Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

JESENSKI ROK

Raste zanimanje učenika za strukovna zanimanja

Autor: Iva Bucić

29.08.2023. 18:38
Raste zanimanje učenika za strukovna zanimanja

Foto: Arif SitnicaU srednjim školama diljem Zadarske županije bilježi se povećan interes za strukovna zanimanja. Primjerice, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića na ljetnom su roku zaprimili ukupno 1200 prijava, a sva su se mjesta popunila u roku od tri sata. Najveći interes zabilježen je za smjerove instalater kućnih instalacija, automehatroničar i elektroinstalater.


Velik interes za strukovni smjer bilježi se i u Srednjoj školi Obrovac, u koju se upisalo 28 novih učenika, što je za 11 više od broja osmaša koji su osnovnu školu ljetos završili u Obrovcu.


– Upisuju nam se učenici iz Maslenice, Gračaca, čak i Zadra, zadovoljni smo interesom ove školske godine. Upisali smo ukupno šest gimnazijalaca, sedam ekonomista i 14 ili 15 instalatera kućnih instalacija, ali na smjeru prodavača zato nemamo nijednog upisanog ove godine, kazuje ravnatelj SŠ-a Obrovac Jurica Ćurko.


Lakše do zaposlenja
Ćurko ističe da je učenicima smjer za instalatera kućnih instalacija posebno interesantan jer posla uvijek ima, pa učenici znaju da će se s lakoćom zaposliti.


– Na tom smjeru učenici dvije godine imaju praksu po dva dana tjedno, a na nastavi budu preostala tri dana. Na taj način brzo ih se osposobi za tržište rada, a posla uvijek ima, govori ovaj ravnatelj.I u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu unazad nekoliko godina sve su popularniji strukovni smjerovi. Tako je i ove godine najviše slobodnih mjesta, njih 15, ostalo u općoj gimnaziji. Šest slobodnih mjesta ostalo je na smjeru strojarsko-računalnog tehničara, četiri na smjeru za ekonomista, po jedno na smjerovima keramičar-oblagač i CNC operater.


U Srednjoj školi Biograd također je najviše slobodnih mjesta ostalo u gimnaziji i na ekonomskom smjeru.


– Budućnost je u strukovnom obrazovanju, što se u zadnje vrijeme sve više propagira u javnosti. Učenici su svjesni da će na kraju strukovnog srednjoškolskog obrazovanja biti spremni za tržište rada, dok se s gimnazijom mora ići dalje na fakultet.


Osim toga, smatram da je i online nastava dala svoj danak, pa se djeca ne smatraju dovoljno spremna za gimnazijski program, kaže vršiteljica dužnosti ravnateljice ove škole Davorka Demo.


U Pagu 15 slobodnih mjesta


U Srednjoj školi Bartula Kašića Pag po pet mjesta ostalo je na svim smjerovima, gimnazija, konobar i kuhar. U Petrićevoj gimnaziji Klasičnoj gimnaziji, Pomorskoj školi i Obrtničkoj školi Gojka Matuline, sva su se mjesta popunila još na ljetnom upisnom roku.


PXL_gimnazija jurja barakovica


Jednaka je situacija i u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, u kojoj se četverogodišnji smjerovi za prehrambenog tehničara, veterinara, nutricionista i agroturističkog tehničara uvijek popune u prvom upisnom roku. Iz ove škole navode primjećuje kako poljoprivredni smjerovi zadnjih godina sve više privlače učenike čije obitelji imaju otvorene OPG-ove.


– Djeca sve više razmišljaju o strukovnim zanimanjima jer nakon završene srednje škole mogu nastaviti daljnje školovanje ili, ako žele, izaći na tržište rada. A radne snage uvijek nedostaje. Primjerice, poljoprivreda je temelj svega i uvijek će u toj grani trebati radnika, a moguć je i angažman na vlastitom OPG-u, ističu u Ožanićevoj školi.


Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja povećalo je upisne kvote za upise u prve razrede srednje škole za dvije tisuće mjesta, odnosno za 77 razrednih odjeljenja. Unatoč tome, s obzirom na interes učenika i potrebe tržišta rada, u nekim školama ne bi škodilo dodatno povećati upisne kvote.


Primjerice, kako je ranije u razgovoru za Zadarski list istaknula ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića Anita Basioli, bilo bi dobro da se zbog manjka dentalnih asistenata i tehničara te fizioterapeuta otvore dodatna odjeljenja.