ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PREDSEZONA

Prvi proljetni posjetitelji stigli u Zadar: 'Novim ulaganjima odgovaramo na zahtjeve naših gostiju...'

Autor: Nikolina Lucić

02.04.2024. 09:21
Prvi proljetni posjetitelji stigli u Zadar: 'Novim ulaganjima odgovaramo na zahtjeve naših gostiju...'

Foto: Luka JeličićPrvi proljetni posjetitelji ranije nego ikada došli su u Donatov grad. Grupe stranih turista u obilasku grada mogle su se vidjeti već sredinom ožujka, a početak travnja donosi jednako dobre rezultate i izvrstan uvod u predsezonu. Mantra o održivosti turizma tako postaje i mogućom, jer ravnomjerna disperzija turističkog pritiska na cijelu godinu početak je tog puta.


Predsezona tradicionalno je vrijeme za putovanja onih turista koji zaista žele uživati u destinaciji, bilo da su na odmoru, kongresu ili poslovnom putovanju. Upravo su potonji oblici putovanja sve važniji i rastući sektor koji Zadar želi razvijati. A, za dobra kongresna i poslovna putovanja putnicima i turistima prvenstveno je važno omogućiti kvalitetan hotelski smještaj i konferencijske dvorane gdje mogu održavati predavanja, seminare i sastanke.


Poslovna putovanja


Upravo je u tom sektoru putovanja zadarski hotel Kolovare već godinama prva adresa za velika poslovna okupljanja i seminare. Potvrdio nam je to još jednom i direktor hotela Hrvoje Šestan, dodavši kako hotel nastavlja graditi svoj imidž na tim kvalitetnim temeljima.
– Mi nismo specifičan hotel usmjeren prvenstveno na odmorišne turiste, što nam donosi brojne mogućnosti, ali i obvezu ulaganja u kvalitetu i infrastrukturu. Zima i proljeće za nas su tako već godinama tradicionalno vrijeme kada ugošćavamo veće grupe koje su u Zadru na poslovnim sastancima i seminarima, nudeći im istovremeno svu našu hotelsku infrastrukturu sobe, restoran i ono najvažnije – konferencijske dvorane. Krajem veljače smo tako već počeli primati prve kongresne turiste, a njihova će se sezona nastaviti i dobrano kroz proljeće, naglasio je Šestan te dodao kako u skladu s dobrim najavama očekuju izvrsnu popunjenost u predsezoni.


Pitali smo ga zato kako stoje s gorućim problemom radne snage u turizmu, koji već sezonama kroji njezinu uspješnost. Uvoz strane radne snage, koji se do prije nekoliko godina prvenstveno odnosio na radnike iz nama susjednih zemalja sada je postao neodrživ. Sve se više poduzetnika u turističkoj branši okreće azijskim tržištima i deficitarne pozicije popunjava stranom radnom snagom. Iznimka nisu niti zadarski hotelijeri i ugostitelji, koji, ukoliko ne njeguju dobre odnose s dugogodišnjim zaposlenicima, zapošljavaju sve više strane radne snage. Po tom nam je pitanju Šestan kazao kako se, nasreću, ne susreću s problemom manjka radnika i kako su svoje radne kapacitete već odavno popunili, imajući u vidu naročito činjenicu kako Kolovare nije sezonska, već cjelogodišnja adresa.


Uskrs dobro popunjen


U svoju kongresnu i poslovnu infrastrukturu ulažu i u hotelu Pinija, čiji vlasnici i investitori za sljedeću godinu već primaju prve rezervacije za kongrese i seminare.


– Upravo smo u izgradnji novog kongresnog centra na Poluotoku, a radovi bi trebali trajati do kraja studenog. Ta će nam investicija otvoriti nova vrata i novu klijentelu. MICE turizam jako je važan oblik turističkih putovanja koji egzistira prvenstveno u razdoblju pred i posezone, gdje naša regija ima velike potencijale za rast. Rezervacije za vjenčanja već imamo, a kongrese počinjemo bukirati za sljedeću godinu. Ne želimo žuriti, polako se uhodavamo u taj dio poslovanja i prvim organizatorima kongresa i seminara želimo ponuditi najbolju moguću uslugu, najavio je Kovačević te dodao kako s tom investicijom računaju na produljenje sezone.


– Što se tiče pitanja radne snage, trenutno smo jako zadovoljni ulaganjima u kvalitetne uvjete za naše radnike. Jako smo se dobro ekipirali i spremni ulazimo u još jednu zahtjevnu godinu. Isplatili su se naši napori njegovanja dobrih odnosa s djelatnicima. Fali nam, naravno, kao i drugima, deficitarnog kadra kao što su konobari i kuhari, no sretni smo i ponosni što u novu godinu možemo ući spremni i organizirani. Nastojat ćemo opravdati kvalitetu i tradiciju naše usluge, dodao je Kovačević, koji je zajedno sa svojim radnicima novu turističku sezonu započeo svečanim otvorenjem hotela u obnovljenom predvorju.


– Za Uskrs smo jako dobro popunjeni. Uspjeli smo se paralelno s radovima jako dobro pripremiti i timski se posložiti i organizirati. Od predsezone, ali i ove cijele godine, jako se puno očekuje, tako da nam ova investicija dolazi kao potvrda svih napora koje kontinuirano ulažemo u kvalitetu usluga, naglasio je Kovačević.


Nema odmora


– Nadamo se kako će ova godina biti još bolja od prošle, kada smo imali porast prometa od 15 posto, jer novim ulaganjima odgovaramo na zahtjeve naših gostiju. Naši su najvjerniji gosti iz Hrvatske te zemalja njemačkog govornog područja. Fokusirani smo na naše četiri zvjezdice, ne težimo petoj, ali nudim visoku kvalitetu. Cilj nam je još se približiti skandinavskom tržištu, naročito u pred i posezoni, najavio je direktor Pinije Ante Kovačević.


Za kraj, poznato je kako gradu Zadru još uvijek nedostaju hotelski kapaciteti najviše kategorije, koji bi u grad tijekom cijele godine privlačili goste dubljeg džepa. Izgradnja hotela Hyatt Maraska još je uvijek u gruboj fazi, dok hoteli »Zagreb« i »Beograd« još uvijek stoje neiskorišteni i neobnovljeni. U takvoj su se situaciji mali gradski hoteli, kao što je »Almayer« pokazali kao pun pogodak za turiste koji putuju u prvom dijelu godine. Kako nam je kazao direktor Vjekoslav Bobić, oni su dobro popunjeni već od početka veljače, tako da je malo vremena bilo za odmor.


– Za nas zapravo više nema razlike između predsezone, vršnog dijela godine i zime. Vrlo smo dobro popunjeni tijekom cijele godine i srećom malo vremena imamo za odmor. Naša je sezona već dobrano otvorena, jer prve smo goste primili već početkom veljače. Jako smo zadovoljni rezultatima koje smo do sada postigli, a i najave nam idu u korist. Brojke su zasada i više nego dobre i kontinuirano smo u visokom stupnju popunjenosti kroz cijelo proljeće, a o ljetnim mjesecima i da ne govorim, istaknuo je Bobić.