Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

DRAMA PLUS

Radovčić: Pomaknuli smo granice, a to nam je svakom predstavom i cilj

Autor: Nikolina Lucić

13.06.2024. 11:00
Radovčić: Pomaknuli smo granice, a to nam je svakom predstavom i cilj

Foto: Drama PlusIza polaznika glumačke družine »Drama plus« još je jedna premijera – »Spavaj, dijete moje malo, spavaj« u režiji Vinka Radovčića. Riječ je o jednočinki autora Jona Fossea, dobitnika Nobelove nagrade za 2023. godinu, koja se bavi ljudima koji pate od totalne izoliranosti, usamljenosti i nesposobnosti komuniciranja.


Oni su životni zatočenici koji opterećuju i sebe i druge, no nisu otupjela, ravnodušna bića, već su puna nečega što bi se moglo nazvati sposobnošću naslućivanja.


Kompleksan autor


U jednočinki »Spavaj, dijete moje malo, spavaj« nije određen prostor, barem ne kao stan. Sama tema teksta, izrazito lirski intonirana, upravo je prostor u koji su Prvi, Drugi i Treći došli ili su oduvijek tu i bit će zauvijek. Drugog mjesto podsjeća na djecu, za Prvoga je to ljubav, za Trećega sreća: sloboda – nigdje.
– Više smo nego zadovoljni jer smo uspjeli prenijeti publici sve ono što smo dugo spremali kroz drugo polugodište u Drami plus. Moram naglasiti kako su polaznici Velike drame kroz ovaj izuzetno težak dramski tekst nobelovca Jona Fossea publici pokazali kako su vješto savladali preko tridesetak glumačkih vježbi.


Rad na predstavi bio je izazov i meni kao mentoru i njima kao izvođačima jer smo se zajedno prvi put sreli s ovako kompleksnim autorom, rekao bih da smo zajedno pomaknuli neke granice, a to je svakom predstavom i cilj Drame plus, kazao je Radovčić, dodavši kako je publika oduševljena predstavom.


– Mnogima je ovo prvo iskustvo fizičkog, suvremenog teatra. Nažalost zadarska publika nema prilike gledati ovakve predstave. Drago mi je da su i roditelji shvatili na kojoj se razini radi s njihovim tinejdžerima. Sat vremena biti na sceni s toliko zahtjevnih glumačkih zadataka izazov je i iskusnim glumcima.


Posebno mi je bilo drago vidjeti i moju profesoricu govora sa splitske glumačke akademije Brunu Bebić Tudor koja nije krila oduševljenje mojim radom i polaznicima Drame plus, poručio je Radovčić.


Sve što je u predstavi, izašlo je kroz brojne glumačke improvizacije, kroz rad s polaznicima »Velike drame«.


Rad na pokretu


– O svemu smo detaljno pričali i dosta vremena posvetili radu na pokretu, cilj mi je bio da shvate koliko je tijelo bitan glumački instrument, a zatim govor. Dobar dio predstave bavili smo se muško-ženskim odnosima jer nas je nekako predložak vodio k tome.


Fosse u svakoj svojoj rečenici glumcu nudi beskrajan svemir za istraživanje, otud i ideja da ga radimo. Moram reći da su ovi mladi ljudi pokazali nevjerojatnu želju i volju za interpretacijom Fosseovih likova, a to je na kraju i prepoznala publika. Siguran sam da će mnogi koji su gledali predstavu poželjeti postati novi članovi Drame plus, mišljenja je Radovčić.


Kostim je jedini rekvizit u predstavi i polaznici »Velike drame« sami su ga birali i osmišljavali upravo glumci, te kasnije uz Radovčićevu pomoć prekrojili, bojali i prilagođavali sebi, sceni, ulozi.


– Predstava je kostimografski podijeljena u dva dijela: prošlost (elementi kostima iz početka 19. stoljeća) i sadašnjost, a sve završava vodom i čišćenjem na kraju. Moram naglasiti da predstava ne bi izgledala tako dobro da nije magičnog majstorstva oblikovanja svjetla Frane Papića i oblikovatelja tona Marina Bakmaza.


Drago mi je da su glumci bili uključeni u svaki segment predstave, to je nešto na što sam posebno ponosan. Ramona Žunić, Ivan Grgić, Rita Malta, Katarina Šango, Ante Dunić, Sara Lisica, Karlo Tokić, Anja Vlaić i Martin Pašić će sigurno, ukoliko se odluče, upisati glumačke akademije, zaključio je Radovčić.