Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PARLAMENTARNI IZBORI

POSLJEDNJI DAN KAMPANJE Kakve rezultate izbora možemo očekivati?

Autor: Iva Bucić

15.04.2024. 14:38
POSLJEDNJI DAN KAMPANJE Kakve rezultate izbora možemo očekivati?

Foto: Marijan Susenj/PIXSELLZa dva dana održavaju se parlamentarni izbori, a u srijedu će birači među kandidatima s ukupno 165 lista izabrati 150 saborskih zastupnika. Za sastavljanje Vlade potrebno je, dakle, 76 ruku, a iako predizborne ankete veće šanse daju HDZ-u s partnerima, prognozira im se, ipak, samo 60 mandata.


Službena izborna kampanja započela je 30. ožujka objavom izbornih listi, a ona neslužbena kulminirala je dva tjedna ranije, neočekivanim uključivanjem predsjednika Zorana Milanovića.


Taj je trenutak izazvao mobilizaciju na obje strane političkog spektra, no interes javnosti, ipak, nije potrajao dugo niti na koncu dogodio kakav značajniji preokret. Predizbornu kampanju HDZ je nastavio temeljiti na uspjesima Plenkovićeve Vlade, a opozicija na njegovim neuspjesima.
Sedamnaesti je, ujedno posljednji dan kampanje, a prema predizbornim anketama HDZ u samu završnicu ulazi s prednošću. Doduše, iako su predizborne ankete na prošlim parlamentarnim izborima predviđali pobjedu SDP-ovog Restarta, na kraju je HDZ je osvojio 66 mandata, Restart 41.


Postizborni pregovori


No, ovaj put, prema istraživanju HRejting, izbori bi trebali završiti relativnom pobjedom HDZ-a sa 60 mandata (bez dijaspore i manjinaca), SDP bi mogao osvojiti 44 saborska mjesta, Domovinski pokret 14, Most i Možemo! po devet, IDS dva, Fokus jedno i lista Matije Posavca jedno.


No u postizbornim pregovorima o sastavljanjima vlade i jedna i druga od vodećih opcija imaju šansu za skupljanje 76 potrebnih potpisa.


No, u slučaju da to ne bude HDZ, valja podsjetiti na upozorenje predsjednika Ustavnog suda o mogućnosti poništavanja odluke o raspisivanju izbora ako predsjednik Zoran Milanović u javnosti bude istupao kao kandidat za premijera.


Iako je Ustavni sud prije nešto manje od mjesec dana najavio da će strogo nadzirati izborni proces ovih parlamentarnih izbora, čini se da se nemaju namjeru oglašavati prije glasovanja. No to ne znači da je otklonjena mogućnost poništenja eventualnog izbornog poraza HDZ-a od strane Ustavnog suda.


Bez značajnih promjena


Prema posljednjoj HRejting anketi prije izbora, u devetoj izbornoj jedini, kojoj pripada i Zadar i većina Zadarske županije, HDZ-u se predviđa osam mandata, a SDP-u četiri, jedan više nego 2020. godine. DP bi mogao pasti s dva na jedan mandat, a Most zadržati jedan mandat.


U sedmoj izbornoj jedinici, kojoj sada pripada i sjeverni dio Zadarske županije, u odnosu na 2020. ne očekuju se značajnije promjene. HDZ bi mogao osvojiti šest mandata, SDP četiri, DP bi mogao dobiti dva mandata, jedan više nego 2020., a Možemo! i Most mogli bi ostati na po jedan mandat.


Sumira li se prvi dio kampanje, prema financijskim izvještajima o financiranju promidžbe koje su stranke prošli tjedan dostavile Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), u devetoj, zadarskoj izbornoj jedinici najviše je potrošila koalicija “Rijeke pravde” (122.911,05 eura).


Drugi je HDZ s 81.836,62 eura, a treći Domovinski pokret s 29.617,75 eura troškova. U 25 dana ukupno je u izbornoj jedinici potrošeno nešto manje od 280 tisuća eura, a u prvom dijelu kampanje troškova nisu imale A – HSP – Dražen Keleminec, Stranka Ivana Pernara, Akcija za promjene, HSP, HSP AS, Radnička fronta, Ričard nezavisni i platforma Umirovljenici zajedno.