Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

STUDIJ KROATISTIKE

»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«

Autor: N.L.

25.04.2024. 09:52
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«

Foto: SVEUČILIŠTE U ZADRUKakve su perspektive i mogućnosti nakon završenog studija kroatistike? O tome su na prvom susretu alumnija Odjela za kroatistiku govorili nekadašnji studenti ovog odjela – novinar HRT-a Ante Kolanović, odgojiteljica u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar Marinka Čulina Rončević, voditeljica Kulturno-informativnog centra otoka Šolte Marina Garbin, voditeljica Aktiva učitelja hrvatskog jezika Ana Lisica i voditelj Alumni kluba izv. prof. dr. sc. Josip Miletić sa Sveučilišta u Zadru.


Nazočne učenike, studente i alumnije uvodno su pozdravili pročelnica Odjela za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marko Lukić, koji je rekao da alumniji u Hrvatskoj možda nemaju ulogu kao u SAD-u, gdje se često radi o uspješnim ljudima koji financijski pomažu ustanovu.


Pun pogodak


– Kod nas to nije praksa, ali to ne znači da je postojanje Alumnija, zajednice bivših studenata, manje bitno za razvoj i budućnost našeg sveučilišta. Nadam se da ćete koji poslušate njihova iskustva imati puno pitanja i bolje se upoznati s mogućnostima koje vam se pružaju nakon studiranja, ali i tijekom izvođenja studija, rekao je prorektor Lukić.
Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je odabir studija kroatistike bio pun pogodak, koji ih je izgradio kao ljude i omogućio im da se u životu bave poslom koji vole.


– Studij nas je usmjerio prema čitanju, pisanju, slušanju drugih, izražavanju kreativnosti. U svom poslu upoznajem mnoge mlade ljude, a ako se odlučite za ovaj posao moći ćete kroz njega ostvariti i neke druge interese poput glume, glazbe, novinarstva, rekla je iz Ana Lisica, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Bartula Kašića.


Poziv, a ne zanimanje


Marinka Rončević prepričala je okolnosti koje su je dovele da u ratno vrijeme umjesto studija biokemije, na očev nagovor, upiše kroatistiku. To ju je na kraju dovelo do ispunjavajućeg posla i rada s učenicima u Đačkom domu. I HRT-ov novinar Ante Kolanović posao je pronašao »izvan struke«, iako su i njega u karijeri i životu usmjerili ljubav prema književnosti i studij kroatistike.


– Znao sam se toliko uživjeti u čitanje da mi je majka znala ući u sobu i pitati jesam li živ. Bio sam odličan student, ali sam uvijek slušao sebe. Savjetujem vam da pri odabiru studija slijedite svoje srce, a ne savjete roditelja, rekao je Kolanović, koji je rekao i da je novinarstvo za njega poziv, a ne zanimanje.


– Što god da radite, neka vam to bude poziv, a ne samo zanimanje, poručio je Kolanović.


Okrugli stol »Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri« bio je završno događanje ovogodišnjeg iznimno bogatog programa na Danima kroatistike. (