Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nakon višedesetljetne nebrige

Ruši se Kerumova zgrada pored crkve na Puntamici, gradi se pet stambenih zgrada

Autor: Vanja Mirčeta

23.03.2023. 13:57
Ruši se Kerumova zgrada pored crkve na Puntamici, gradi se pet stambenih zgrada

Foto: Arif SitnicaI dok stanogradnja nadomak crkve na Puntamici cvjeta u tolikoj količini da će uskoro prekriti gotovo sve zelene površine u ovoj nekada zelenoj oazi zapadnog dijela grada, nešto se i ruši.


Naravno, s ciljem još dodatne izgradnje. Kao što smo imali prigodu vidjeti i čuti posljednjih dana, u tijeku je nakon višedesetljetne nebrige i propadanja, rušenje zgrade nesuđenog trgovačkog centra Dalma koja se nalazi tik do Puntamiške crkve.


Novi vlasnik Porta Group d.o.o. angažirao je splitskog izvođača Geo Line Systems za uklanjanje neugledne i zapuštene konstrukcije zgrade čija je izgradnja krenula još u vrijeme bivše države. Stručni nadzor obavljaju zagrebačke tvrtke MC & partneri development te Optima projekt.
Zemljište s građevinom, upisanom kao robna kuća, koje se prostire na oko 4.000 metara četvornih bilo je dio stečajne mase nekadašnjeg trgovačkog lanca Kerum d.o.o. Nakon nekoliko neuspješnih dražbi, nakon što nije uspjela postići cijenu od 8,6 milijuna kuna, prijebojem tražbine predana je novim vlasnicima iz solinske tvrtke Tenant za 11,5 milijuna kuna.Direktor Tenanta je Goran Sapunar, a vlasnica njegova majka Mara, sestra Željka Keruma. Razlog predaje nekretnine je taj što je Tenant bio vjerovnik Keruma, pa se umjesto novcem namirio preuzimanjem nekretnine. Nesuđena Dalma je tako bez uplaćene kune prešla iz ruku Željka Keruma u ruke njegovog nećaka, odnosno njegove sestre Mare Sapunar.


U međuvremenu, Kerumova obitelj prošle godine pronašla je kupca za ovo zemljište s nedovršenim objektom u tvrtki Porta Group d.o.o. sa sjedištem na Obali kneza Trpimira 21 u Zadru.


Iako su formalno vlasnici ove tvrtke ovlaštene za prodaju i kupnju vlastitih nekretnina osnovane 2020. godine Švicarci, Matthias Franz Aicher, odnosno RVC GROUP AG, Švicarska, osoba ovlaštena za zastupanje je Ana Šašek, jedina osnivačica tvrtke Jadera Zadar Nova d.o.o i osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke DIA d.o.o. iz Preka u vlasništvu Ljiljane Nižić, supruge poznatog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa.


To dovodi do mogućnosti da će ovim objektom upravljati grupacija najpoznatija po ugostiteljskim objektima, počevši od ribljeg restorana Foša nadalje.Isti investitor, Porta Group d.o.o. nedavno je započeo s gradnjom i prodajom stanova u pet zgrada u sklopu Projekta Borik. Kako navode na svojim web stranicama te u oglasima ovaj projekt predstavlja pet modernih zgrada u srcu “Vitrenjaka”, zadarskoj četvrti koja se snažno razvija.


Ujedno navode kako će zgrade povezivati zelenu površinu i igralište sa svim potrebnim dodatnim sadržajima za kvalitetan život u prostoru.


U opisu projekta čiji je početak predviđen za ožujak 2023, a završetak do kraja 2024. godine spominje se i trgovački centar, tzv. Borik Mall, opremljen podzemnom garažom za posjetitelje trgovačkog centra i zasebnom parkirnom etažom za stanare stambenog kompleksa, s izravnim pristupom zgradi.


Inače, stanovi u ovom stambenom kompleksu prodaju se po cijeni u rasponu od 3.800 do 4.500 eura za metar četvorni.