ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Bliži se kraj

Zadnji radovi oblaganja rive i postavljanje instalacija

Autor: Nikolina Lucić

05.07.2023. 12:39
Zadnji radovi oblaganja rive i postavljanje instalacija

Foto: Arif SitnicaJoš su oko dva tjedna ostala do završetka radova na zadarskoj rivi, koju od nekidan ponovno krasi i svjetionik. Lanterna je i davnih dana osvjetljavala taj dio zadarskog kanala i pomorcima ukazivala kopno. Zadarska je riva oduvijek bila mjesto susreta, trgovine i gospodarstva. Kako se mijenjao grad, tako se mijenjala i ona. Izgradnja nove obale 1870-ih najavila je stvaranje novoga dekora urbane scenografije i novih simbola građanskog identiteta. A skorim završetkom izgradnje novog, proširenog mula, taj će zadarski dekor napokon zasjati u novom ruhu i pokrenuti život na rivi.


Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar u kratkom nam je razgovoru završetak radova najavio za oko dva i pol tjedna, kazavši kako se na terenu trenutno izvode zadnji radovi oblaganja rive, kao i postavljanja potrebnih instalacija.


– Ostalo nam je nešto više od dva tjedna da spojimo električnu i vodovodnu infrastrukturu, završimo popločivanje rive te lanterne i zadnje detalje. Kamen je već postavljen s južne i sjeverne strane rive, tako da mogu ponosno kazati da ovaj monumentalni projekt polako privodimo kraju, poručio je Knežević, dodavši kako je najvažnije da su se svi zahvati kvalitetno odradili, iako je bilo kašnjenja.
S velikim ponosom možemo reći da je lanterna montirana u cijelosti te se trenutno vrše radove na njezinom oblaganju. Na gatu je već ugrađeno 220 m2 kamene obloge obalnog zida, 120 m’ kamenih blokova bankine (poklopnice) te se započelo s postavom kamenog opločenja na površini gata. Već sljedećeg tjedna u planu je završetak radova na montaži kamenih obloga obalnog zida i poklonica, nakon čega će se sve snage usmjeriti na površinski dio gata, odnosno betoniranje podloge za postavu kamenog opločenja.