Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVI SMJER

Prirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe, donosimo detalje

Autor: Nina Vigan

25.04.2024. 11:11
Prirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe, donosimo detalje

Foto: Arhiva ZLPrirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe. Uvodi se jedan novi smjer, a zasada se ukida jedan stari. Riječ je o ukidanju smjera kemijskog i ekološkog tehničara, a umjesto toga se uvodi smjer prirodoslovne gimnazije kojoj će naglasak biti na praktičnom radu i primjeni teorije iz područja prirodoslovlja.


Ravnateljica škole, Anamarija Ivković, kazala nam je kako su već dugi niz godina kemijski i ekološki tehničari na listi suficitarnih zanimanja u Zadarskoj županiji.


Jedan razred


– U ovoj školskoj godini upisujemo tri razredna odjela i četiri programa. U podsektoru kemije nema kemijskog i ekološkog tehničara, stoga sadašnji osmaši neće imati priliku upisati ta dva strukovna programa. Ideja o prirodoslovnoj gimnaziji već dugi niz godina postoji u našoj školi. Postojala je 2008. godine neka inicijativa da će se upisivati prirodoslovna gimnazija, međutim, tad je to zastalo. To je bila u biti dobra podloga. Bilo gdje u Hrvatskoj gdje imate strukovne škole koje su nekad bile kemijske škole koje su obrazovale kemijske tehničare, sve imaju i taj program prirodoslovne gimnazije jer je on u biti gimnazijski program, ali je pojačan u području prirodoslovlja s dodatnim vježbama, istaknula je Ivković dodajući kako iz biologije, fizike i kemije učenici uz teoriju imaju i laboratorijske vježbe po grupama, obrađuju i vježbaju teoriju koju uče.
– Nemamo nikakvih problema s upisom tog programa što se tiče materijalnih i kadrovskih uvjeta, dapače, ispunjavamo sve uvjete. Imamo specijalizirane učionice, laboratorije, opremu koja je potrebna da bi mogli provoditi te vježbe. Sad se samo svi trebamo prilagoditi i učiti nove stvari, ali svaka promjena je dobra jer se otvaraju nove mogućnosti i vraćamo se onom momentu učenja i otkrivanja novih stvari. Sve to nam je novo, ali smo sretni i uzbuđeni što smo dobili ovaj program, kazala je Ivković.


Upisi počinju uskoro i prijave će se provoditi elektronskim putem. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje Nacrt Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025 gdje je moguće vidjeti detalje. Javno savjetovanje otvoreno je od 22. travnja 2024. do 7. svibnja 2024. godine. Ove godine priliku da upišu novi program Prirodoslovno-grafičke škole imaju 24 učenika, točnije upisuje se jedan razred.


Anamarija Ivković, Foto: Arif Sitnica


Važan praktični dio


– Ovo je prvi ovakav program u našoj županiji, stoga smatramo kako će interesa učenika biti. Ovo je jedinstven program i jedinstvena prilika za učenike koji su izvrsni u području prirodoslovlja, ali nisu imali priliku obrazovati se u tom smjeru. Naglasak će biti baš na tim predmetima, biologiji, kemiji, fizici. Ovakav program nije nepoznanica u Hrvatskoj, dapače u drugim županijama već se provodi. Od prošle godine ovaj smjer pohađaju učenici u Šibeniku, a od prije postoji u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Po meni je ovakva škola izvrsna jer stvarno pripremi učenike. Ono što nedostaje gimnazijalcima je upravo taj dodatan praktičan dio. Da nauče raditi u laboratoriju, te tako pojačaju onaj teoretski dio znanja praktičnim, naglasila je Ivković i objasnila kako je još 2018. godine Ministarstvo financiralo strukovne škole, što je Prirodoslovno-grafička škola iskoristila i već tada osigurala sredstva i kupila opremu potrebnu za rad.


– Spremni smo za sve vježbe koje će učenici raditi, imamo novu modernu opremu, ali ćemo mi i dalje raditi na tome da tu opremu dodatno obogatimo, obnovimo i moderniziramo s obzirom na to da danas tehnologija ide napreduje jako brzo. Bit će potrebno stalno ulagati u opremu, ali i u stručni kadar. Svakako, smatram kako je ovo za Zadarsku županiju jedna izvrsna novost i izvrsna prilika za učenike, jer je ovakav praktični dio nastave u današnje vrijeme osobito bitan. Učenici uče iskustveno, istraživački, rade rukama i tako dolaze do spoznaja koje su dobra priprema za daljnje obrazovanje na području prirodoslovlja, zaključila je Ivković.