Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

112. brigada

Ratni zapovjednik Marko Čulina ponovno izabran za predsjednika

Autor: Portal ZL

13.12.2023. 10:10
Ratni zapovjednik Marko Čulina ponovno izabran za predsjednika

Foto: Udruga 112. brigade

U utorak 12. prosinca 2023. godine u dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održana je Izborna skupština Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata 112. brigade.


– Udruga je osnovana godine 2010. s ciljem da potiče okupljanje sudionika Domovinskog rata, pripadnika 112. brigade, da kroz djelatnost Udruge očuva sjećanje i uspomene na poginule pripadnike brigade i obilježavanje značajnih datuma iz ratnog puta koji je prošla 112. brigada, podsjetio je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik legendarne zadarske brigade.


Obranili cjelokupno područje Zadarske županije


Od početka četničke agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, najstarija zadarska brigada, od svojih prvih početaka u Crvenoj Luci, narasla je u dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu. Do 16. listopada 1991. godine brigada je imala zonu odgovornosti od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do vanjskih otoka, što znači obranu cjelokupnog područja današnje Zadarske županije. Iz njenih redova stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora.


U obrani i oslobođenju Hrvatske 112. brigada u potpunosti je izvršila svoj zadatak. Kroz postrojbe 112. brigade prošlo je oko 12 000 naših građana. U temelje slobodne i suverene Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista i 2 nestala gardista i više stotina teže i lakše ranjenih pripadnika brigade.


Sudjeluju u svim aktivnostima vezanim uz Domovinski rat


Dosadašnji predsjednik Udruge i prvi ratni zapovijednik brigade pukovnik Marko Čulina podnio je Izvješće o radu u kojemu su istaknute sve aktivnosti i rezultati u prethodnom razdoblju. Predstavnici Udruge pojavljuju se na svih događajima vezanim uz Domovinski rat.


Posebno je istaknuta izložba Fotografije i dokumenati 112. brigade koja je obišla sve osnovne škole u Zadarskoj županiji, većinu srednjih, koja aktivnost je još u tijeku. Izložba je bila predstavljena u gradovima Obrovcu i Ninu. Godine 2021. za svoj rad Udruga je dobila godišnju Nagradu Zadarske županije i grb Grada Zadra.


Osim izložbe posebno se ističe i malonogometna momčad Udruge koja nastupa na memorijalnim turnirima kao što su Damir Tomljenović Gavran u Selinama, Mile Čulina Bulin u Pridrazi, turnir prigodom obilježavanja VRO Maslenica, turniri u Škabrnji, Benkovcu, za Dan brigade.


Razriješenje starog i izbor novog rukovodstva


Nakon razrješenja starog rukovodstva održani su izbori novog. Za predsjednika udruge izabran je pukovnik Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade. Za dopredsjednika izabran je Duško Nikitović, za članove predsjedništva Milan Bašić, Ante Srzentić, Ivan Juravić, Šime Ledenko, Nevena Ramić i Nedjeljko Jusup.


Za tajnika udruge izabran je Marijan Maroja. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Boris Lokas, a za članove Višnja Vlatković, Oskar Vrkić, Šime Đurin i Romeo Beram. Za predsjednika Suda časti izabran je Viktor Žilić, a za članove Helena Kucelin, Aldo Pestić, Mladen Kolanović i Josip Brtan.


Novoizabrano rukovodstvo ima zadatak nastavak rada okupljanje članstva, pripadnika 112. brigade. U narednom razdoblju (2023.-2027.) glavni zadatak Udruge je obilježavanje 35. obljetnice osnutka 112. brigade na dan 28. lipnja koji je određen kao Dan Udruge i obilježavanje dana obrane Grada Zadra.


Ove godišnjice biti će obilježavane kroz cijelu 2026. godinu organiziranjem raznih aktivnosti. Među njima svakako je prenošenje istine o Domovinskom ratu mlađim generacijama koje nedovoljno poznaju kolika je bila čast braniti Domovinu i koliko je žrtava za Njenu slobodu trebalo položiti. Završeno je uređenje prostora Udruge na način da se u njemu oda počast poginulim braniteljima 112. brigade. Na Skupštini je podržana ideja osnivanja Veteranskog centra u Zadru.


– Pozivamo sve pripadnici brigade da se učlane u zajedničku Udrugu i pomognu u ostvarivanju ciljeva zajedničke Udruge. Okupljanjem što većeg broja pripadnika 112. brigade u članstvo Udruge, Udruga će dobiti na snazi i nitko osim branitelja koji su bili sudionici slavnih vremena Domovinskog rata neće moći više na ovakav ili onakav način tumačiti istinu o Domovinskom ratu, poručio je na kraj novi stari predsjednik Marko Čulina.


Po završetku Izborne skupštine nastavljeno je druženje uz božićni domjenak u studenskom restoranu Barbakan.