Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

premale plaće

Radnici Luke Zadar više nemaju strpljenja

Autor: Nina Vigan

06.03.2024. 08:20
Radnici Luke Zadar više nemaju strpljenja

Foto: Luka JeličićRaste napetost unutar tvrtke Luka Zadar d.o.o. Naime, nakon što su na jesen prošle godine predstavnici Sindikata prometa i veza od Uprave tražili povećanje osnovice za fiksni iznos od 200 eura bruto, a Uprava nije prihvatila povećanje plaća radnicima kroz Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, dogovoreno je da će se pričekati još neko vrijeme, te kako radnici ipak neće u štrajk.


Ništa se nije riješilo


Podsjetimo, Nikola Tuta, sindikalni povjerenik podružnice Luke Zadar tad je poručio kako će se ipak strpjeti do proljeća.


– Za sada nećemo štrajkati, čekat ćemo proljeće i nadamo se da će biti malo bolje. Po najavama poslova, trebalo bi biti bolje, pa ćemo se onda do tada strpjeti, poručio je kratko Tuta.
Nakon odluke da neće u štrajk, radnici su strpljivo čekali, a predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, istaknuo je kako opet počinju pregovori za povećanja plaća.


– Nakon mirenja u studenom 2023. godine, bio je dogovor da pričekamo do ožujka. Ponovno je došlo do razgovora, a oni ništa nisu napravili. Niti centa nisu povećali plaću radnicima, ni prošle godine ni sada. Mi smo ponudili aneks da svakom radniku bude zadovoljavajuće, da se svakom radniku poveća plaća za 200 eura u neto iznosu, a ne neki postotak tako da svi naši radnici mogu osjetiti to povećanje.


Mi smo pričekali, ništa se nije riješilo i evo sad su naša pravnica, naš povjerenik Nikola Tuta i vanjski miritelj iz GSV-a u fazi mirenja, koje je, nažalost, završilo bezuspješno. Ništa se nije dogovorilo, ali imaju još dva dana da daju konačan odgovor. Ako za dva dana ne dobijemo povoljan odgovor, krećemo u sindikalne akcije, a to će biti štrajk, kazao je Lisičak dodavši kako je na mirenju bila i predstavnica Uprave.


Premale plaće


Inače, kako je navedeno u Registru stvarnih vlasnika, jedini stvarni vlasnik društva Luka Zadar d.d. kineski investitor, Jinxiong Hu.


– Na sastanku je bila i predstavnica koja je rekla da će razgovarati s Upravom i da će nam dati svoju izjavu. Ako ne pristanu, mi smo stvarno do sad bili tolerantni. Stvarno smo bili dovoljno, ljudski strpljivi. Rekli su nam da pričekamo, što i jesmo, međutim, nećemo više čekati. Osim ako ne udovolje i dogovorimo se svi zajedno, napominje Lisičak.


Lisičak je u studenom istaknuo kako radnici Luke Zadar d.o.o. imaju jako male plaće, ni 600 eura mjesečno, plaću koja u vrijeme galopirajuće inflacije nije dovoljna za kvalitetan život. Dogovor oko povećanja plaća, spriječio bi štrajk na koji su radnici spremni i koji se kako Lisičak kaže, može pripremiti u sljedećih desetak dana.


– Prema razgovoru s radnicima i povjerenikom iz Luke Zadar, spremni su za obustavu rada, odnosno štrajk. Treba se napraviti referendum i složiti popis radnika spremnih na štrajk, u roku pet do deset dana se sve može pripremiti, najavljuje Lisičak.