Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

sezonska oboljenja

Provjerili smo stanje s respiratornim bolestima u županiji, evo što pokazuju brojke

Autor: Nikolina Lucić

02.03.2024. 06:30
Provjerili smo stanje s respiratornim bolestima u županiji, evo što pokazuju brojke

Foto: Arhiva ZLUnatoč činjenici da je prema podacima koje smo dobili od Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar broj oboljelih od zaraznih respiratornih bolesti u padu, iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije potvrdili su nam kako je početak godine za njih protekao u nešto većem broju intervencija koje su uključivale oboljenja kao što su gripa, hripavac i COVID-19.


Zavod za hitnu medicinu u novu je godinu ušao s većim brojem intervencija, ali i s obnovljenim voznim parkom, što im, kako nam je kazao glavni tehničar Zavoda, Ive Miletić, u mnogočemu olakšalo posao. Ukupno je tijekom 2023. godine pristiglo 12 novih kombi vozila za hitnu pomoć i sanitet kojI su uglavnom naručenI temeljem Okvirnog sporazuma o javnoj nabavi medicinskih automobila sklopljenog u ožujku 2023. godine.


– Osjetimo manji porast u intenzitetu dojava u odnosu na početak prošle godine, ali posao kvalitetno radimo unatoč svim mogućim preprekama i unatoč porastu obima posla, kazao nam je Miletić. Djelatnike Zavoda ipak tek očekuje najzahtjevniji dio godine, ljetna sezona, kada i imaju najveći broj intervencija.


gripa_pxl

Ilustracija/PiXSELL
– Što se, pak, tiče sezone zaraznih respiratornih oboljenja, kojima je krajem jedne i početkom nove godine uvijek vrh intenziteta, također smo zabilježili blagi porast broja intervencija koje se vezuju uz febrilitet i respiratorna oboljenja, naglasio je Miletić.


Kada je riječ o sezoni gripe i hripavca, koji su krajem godine harali brojnim hrvatskim gradovima, prema podacima voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo dr. Alena Medića, situacija se na našem području polako smiruje.


– Nakon perioda porasta broja oboljelih od respiratornih oboljenja, gripe, hripavca, ali i Covida, koji nije nestao, situacija na terenu u našoj je regiji trenutačno stabilna i primjećujemo polaganju stagnaciju u broju oboljelih, kazao je dr. Medić.