Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IVA BENCUN

Razgovarali smo s novom direktoricom TZG Zadra: 'Vjerujem kako će Zadar ubuduće ići samo naprijed'

Autor: Nikolina Lucić

08.01.2024. 17:07
Razgovarali smo s novom direktoricom TZG Zadra: 'Vjerujem kako će Zadar ubuduće ići samo naprijed'

Foto: Arif SitnicaNapokon je riješena saga oko izbora novog čelnika Turističke zajednice Grada Zadra. Izbor novog direktora, čije rezultate javnost čekala još od kraja listopada, kada je Mario Paleka ostavku podnio zbog pritiska javnosti i lokalne politike zbog službenog puta u New York, napokon je priveden kraju. Turističko vijeće TZ-a grada Zadra, ovog puta na čelu ne s gradonačelnikom Brankom Dukićem, već Falkensteinerovom Jasnom Ćurković napokon je odlučilo o imenu novog direktora.


Iva Bencun, dugogodišnja voditeljica agencije »Feral Tours«, specijalizirane za avanturistički i outdoor turizma nova je direktorica TZ -a grada Zadra. Bencun je javnosti poznata ne samo kao vrsna poznavateljica prilika u zadarskom turizmu, već i kao protukandidatkinja Mariju Paleki 2018. godine. Iako te 2018. godine iz izborne utakmice nije izašla kao pobjednica, napokon je trijumfirala i osvojila fotelju Marija Paleke.


Struka je tako napokon nadvladala političke igrice, iako je odabir Ive Bencun daleko od političke besmislice. Skandal koji je neprimjereno ponašanje nekih od sudionika njujorškog puta izazvalo u lokalnoj, ali i nacionalnoj javnosti, Turističko je vijeće primoralo da za direktoricu izaberu osobu čije bi imenovanje napokon trebalo smiriti javne polemike oko politiziranja ovom pozicijom, na kojoj su do sada uvijek sjedili dobri prijatelji gradske vladajuće strukture.


Političko obojeni odabir
Turističkom će zajednicom tako, po prvi put otkad je osnovana, upravljati kompetentna osoba bez stranačkog zaleđa, mada su njezino ime posljednjih dana zazivali brojni zadarski HDZ–ovci, kako bi se barem malo anulirale negativne reakcije na sam spomen gradske Turističke zajednice.


Bencun nam je u kratkom razgovoru kazala kako se njezina vizija zadarske turističke budućnosti djelomično naslanja na već dogovorene planove i projekte, budući da poziciju preuzima u nezgodnom vremenu, jer Paleka je ostavku podnio oko godinu i pol od početka njegova drugog mandata.


– Što se tiče mog samog rada i projekata, kormilo preuzimam u vremenu kada treba ispoštovati već ugovorene obveze, tako da moji prvi koraci neće odstupati od puta koji je moj prethodnik utro, budući da se ugovoreno mora izvršiti. A, što se tiče mojih budućih projekata, vrijeme će pokazati kako će se oni realizirati, kazala nam je Bencun koju je iznenadila bura reakcija koju je izazvalo njeno imenovanje.


Iz Turističke su se pak zajednice nakon sastanka obratili priopćenjem istaknuvši kako je prilikom predstavljanja kandidata relevantno mjerilo i kriterij za izbor i imenovanje direktora Turističke zajednice, naravno uz formalne uvjete, bila je prezentacija četverogodišnjeg programa rada i razgovor članova Turističkog vijeća s kandidatima. Iva Bencun, na temelju svog dugogodišnjeg rada i djelovanja u turističkoj agenciji, istaknula je potrebu jačanja agencijskog segmenta za organizirane grupe gostiju u pred i post sezoni.


– Gospođa Bencun se istaknula poznavanjem lokalne kulture i značajki s naglaskom na angažiranje i suradnju s lokalnim dionicima kao ključnom strategijom za uspješno upravljanje i potencijalima destinacije i Turističkom zajednicom, uvažavajući podjednako sinergijsko djelovanje s javnim i privatnim sektorom. Predstavila je jasnu viziju, nove ideje za valorizacijom novih lokacija te potrebu za poboljšanjem postojećih, kao i uvođenja novih turističkih proizvoda i inovativnih ideja s ciljem jače destinacijske konkurentnosti u okvirima održivog razvoja, poručili su iz Turističke zajednice nakon sastanka Vijeća.


