Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NAKON SEDAM MJESECI

Postignut dogovor Uprave i radnika Luke Zadar

Autor: Nina Vigan

19.04.2024. 14:29
Postignut dogovor Uprave i radnika Luke Zadar

Foto: Arif SitnicaPostignut je sporazum između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPiVH), udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), i Uprave društva Luke Zadar d.d. i to nakon više mjeseci dogovora, neuspjelih mirenja, četverodnevnog štrajka i sudskih postupaka.


Nakon što je Županijski sud u Zadru štrajk proglasio neustavnim, došlo je do obrata kad je tu odluku Vrhovni sud poništio i tako se opet pokrenuo proces. Ovog puta, dogovor je postignut na zadovoljstvo radnika i poslodavca te je potpisan aneks kolektivnog ugovora.


Po dolasku u Zadar, radnicima Luke Zadar obratili su se Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, koji su čestitali radnicima na borbi, organizaciji i ustrajnosti. Na kraju obraćanja prolomio se gromoglasan pljesak, a radnici su se vratili na posao.
Sindikalni povjerenik podružnice Luke Zadar Nikola Tuta objasnio nam je kako je cijela priča trajala oko sedam mjeseci, te je zahvalio odvjetnici Jurić Golo koja je odradila velik posao za radnike Luke Zadar.


– Uspjeli smo završiti ove pregovore i radnici su dobili to što su željeli, a to je povećanje plaće i isplata nekih dijelova kolektivnog ugovora koji nije bio isplaćen. Zadovoljni smo, stvarno jesmo i nadamo se da ćemo sada završiti ovu priču štrajka i raditi kako bismo i dalje bili na zadovoljstvo klijentima.


Možda smo klijente malo poljuljali svime ovime, pa ovim putem pozivam sve one koji su se osjećali nesigurni u nas da smo izašli na pravi put i da nam se slobodno mogu obratiti kao partnerima, bez problema, kazao je Tuta.


Nakon potpisivanja aneksa kolektivnog ugovora, Lisičak je istaknuo kako su zadovoljni učinjenim, a kako se sve odigralo nakon presude Vrhovnog suda.


– Ovaj štrajk ne bi bio moguć da nismo imali podršku svih radnika, povjerenika koji je zdušno radio i organizirao u vrijeme štrajka, da nismo imali pravnu službu koju imamo iz Saveza. Zajedno smo išli na Županijski sud, koji je presudio da je štrajk nelegalan.


Međutim, presuda je ukinuta i Vrhovni sud je odredio da je štrajk legalan. Radnici su u ovom aneksu kolektivnog ugovora dobili korektno povećanje plaća, ali ne kao postotak već da svaki radnik ima 200 eura neto. Tako da onaj koji ima mali koeficijent, ima isto kao i onaj s velikim koeficijentom.


To je možda sad novina jer nisam vidio da je neka tvrtka to napravila, ali to je korektno prema ovim radnicima koji imaju male koeficijente. 150 eura se odmah isplaćuje, a u rujnu ostatak od 50 eura. U ovom aneksu je također dogovoreno da ljudi koji imaju ugovore o radu na određeno, dobiju ugovore na neodređeno.


Također, dobili su 400 eura godišnje za teže uvjete rada kao dodatak na plaću, dječji dodatak i ove neoporezive dodatke. Isto tako, dešava se da isplate i neki neisplaćeni po kolektivnom ugovoru uvjeti koje su imali.


Došlo je do naglog preokreta nakon presude Vrhovnog suda i stvarno se počelo korektno razgovarati i evo dogovoren je aneks kojim su zadovoljni i radnici, a i poslodavci, kazao je Lisičak.


Članica Uprave Shuang Liang, koja je kao predstavnica Uprave sudjelovala na potpisivanju aneksa kolektivnog ugovora, kazala nam je kako nema dodatnih komentara.