Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MATEJ NEVEŠĆANIN

Sjajni mladi zadarski skakač u vodu o nastupu na juniorskom EP-u

Autor: Šime Ćurko

25.08.2023. 14:08
Sjajni mladi zadarski skakač u vodu o nastupu na juniorskom EP-u

Foto: HSSVRijeka je moje sretno mjesto. Tamo sam prije dvije godine osvojio prvu medalju na velikom natjecanju, a sada ih imam ukupno pet, od čega dvije iz Rijeke – zaključio je Matej Nevešćanin, član Kluba skokova u vodu Zadar 2011, nakon što je završio nastup na Europskom juniorskom prvenstvu. Izvedbe na EP-u je počeo sjajno, zlatom na 1 m, potom je s Lukom Martinovićem bio četvrti u sinkro skokovima s 3 m, da bi na dasci 3 m završio peti.


– Tri plasmana u pet najboljih u Europi. Rezultat je to s kojim itekako mogu biti zadovoljan.


O uspjesima koje je Matej ostvario u posljednje dvije godine govori i podatak da je Hrvatska na velikim natjecanjima, uz pet Matejevih, osvojila još samo dva odličja. Uspjelo je to Zadranki Marceli Marić 2011. godine na EP-u mlađih juniorki u Beogradu, gdje je bila treća na dasci 1 m, te 2016. Hrvoju Brezovcu i Juraju Melši u sinkro skokovima s 3 m na juniorskom EP-u u Rijeci.


Šime Perić
Nakon zlata u ponedjeljak s 1 metra očekivanja od Matejevih dosega u Rijeci su još malo porasla, ali…


– Ovo je Europsko prvenstvo i trebate imati savršene skokove za medalju. Žao mi je zbog sinkra jer smo stvarno bili jako blizu. Mala pogreška u četvrtom skoku u finalu koštala nas je medalje. Razlika je bila jako mala, do bronce su nas dijelila tri, a do zlata pet bodova. Može se reći da nam je falilo i malo sreće.


Tri dana, tri natjecanja, od čega su dva imala kvalifikacije s deset skokova. Matej je tako u kratko vremena skakao »sve u 16«.


– Svaki dan smo ustajali u pet ujutro. Velike su vrućine i bilo je jako iscrpljujuće. Ali ako želite napraviti pravi rezultat nema druge nego naporno trenirati. Na kraju smo nagrađeni odličnim rezultatima. Stvarno je poseban osjećaj biti Hrvat na ovom velikom natjecanju i u svojoj zemlji osvojiti zlatnu medalju. Ambijent u Rijeci je odličan, baš mi odgovara skakaonica na Kantridi.Kada govori u množini Matej misli na trenera Šimu Perića, s kojim ostvaruje plasmane za koje se već sada može reći da su povijesni i da su obilježili hrvatsko skakanje u vodu.


– Rezultati najbolje govore u prilog tome kakva je naša suradnja.


Bazen u Zadru


Nevešćanin se danas vraća u Zadar, gdje će se kratko odmoriti i onda počinju pripreme za novi veliki iskorak, Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Vize će se dijeti na Svjetskom prvenstvu/Svjetskom kupu u veljači u Dohi.


– To će biti zahtjevan posao, ali ono što smo ostvarili do sada, posebno na Svjetskom prvenstvu u Fukoki, daje nam za pravo nadati se odlasku u Pariz. Bit će potrebno puno truda. Međutim, pokazali smo i do sada sposobnost za visoke domete. U tom smislu Pariz može biti realan plan.


Šime Perić se nadao odlasku na Olimpijske igre u Peking 2008., ali nije uspio izboriti put na Daleki istok. Ipak, Marcela Marić je izborila Igre u Riju 2016., kao jedina hrvatska predstavnica kojoj je to uspjelo.


– Valjda je vrijeme i za našeg prvog skakača na olimpijskim igrama – nasmijao se Nevešćanin, koji je u skokovima u vodu već 11 godina.


– Volim ovaj sport i uživam u svakom trenutku.


Mateja očekuje još jedna juniorska sezona, što potencijalno znači i mogućnosti novih odličja. Možda i u Zadru…


– Postoji opcija da se Europsko juniorsko sljedeće godine organizira u Zadru, naravno ako se do tada završi izgradnja vanjskog bazena sa skakaonicom. Kada bi se to dogodilo bilo bi to stvarno bilo nešto posebno. Skakati u svom gradu na velikom natjecanju. Neopisivo…