Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

vremeplov

Pogledajte kako je prije gotovo 80 godina izgledala lanterna na rivi

Autor: Katarina Ergović

31.07.2023. 16:53
Pogledajte kako je prije gotovo 80 godina izgledala lanterna na rivi

Foto: Facebook/Lučka uprava ZadarMul na rivi je postavljanjem lanterne prije nekoliko dana nakon dugotrajnih radova dobio svoj konačan izgled. Lanterna se tako nakon gotovo 80 godina vratila na mjesto gdje su ju prije 150 godina izvorno postavili austrijski graditelji rive.


Svjetionik i mul na kojem se on nalazi bili su uništeni u savezničkom bombardiranju Zadra početkom 1944. godine. Saveznici su često na povratku s bombardiranja u Njemačkoj jednostavno iznad Zadra istovaravali preostale bombe. Lokalno je stanovništvo zrakoplove bombardere zvalo mlikarice jer su dolazili zorom.


U Facebook grupi “Za Zadar” objavljena je fotografija stara gotovo 80 godina koja prikazuje mul i lanternu uništene nakon bombardiranja.

Trebalo je proći osam desetljeća kako bi se lanterna vratila na rekonstruirani mul u dužini od 15 metara. Sa svojom impozantnom visinom od gotovo 5 metara već  je poslužila kao kulisa za fotografije šetača.


Iako je funkcija lanterne da pomogne brodovima za lakšu orijentaciju prilikom prolaska kroz Zadarski kanal, zasigurno će stati uz bok Pozdravu suncu i Morskim orguljama kao jedno od najposjećenijih lokaliteta zadarske rive.