Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

HDZ U LOVU

PUKLA LJUBAV Frank nakon izlaska iz Kluba Enija Meštrovića: 'Jednostavno ne mogu više'

Autor: Iva Bucić

20.06.2024. 19:50
PUKLA LJUBAV Frank nakon izlaska iz Kluba Enija Meštrovića: 'Jednostavno ne mogu više'

Foto: Luka JeličićAdela Frank istupila je u srijedu iz Kluba nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra, a njezin dojučerašnji kolega, Enio Meštrović, tvrdi da je HDZ otvorio sezonu lova na »žetončiće« – za izglasavanje proračuna, po svemu sudeći, nedostaje im još samo jedna ruka.


Kamen spoticanja


– Nakon zaista dugog promišljanja, donijela sam autonomnu odluku da svoj politički rad za opće i javno dobro nastavim samostalno do kraja mandata ovog saziva Gradskog vijeća. Do kraja mandata ću se i dalje zalagati za dobrobit svih civilnih udruga i građana, jednako kao i do sada, s naglaskom na zaštitu ljudskih prava, priopćila je Frank, koja u Gradskom vijeću ostaje kao nezavisna, no dala je ostavku na sve svoje vijećničke dužnosti u sklopu rada gradskih odbora.


U sebi svojstvenom stilu Meštrović novonastalu situaciju oslikava kao safari na konje – na slobodi ih je, kaže, još samo šestero, a pravo lova imaju jedino povlaštene osobe sklone trofejnim primjercima. Meštrović pri tom aludira na sebe i petero kolega iz Kluba nezavisnih, a lovcima iz HDZ-a poručuje da će imati praznu vijećnicu do kraja godine ako nastave s »pritiskom i ucjenama«.
– U novom albumu grada Zadra fali još samo jedna sličica za Novu gradsku većinu sezona 2024., a prvih prijavljenih 10 lovaca imaju besplatnu hranu i impulse za danonoćni lov, piše Meštrović i lovcima daje prijateljski savjet.


– Bude li još ijedan… ijedan pritisak ili ucjena mojim nezavisnim vijećnicima, imat ćete praznu vijećnicu do kraja godine, navodi Meštrović i na pitanje o tome kakve ucjene dobivaju njegovi vijećnici, odgovara da će to znati oni koji ih upućuju. Frank, s druge strane, negira da je pritisak iz gradske uprave presudio u donošenju njene odluke.


– Izglasavanje proračuna nije glavni kamen spoticanja, nego nešto što već traje dulje vrijeme. Oni su svi dio iste ekipe i ja na njihov način rada nisam navikla. Oni su puno radikalniji od mene i sasvim drugačije donosim zaključke i postupanja. Svi su oni kvalitetni i jako dobrodušni ljudi.


Teška sam srca ovo napravila, ali tri godine nakon što sam se trudila i bila aktivna, jednostavno ne mogu više. Previše je uloženog truda, a nema dovoljno rezultata, sumira Frank i objašnjava da se »ekipi Bokanjana« 2021. godine pridružila tijekom kampanje, među ostalim, i da bi se ispunila ženska kvota.


Frank dira nepravda


– U političkom i javnom životu uvijek postoji umjereni pritisak, jer svi uključeni očekuju od vas rezultate. To je normalno, a da je bilo povećih pritisaka sa strane HDZ-a, nije, kazuje Frank.


Do kraja godine ostalo je pet mjeseci i sve da se proračun i izglasa na sljedećoj sjednici zakazanoj za srijedu, 26. lipnja,, nakon višemjesečne, druge blokade za redom, ostaje pet mjeseci u kojima se neće stići realizirati skoro pa ništa, tumači Frank.


– Meni je najbitnije da Udruga Svjetlo dobije lift-rampu za onaj prostor za koji smo se mučili da ga dobiju zadnjih godinu i pol dana. Srce me boli zbog svih tih civilnih udruga koje neće dobiti niti crkavicu koju inače dobivaju. To mi je najveći pritisak, vjerojatno sam preveliki empat pa djelujem na nepravdu, sumira Frank.


Pri tom Frank naglašava da tehnički proračun nije rješenje.


– Tehnički proračun dosta ovisi o volji gradonačelnika, odnosno o tome tko je bliži, a tko dalji oltaru, tako se donose odluke o nužnom financiranju, osim onoga nužnog dijela koji se po zakonu mora pokrivati, naglašava Frank.


HDZ-u u Gradskom vijeću za većinu treba 14 ruku. Osim 11 vijećnika iz Kluba HDZ-a, HSP-a i SU-a, mogu računati i na podršku Damira Biloglava (DP), koji je podršku proračunu uvjetovao puštanjem u funkciju Centra za mlade. Trinaesta ruka, prema svemu sudeći, bit će ona Adele Frank, a presudnu četrnaestu ruku vladajući mogu tražiti u SDP-ovom Klubu, koji broji pet vijećnika, kod Akcije mladih, koja ima tri ruke, ili kod Meštrovićevih šest preostalih vijećnika.


Prostorni plan i dalje u središtu


Meštrović je pri tom uvjeren da četrnaestu ruku vladajući neće naći u njegovu Klubu, posebno ako se u obzir uzmu ishodi prijašnjih proračunskih dogovora s HDZ-om.


– Nije ovih šest konja došlo zbog karijere i novca. Došli su provati prominiti ono što većinu u ovom gradu boli – nepotizam, devastaciju građevinskog prostora, očuvanje i održivost grada i turizma. Prvi put smo pokazali dobru volju da svi zajedno nešto napravimo – naivci.


Drugi put ugradili puno više amandmana – izvršeno pola, a ostatak neiskorištenih sredstava, bez razgovora i Rebalansa, potrošeno po volji gradonačelnika Dukića. Nastavak ignoriranja je bilo slaganje i novog proračuna za 2024. godinu isključivo po nahođenju izvršne vlasti. E više ne može, sumira Meštrović.


Ako su dovoljni sami sebi, neka sami izglasaju proračun, rezonira Meštrović.


– Za naše ruke možete zamoliti samo poslije izglasavanja naših uvjeta gradnje u novom prostornom planu, kazuje Meštrović i podcrtava: Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, a ni Master cardom.


S obzirom na to da SDP odbija ikakve razgovore s HDZ-om na temu proračuna, a Meštrović i Akcija mladih izglasavanje proračuna uvjetuju korekcijama Prostornog plana, čini se da HDZ nema na koga računati, ali Meštrović ocjenjuje da oni misle da mogu pronaći četrnaestoga, pa je, kako je zaključio, lov u tijeku.


Frank: Kukavicama je uvijek netko drugi kriv


Apsurdno je i činjenično da je HDZ izglasao ovaj proračun i odmah ga je potom blokirao. Zbog čega su ga izglasali ako nije zakonit i ako je neprovediv, zbog čega, pita se Meštrović od početka godine.


S druge strane, Frank situaciju u Gradskom vijeću opisuje kao borbu ega, a političare koji krivnju svaljuju na druge opisuje kao političke kukavice.


– Političkim je kukavicama uvijek netko drugi kriv, nitko ne želi reći sad je dosta, ajmo to riješiti. U Zadru su političke kukavice svi oni koji ne žele od starta rješavati pitanje proračuna. Znalo se da će opet doći do ove situacije, nismo jučer osnovani kao Vijeće.


Nitko nikoga ne šljivi i kako to može biti dobro? Grad nije ničije vlasništvo, zaključuje Frank i ističe pri tom da je »nečuveno« da se SDP tako elegantno provlači kroz čitavu priču o gradskom proračunu.