Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

VELIKI ISPIT

Pripreme za državnu maturu u punom jeku: Plaćaju se privatne instrukcije, a pohađa i dodatna nastava

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2024. 16:42
Pripreme za državnu maturu u punom jeku: Plaćaju se privatne instrukcije, a pohađa i dodatna nastava

Foto: SANDRA SIMUNOVIC/PIXSELLDržavna matura svakako je vrhunac truda kojeg učenici srednjih škola ulažu kako bi na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja prešli prvu stepenicu koja ih vodi prema upisima na fakultet. No, državna je matura isto tako i predmet velikih briga i stresa, naročito za učenike gimnazija, kojima je upis na fakultet od krucijalne važnosti.


Sama činjenica da je u jednom ispitu sadržano znanje cijelog njihovog obrazovanja, kod učenika može izazvati strah od neuspjeha ili, pak, ostvarenja nedovoljno dobrog rezultata na ispitu. Znati kako se pripremiti za maturu sve je važnije. Bilo da se učenik opredijeli za privatne instrukcije u nekoj od ustanova koje nude pakete priprema ili se okrene profesorima u školi, pripreme za maturu već su u punom jeku.


Pripreme u Algebri od 10. veljače


Na internetu se tako mogu pronaći razni online tečajevi, skripte i ogledni ispiti koji maturantima mogu pomoći u pripremama, no, ako je suditi po onome što smo doznali u školi za strane jezike »Calimero«, sve se više maturanata okreće dodatnoj nastavi u školi.
– Mi u »Calimeru« već godinama pripreme za maturu iz engleskog jezika držimo kao dio našeg repertoara, ali sve se više učenika i njihovih roditelja okreću samim školama, gdje djeca ipak besplatno mogu potražiti pomoć oko savladavanja gradiva, kazali su nam kratko iz »Calimera«.


Iz »Algebre«, koja pak pripreme za maturu nudi u svim svojim centrima diljem Hrvatske, Martina Gregov, rukovoditeljica poslovnog područja državne mature nam je odgovorila kako ciklus priprema za maturu u Zadru počinje 10. veljače, a cijena priprema varira s obzirom na broj predmeta koje učenik upiše te je za školsku godinu 2022/2023. iznosila u prosjeku 160 eura.


– Predmeti koji su opsežniji kao, primjerice matematika, imaju i puno veću satnicu od nekih izbornih predmeta kojih je puno više, a koji su onda u skladu s time i jeftiniji. Upravo s ciljem podizanja kvalitete nastave za naše polaznike, korigirali smo cijene u prosjeku 10 posto za obvezne predmete i šest posto za izborne. Anketa koju smo proveli među maturantima pokazala je prolaznost naših polaznika od čak 97 posto, kazala je Gregov, dodavši kako se cijena priprema za maturu formira na način koji osigurava rad s optimalnim grupama i vrhunskim nastavnicima.


– S obzirom na demografsku strukturu zemlje, ali i čitave EU, u kojoj je mladih i djece sve manje, logičan je određen pad u broju polaznika priprema državne mature. Trudimo se, unatoč tome i sve većoj konkurenciji na tržištu, održati ritam i zainteresirati polaznike prije svega kvalitetom sadržaja naših priprema i predavača koji se pomno biraju i ocjenjuju svake godine. Svim našim nastavnicima za dodatnu motivaciju osiguravamo dodatne bonuse u ovisnosti o uspjehu i zadovoljstvu učenika. Uz to, zadnjih nekoliko godina nagrađujemo najbolje postignute rezultate na državnoj maturi naših maturanata kroz projekt Nagrađujemo izvrsnost, čime osiguravamo stipendije za čak 26 najboljih polaznika u iznosu od 11.900 eura, zaključila je Gregov.


Tihomir Tomčić, Foto: Luka Jeličić


U školi besplatno


A da se učenici i svojim nastavnicima u školi mogu obratiti sa svim pitanjima, nedoumicama i vježbama za državnu maturu potvrdili su nam i zadarski ravnatelji.


Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora nam je kazala kako oni već duže vrijeme, od početka maturalne godine učenicima četvrtog razreda nude opciju dodatnih priprema u školi.


– Dodatna nastava, u dogovoru s profesorima kontinuirano se odvija tijekom cijele školske godine, za obvezne predmete, a prema interesu i potrebama učenika i za izborne predmete, istaknula je Šango.


U Gimnaziji Franje Petrića, pak, nemaju organizirane pripreme za maturu, jer kako kaže ravnateljica Blanka Pedišić, sam je gimnazijski program dovoljan temelj za pripreme, ali profesori učenicima uvijek izlaze ususret, kako za pripreme za državnu maturu, tako i za sva druga natjecanja i ispite koje prolaze.


– Određeni dio nastavnika u svojoj normi ima i dodatne satove nastave koje mogu iskoristiti u vidu priprema za državnu maturu s učenicima kojima one trebaju. Ako učenici izraze želju za takvim dodatnim radom, profesori im uvijek izađu u susret. Naša profesorica biologije, tako je dugo vremena radila s učenicima koji idu na natjecanja, da bi se sada posvetila onima koji biologiju žele pisati na državnoj maturi, kazala je Pedišić, dok je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić za kraj ove priče zaključio kako škola zainteresiranim učenicima od početka nastavne godine nudi dostatnu nastavu na kojoj mogu proći gradivo za državnu maturu.


– Program nije obavezan, tako da učenici imaju pravo odabira po vlastitom nahođenju, a odnosi se na tri obvezna predmeta i kao izborni za naše učenike najčešće za fiziku, koja je popularni odabir za one koji svoje karijere dalje žele graditi na tehničkim fakultetima, rekao je Tomčić.