Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PLAVI SEKTOR

Puno više ribe uskoro će se naći na školskim jelovnicima

Autor: Alen Plahinek

21.11.2022. 20:01
Puno više ribe uskoro će se naći na školskim jelovnicima

Foto: Filip GotovinaKako bi im se približio ribarski sektor i njegova važnost za gospodarstvo Republike Hrvatske danas je u Zadru održana radionica za osnovnoškolce i srednjoškolce. Radionica nije osmišljena samo kao predstavljanje ribarskog, odnosno plavog sektora mladima, nego su i učenici sami sudjelovali u raznim pripremljenim igrama.


Cilj je bio upoznati učenike s plavim sektorom te im kao ljudima na kojima će se temeljiti budući gospodarski rast prikazati mogućnost zaposlenja u području ovog sektora. Ova radionica osmišljena je i provedena u sklopu projekta TECHERA koji, među ostalima, ima ciljeve poput usvajanja i razvijanja novih tehnologija u ribarstvu te promocija karijernih putova u plavoj ekonomiji, što u konačnici dovodi do povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti na tržištu.


– Ribarstvo je za nas važna strateška grana koja osim svoje temeljne funkcije, dakle proizvodnje hrane, ima ogromnu socioekonomsku važnost, naročito za otoke i priobalno područje. U novije vrijeme imali smo veliko iskorištavanja resursa, tako da danas moramo ići u smjeru održivog gospodarenja. Isto tako, imamo zelenu tranziciju i plavu ekonomiju, tako da sada smo na prekretnici što se tiče ribarstva i jako mi je drago da imamo ovaj projekt u kojem sudjeluju i mladi, jer jedino s mladim snagama možemo ići dalje, kazao je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede dodajući kako nas, što se tiče ovog sektora, očekuje svijetla budućnost.


Novi ljudi u ribarstvu
– Moramo se fokusirati na održivo ribarstvo, dakle da uravnotežimo ribolovne mogućnosti i ribolovne resurse, a u budućnosti će nam trebati obrazovna radna snaga jer imamo mnogo inovativnih rješenje u akvakulturi, ribarstvu i u preradi, imamo i nove tehnologije. Ova radionica odlična je prilika za tu mladu snagu da se upoznaju sa svime što imamo te u konačnici da dođu u naš sektor, istaknuo je Mišura.


Obalna područja imaju dugu povijesti ribarenja na “stari” način, dok moderne tehnologije olakšavaju, ali pomalo i mijenjaju način ribolova.


– Lako je i teško uskladiti stari način i novu tehnologiju. Kod onih starijih sudionika u ribarstvu jako je teško prilagoditi se novim uvjetima, gdje ribarski brodovi moraju u realnom vremenu dostaviti i podatke, u tom procesu ima mnogo rada na računalima, što je starijim ribarima problem. Mislim da smo napravili prvi korak u tranziciji, dok u budućem razdoblju, dakle pet do sedam godina kroz novi operativni program koji imamo možemo kvalitetno obaviti tu tranziciju, kazao je Mišura.


U kontekstu ribarstva postoje dva problema, jedan je velik uvoz, a drugi je da Hrvati, statistički gledano, jedu premalo ribe.


– Mi imamo dovoljno ribljih resursa za potrošnju. Prema izračunima, svaka osoba na godinu pojede oko 20 kilograma ribe, što je za nas, kao mediteransku zemlju premalo. Kako bi to povećali, kroz novo programsko razdoblje uveli smo jednu mjeru kojom ćemo pristupiti školama, dakle riba će se pripremati u školama s ciljem podizanja svijesti o jedenju ribe, kazao je Mišura.


Projektom TECHERA proveden je u suradnji s Italijom i sufinanciran je od strane Interreg programa suradnje Hrvatske i Italije 2014.-2020.


Projekt TECHERA


– Ovaj projekt nastao je kao spoj projekata koji su se radili proteklih godina i kapitalizirat će sve rezultate koji su napravljeni na tim projektima. Kao takav, ovaj projekt će nam pokazati smjer razvoja za buduće razdbolje. Ovo je jedna specifična radionica, nije rađena po dosadašnjim principima gdje su se najčešće zvali dionici koji rade u sektoru, dok smo ovog puta željeli surađivati sa školama, odnosno učenicima iz sektora, gdje će oni imati priliku što sektor traži od budućih radnika traži i očekuje, a s druge strane nama je važno vidjeti što mlade generacije sebi zadaju kao neke ciljeve te kako ih motivirati da rade u našem sektoru, poručila je Valentina Andrić, voditeljica projekta TECHERA te voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u Ministarstvu poljoprivrede.


U Zadru i Zadarskoj županiji ribarstvo je važna strateška gospodarska grana, koja ide “ruku pod ruku” s najvažnijom, a to je turizam.


– Tržište u budućnosti je nestabilno, no kada gledamo kompletan sektor ribarstva u Zadarskoj županiji vjerujem da imamo dobru perspektivu. Uz postojeći zakonodavni okvir moramo nastojati i samostalno utjecati na ribarstvo i to na jedan održivi način kako bi ovaj sektor mogao opstati i napredovati u budućnosti. Moramo jako voditi računa o ribljim resursima, kazao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove u Zadarskoj županiji koji se kratko osvrnuo i na održanu radionicu.


– Zadarska županija postala je predvodnik u prihvaćanju promjena u ribarstvu, ali i u plavim inovacijama što je širi pojam od samog ribarstva. Vjerujem kako se imamo s čime pohvaliti i možemo reći kako naša industrija i znanost sudjeluju u plavim inovacijama. Ono što je najbitnije je to da se u Zadarskoj županiji, kao predvodniku ribarstva na našem području, nalazi nekoliko renomiranih tvrtki i to ne samo na razini Hrvatske, nego na razini Mediterana, istaknuo je Segarić.