju je dodao kako se svi skupa moramo posvetiti velikom zadatku, da naša domovina Hrvatska, vođena velikom žrtvom, uspije u našem međusobnom poštovanju i zajedništvu jer je to prvi i jedini preduvjet za njene čvrste temelje.


Uloga postrojbi Specijalne policije u bitci za Velebit u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica


Vojno-redarstvena operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i Hrvatske policije, uglavnom Specijalne policije, koja je započela 22. siječnja 1993. godine u 07,05 sati. Operacija je prekretnica u oslobođenju cijele Hrvatske, a uspješnost akcije  bila je temeljena na dostignutoj spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske te Specijalne policije u izvođenju borbenih djelovanja.


Uporaba Specijalnih jedinica policije na Velebitskom ratištu, na teško prohodnom i vrletnom terenu,  pokazala se jednom od strateški  ključnih  odluka tijekom Domovinskog rata. Unutarnja organizacija specijalaca, dobra uvježbanost, psihofizičke sposobnosti  i prije svega izdržljivost i permanentna spremnost na brzi manevar, bili su bitan oslonac Oružanim snagama RH u svim kasnijim operacijama. Imati Velebit je strateški značilo gledati neprijatelja sa visine, bolje ga sa takve pozicije upoznati i onda ga pomesti.