Foto: Luka Jeličić
Radost blagdanskog darivanja najranjivijih – djece, posebice one koja su blagdane provela u Općoj bolnici Zadar, nastavljena je u utorak u režiji Udruge ugostiteljskih djelatnika “B2B”. Na malom su dočeku Nove godine za najmlađe pripremili radionicu izrade bezalkoholnih koktela, te sve prihode iskoristili za kupnju slatkih iznenađenja za najmlađe pacijente.
Ante Butić, predsjednik Udruge, kazao nam je kako je zajedno s Danijelom Krizmanom i Matom Nemarićem napravili radionicu bezalkoholnih koktela i fritula kako bi najmlađe animirali za budući rad u ugostiteljstvu i turizmu.
– Ideja je zapravo nastavak našeg ovoljetnog druženja na Fontani, gdje su se družili i stari i mladi. Djeca su prodavala bezalkoholne koktele i zaradila 200 eura, koje su potrošili kako bi se zabavili, a usput su, uz puno rada i sudjelovanje u svakom koraku izrade i prodaje koktela, naučili ponešto o barmenskom zanatu i ugostiteljstvu.

Ova ideja samo je, nadamo se, začetak jedne dobre tradicije, poručio je Butić, koji se kao dugogodišnji ugostiteljski djelatnik brine o budućoj održivosti sektora koji sve više ovisi o uvoznoj radnoj snazi.
– Situacija kojoj trenutačno svjedočimo samo je gašenje požara zbog manjka radne snage. Ideja nam je bila mlade potaknuti na rad u ugostiteljstvu kako bi se smanjila ovisnost o uvoznoj radnoj snazi. Kada se nađete u situaciji da ovisite o radnicima čije obrazovanje i usavršavanje ne možete nadzirati, polako tonete u crnu jamu ovisnosti o nekvalificiranim radnicima.
Mi smo turistička zemlja i trebamo snažnu bazu obrazovanih djelatnika koji mogu iznijeti izazove naše sezone. Cjeloživotno obrazovanje jedini je ključ uspjehu, pojasnio je Butić, kazavši kako su poklone platili dijelom iz donacija udruge i djelomično uplatama roditelja čija su djeca sudjelovala na novogodišnjem druženju.

Darove je preuzela Emili Marušić, glavna sestra Odjela za pedijatriju, a Butić je najavio i početak radionica za sve koji se žele okušati u profesionalnom svijetu.
– Za profesionalne barmene sada pripremamo i tečaj kao pripremu za novu sezonu. U danima oko 15. siječnja trebao bi krenuti prvi tečaj u grupi od šestero polaznika. To je osnovni tečaj na kojem uče sve o bazama, vinima, osnovnim sirupima i likerima, a učimo ih i baratanju osnovnim alatima, kako bi mogli savladati struku i naučiti bazičnih 20-ak koktela, zaključio je Butić.
Danijel Krizman nam je, pak, kazao kako su donacijama kupili raznovrsne darove.
– Odlučili smo im zasladiti novu godinu slatkišima i pićima kako bi ih malo razveselili, dodao je Krizman.
najnovije
najčitanije
Zadar
Povijesni dan za Zadar i županiju
DOČEKALI SMO! Nakon više od 50 godina miješani komunalni otpad više ne ide u Diklo
Zadar
Od ideje do realizacije
POVIJEST CGO otvoren prije nekoliko dana, ali na tome se radilo gotovo dva desetljeća
Zadar
Od smeća do rekreacijskog prostora
NA RADOST MJEŠTANA Grad ishodio sve potrebne dozvole za sanaciju deponija u Diklu
Svijet
europski put
Njemački ministar vanjskih poslova: Mjesto BiH je u Europskoj uniji
Hrvatska
Privatizacija 2.0
Zastupnica o spornom zakonu: “Ovo može dovesti gradove i općine do bankrota”
Moda
Moderno, urbano, nenametljivo
U FOTOOBJEKTIVU Špica na zadarskim ulicama spojila je udobnost, toplinu i stil
Zadar
Tihomir Tomčić
Ravnatelj zadarske škole čije učenike su napali na Interliberu: ‘Kamo mi to idemo? Ovo je pretužno…’
Hrvatska
Vasilija Tucker
Potresna ispovijest vukovarske junakinje: ‘Imala sam 11 metaka u tijelu i htjela se vratiti na ratište’
Rukomet
1. HRL-jug
RAPSODIJA IDE DALJE! Zadar 1954 u tijesnoj završnici slomio Senj i zasjeo na vrh 1. HRL-Jug
Hrvatska
simbol zla