Zadar za Zadrane i turiste


– Ja sam u svojoj prijavi i programu iz 2018. godine već zacrtala liniju kojom želim raditi, a to je prvenstveno stvoriti imidž Zadra kao grada za svakodnevni život, a ne samo kao enklave za turizam. Malo je vjerojatno da bi naša turistička industrija bila pozitivna i isplativa da Zadar nije sredina u kojoj se može živjeti. Pozitivne vibracije lokalnog stanovništva i opći napredak društva privlačni su faktori za sve potencijalne turiste, i ja ću raditi na tome da se ti potencijali iskoriste u što boljem i pozitivnijem svjetlu, dodala je Bencun, kazavši kako vjeruje da je u odluci da je se izabere presudila njezina predanost i poznavanje struke.


– S uvjerenjem stojim iza svog iskustva i mišljenja, tako da vjerujem kako će Zadar ubuduće ići samo naprijed. Kao poduzetnica u turizmu dobro sam povezana s ostalim dionicima struke, tako da vjerujem kako ćemo u budućnosti zajedno, za istim stolom osmišljavati buduće zadarske turističke bisere. Vjerujem kako ćemo zajedno, u duhu dobre suradnje i komunikacije raditi na boljitak cijeloga grada, poručila je Bencun.


Nova direktorica TZ-a grada Zadra aktivno se služi s četiri strana jezika te je u sklopu predstavljanja programa pokazala zavidne komunikacijske vještine koji su preduvjet za učinkovitu suradnju s partnerima i predstavljanje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osim agencijskog poslovanja, razumijevanja segmenata tržišta, distribucijskih kanala, tržišta gostiju te marketinških alata za promociju destinacije, ima hvalevrijedno iskustvo u organizaciji događanja.


– Nositeljica je više projekata koji su se uspješno organizirali i etablirali te predstavljaju jedan od motiva dolaska u našu destinaciju, a za dio projekata i događanja angažirana je u drugim destinacijama, zaključili su iz TZ–a.


Bencun nam je kazala i kako izlazi iz vlasničke strukture dviju agencija u kojima je aktivna. »Feral Tours« ide u likvidaciju, a drugu agenciju u kojoj je suvlasnica prepušta svojim poslovnim partnericama kako bi se u potpunosti posvetila radu u Turističkoj zajednici.


Gradonačelnik se izuzeo iz odlučivanja


– Za priču o konkretnim planovima i potezima sačekala bih povoljnije vrijeme nakon što se upoznam s novim kolegama i trenutačnom situacijom unutar Turističke zajednice, te pohvatam konce njezina vođenja, dodala je Bencun, koju smo na kraju razgovora pitali kako gleda na cjelokupnu priču oko izbora, budući da je odlaskom Marija Paleke sam izbor bio pod lupom politike, ali i cjelokupne javnosti.


– Moram priznati kako sam iz medija saznala da sam izabrana za direktoricu, tako da me ne čudi interes javnosti za ovim natječajem. I sama sam neke informacije najprije saznavala iz medija, a jedino što mi je u cijeloj ovoj priči najvažnije jest činjenica da me Turističko vijeće jednoglasno izabralo za novu direktoricu Turističke zajednice grada Zadra, zaključila je Bencun.


Gradonačelnik Dukić nakon sjednice je kazao kako se zbog velikog interesa javnosti izuzeo iz direktnog odlučivanja o imenu novog direktora Zajednice.


– Jasna Ćurkovića kao predsjednica Turističkog vijeća rukovodila je natječajnim postupkom i posljedičnim odabirom gospođe Bencun koja je jednoglasno izabrana. Osam dana traje rok žalbe i nakon toga očekujemo njezino preuzimanje dužnosti. Od direktora očekujemo angažiranost po pitanju zabavnog programa i organizacijskih posebnosti gradskih manifestacija, ali i njihov osnovni rad na brendiranju i promociji grada. Kako mi je rečeno, imala je najbolju viziju i prezentaciju turističke budućnosti grada, a Mario Paleka prema odredbama njegova Ugovora raspoređen je na drugu poziciju unutar hijerarhije Zajednice i bit će na pomoć i suradnju novoj direktorici, pojasnio je Dukić, rekavši kako TZ nikada nije bila u poslovnoj krizi unatoč negativnoj percepciji javnosti.


– Nove manifestacije koje se događaju, kao i porast broja turista govore o tome kako krize nema i nikada nije postojala. Glavni zadatci gospođe Bencun u prvom su redu uhodavanje u sustav i preuzimanje osnovnih dužnosti, a potom i bogaćenje kvalitete zadarske turističke ponude, poručio je gradonačelnik.