Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

RUŽNA SLIKA GRADA

SEZONA JE - RADOVA Gradska šetnica mjesecima pod opsadom građevinskih strojeva

Autor: Nikolina Lucić

20.06.2024. 19:25
SEZONA JE - RADOVA Gradska šetnica mjesecima pod opsadom građevinskih strojeva

Foto: Nikolina LucićNajljepša gradska šetnica, ona u Arbanasima već je mjesecima pod opsadom građevinskih strojeva, koji kopaju i buše od zime. Radovi koji su počeli u veljači ove godine tako još uvijek nisu završeni, a ljetna je sezona već tu, što znači da se mnogobrojni šetači, ali i kupači iz Arbanasa vraćaju s prašinom u cipelama.


Ružna slika


Podsjećamo, Aglomeracijom Zadar – Petrčane, koja već neko vrijeme građanima zadaje glavobolje, obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica, Crvene kuće, Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac, Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac, Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino i Petrčane.


U Arbanasima su tako radovi na šetnici započeli prije skoro pola godine, a kako nam je kazao novi direktor Odvodnje prvi sloj asfalta trebao bit stići do prvi srpnja.
No, mala je to utjeha brojnim šetačima, koji trenutno, da bi došli do plaže ili samo prošetali uz more, na predjelu od Karme do Fontane gaze po pijesku i zaobilaze radne strojeve. Situacija je daleko od bajne i sigurne, jer nitko ne kontrolira šetače i ne nadgleda situaciju na šetnici.


Ona je najprije mjesecima uz more bila raskopana u jednom dijelu, gdje su se polagale cijevi, da bi sada od Karme do Fontane bila u potpunosti raskopana. Dijelovi na kojima su radovi nisu do kraja završeni, tj. na dijelovima gdje se kopalo samo je posuta škalja, a ne friški sloj betona.Ružna je to slika grada na početku nove turističke sezone, jer zbog toplog vremena plaže su već odavno pune kupača. Od »muškog banja«, kako ga nazivaju lokalci, do Kolovara tako nema dijela šetnice koja nije pod radovima ili posuta kamenjem kao privremenim rješenjem.


Nezadovoljstvo stanovnika


Ante Josip Šikić, koji je nedavno dirketorsku fotelju u »Odvodnji« preuzeo od Grge Peronje, koji je otišao u mirovinu, tako nam je kratko potvrdio kako šetači prvi sloj asfalta mogu očekivati početkom srpnja.


– Karma i Arbanasi nastavljaju se na radove na drugim priobalnim jedinicama u projektu, zato prvi sloj betona treba stići 1. srpnja, a nedugo poslije i drugi. Jedini predio na tom području gdje će se radovi izvoditi kojih 10-ak dana duže je u Ulici Dinka Šimunovića, kazao je Šikić.


Na području MO-a Arbanasi prema projektu grade se i dvije crpne stanice. Prva je kod »muškog banja«, a druga kod Fontane.


Upravo je druga lokacija izazvala određeno nezadovoljstvo kod lokalnog stanovništva, jer to ne samo da je povijesni lokalitet i simbol Arbanasa i Zadra, već i arheološko nalazište. Tražili su zato njezinu izmjenu na drugu lokaciju, no ako je suditi po Šikićevoj izjavi, to se neće dogoditi tako skoro.


– Izmještanje crpne stanice kod Fontane trenutačno nije u planovima, kazao je Šikić.