Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PREDSJEDNIK U ZADRU

Sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci

Autor: Nikolina Lucić

24.11.2022. 15:07
Sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci

Foto: Filip GotovinaPrilikom boravka u Zadru za blagdan sv. Krševana i dan grada Zadra predsjednik Zoran Milanović prokomentirao je aktualnu situaciju s pitanjem obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i USKOK – ove izvide u VSOA – i, još jednom ističući kako je cijelu situaciju zakuhao ministar obrane Mario Banožić, pri čemu ga je nazvao kožnom bolešću.


Sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci


O pitanju obuke ukrajinskih 15 tisuća vojnika već se danima govori u medijima, a o tom se pitanju raspravljalo i u Hrvatskom saboru. Milanović je kazao kako Sabor ne može biti nadležan po tom pitanju, te kako je njegov primarni interes Hrvatska, a ne Ukrajina.


– Pitanje izglasavanja te odluke nema veze sa Hrvatskim saborom. Sabor može promijeniti Ustav dvotrećinskom većinom, no trenutno Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadležan. Ako Sabor promijeni Ustav stvari se potpuno mijenjaju. Sabor može, u ovom slučaju, pristati na maltretiranje i postupati o nečemu o čemu, prema Zakonu, ne bi trebali. Naime, radi se o Plenkovićevoj patološkoj fiks ideji da progura svoj dug prema nekome, te je u to upro sve svoje snage. Bilo da on to radi zbog odnosa prema meni sada, ili se nekome dodvorava jednako je jadno. Zbog toga je i poslao svog komandanta Savu Grlić – Radmana da Hrvatskoj obeća reviziju u Bruxellesu i prekršio Ustav, kazao je Milanović, ističući kako je Ustavom reguliran odnos hrvatskih vlasti prema europskima.
– Bez razgovora s predsjednikom republike Hrvatsku se gura u taj sporazum. Kada su u pitanju odluke koje imaju sigurnosno – obrambeni karakter mora se konzultirati s predsjednikom, jer ja mogu odbiti dati suglasnost, istaknuo je Milanović, dodavši kako ga je osobito šokirala izjava da će ta odluka odlučiti o tome tko je na strani Ukrajine, a tko ne.


– To je jako ružno i premijer tim riječima poručuje kako silom ide protiv Ustava. Premijer ima platos u figurativnom smislu riječi da je on taj koji će disponirati hrvatskom vojskom. To je blesavo i štetno za vojsku. I još jednom poručujem kako hrvatski vojnici neće sudjelovati u borbenim odnosima, kao ni u obuci vojnika koji idu u borbu. Trenutno je 14 članica EU – a do srijede dalo svoju privolu za sudjelovanjem u ovom projektu, dok je ostatak neodlučan. Čas su za, čas protiv, kazao je Milanović, te dodao kako je ovo pitanje poslužilo za liječenje kompleksa.


– Sukob u Ukrajini zapravo je rat Rusije i SAD – a. Amerikanci preko Ukrajine i svih poginulih zapravo vode rat protiv Rusije bez ikakvog moraliziranja. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći članicama NATO – a koje su napadnute, ali ta pomoć nije apsolutna i predmet je prosudbe suverene državne vlasti, naglasio je predsjednik Milanović, kazavši kako premijerovo inzistiranje po ovom pitanju podsjeća na početak državnog udara.


Slučaj ministra Banožića gura se pod tepih


O tijeku USKOK – ove je istrage u VSOA – i kazao kako su institucije prvo trebale pokucati na vrata ministra Banožića, te kako je prošlo osam mjeseci od evidentiranog lopovluka kojemu je ministar kumovao.


– U zapisniku službenica Državnih nekretnina evidentirano je kako je ministar tražio neizbacivanje neplatiša iz državnog prostora u Dežmanovoj ulici. Sporni su mi stoga prioriteti institucija oko pitanja ministra Banožića. Po čemu je prioritet loviti satnike i bojnike u VSOA – i, koji, i da su prekršili zakon, trebaju biti metom obrade, a ne aktualnog ministra koji pustoši resor po resor. Zašto je on nedodirljiv? Osam mjeseci čeka se na bilo kakvo postupanje policije. On u neuređenom sustavu koristi nesposobnost i nezainteresiranost rukovoditelja i uzima novac, istaknuo je predsjednik Milanović, nazvavši ministra Banožića kožnom bolešću.


– Suočeni smo sa slučajem ministra, koji je tijekom službe u Ministarstvu državne imovine uništavao taj resor dokazanim nalozima o kojima postoji trag. Mario Banožić je kožna bolest i gura se pod debeo tepih čekajući da se na njega zaboravi. VSOA – i vjerojatno treba novi zakonski okvir, no ja o tome ne odlučujem. No, on se ne može promijeniti bez suglasnosti predsjednika, zaključio je predsjednik Milanović.