Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poznati zmijar

Panić: Informiranjem o poskocima može se izbjeći ugriz, ali i strah od zmija

Autor: Matea Guzalić

11.08.2023. 08:37
Panić: Informiranjem o poskocima može se izbjeći ugriz, ali i strah od zmija

Foto: Dino Stanin/PIXSELLNa rubovima šumovitih područja i krševitih predjela kreće se neobičan svijet poskoka, zmija otrovnica koje svojom prisutnošću istovremeno izazivaju strah i znatiželju. Njihova boja i uzorak često ih čine gotovo neprimjetnima među lišćem i kamenjem. Poskoci su prilagođeni raznolikim okruženjima, od gustih šuma do otvorenih planinskih staza, a njihov ugriz je opremljen otrovom koji može imati ozbiljne posljedice po ljude.


Kako bismo bolje razumjeli ovog skromnog, ali važnog aktera u prirodnom svijetu, kontaktirali smo poznatog zadarskog zmijara Mladena Panića koji nam je objasnio kako prepoznati prisutnost poskoka, koje su najvažnije mjere opreza za ljude koji borave u područjima s poskocima, te što učiniti ako dođe do ugriza.


Rijetki su u borovim šumama


– Kada je u pitanju prepoznavanje prisutnosti poskoka u okolini, karakteristična mjesta na kojima ih možemo pronaći uključuju šumice starih hrastova, gusto grmlje i kamenjare. Važno je napomenuti da se poskoci rijetko susreću u velikim borovim šumama.
No, bez obzira na stanište, njihova prisutnost nije neobična, pogotovo sada kada se životinje sele. Također, puno novih kuća se izgradilo na njihovim područjima, tako da su susreti s njima čak i očekivani. Unatoč tome, čini se da je ove godine broj poskoka možda nešto manji u usporedbi s prethodnim godinama.


Nije mi poznat velik broj ovogodišnjih napada, osim nedavnog događaja u kojem je poskok ugrizao dječaka u Nacionalnom parku Paklenica, započeo je Panić te naglasio neke od najvažnijih mjera opreza.– Kada se ljudi kreću po područjima gdje mogu naići na poskoke, ključno je pridržavati se nekoliko važnih mjera opreza. Prvenstveno, preporučuje se pravilna odjeća i obuća.


Dakle, izbjegavati laganu obuću poput japanki, nego treba nositi cipele koje će zaštititi stopala ako se slučajno nagazi na poskoka, kazao je Panić objašnjavajući razliku između tri vrste ugriza.


– U slučaju da dođe do ugriza važno je znati da postoje različite vrste. Lažan ugriz podrazumijeva blagi ubod bez oslobađanja otrova, što obično ima minimalne posljedice. S druge strane, ozbiljniji ugriz podrazumijeva oslobađanje otrova. Međutim, gotovo nikada poskok ne oslobađa svu količinu otrova pri ugrizu.


Također, postoje i ekstremni slučajevi u kojima poskok ugrize čak nekoliko puta i ispusti sav otrov koji ima, što može imati ozbiljne posljedice za žrtvu. Ako dođe do ugriza, potrebno je hitno djelovati i pokušati iscijediti otrov iz rane te potražiti medicinsku pomoć kako bi dobili odgovarajući serum, objasnio je ovaj lovac na zmije.


Protuotrov se uvozi


– Što se tiče seruma, ranije se proizvodio u Imunološkom zavodu te je bio istaknut kao jedan od najboljih seruma u Europi i djelovao je na sve euroazijske otrovnice. Bio je dostupan po pristupačnoj cijeni. Sjećam se da sam ga osobno kupovao prije petnaest, dvadeset godina po cijeni od otprilike dvjesto kuna.Međutim, situacija se promijenila od tada. Proizvodnja tog seruma u Imunološkom zavodu više nije u tijeku, što je dovelo do iscrpljivanja zaliha. Serum se sada uvozi. Najprije je dolazio iz Francuske, što je dovelo do porasta cijene. Sjećam se da se tada plaćalo oko petsto eura, a sad je cijena za jednu dozu u toj maloj ampulici čak još veća, kazao je Panić.


Kako bi se izbjegao dolazak do samog ugriza, važno je informirati se prije izleta u prirodu. Također, uz pronalazak potrebnih informacija može se umanjiti strah od zmija i naučiti se pravilno ponašati u njihovom prisustvu.


– Strah od zmija je često prisutan među ljudima, ali rekao bih da je to samo zbog nedostatka informacija. Danas je sve dostupno na internetu, treba samo malo istražiti, lako je doći do podataka. Kada se planirate upustiti u prirodu kroz razne izlete i putovanja, moj savjet je da se unaprijed informirate.


Dok sam se ja počeo baviti zmijama, nije bilo lako dostupnih knjiga ni sličnih izvora informacija, tako da kad god bi se dokopao neke knjiga, to bi bilo kao da sam dobio na lotu. Uglavnom, ne treba se panično bojati, ali treba biti oprezan i informirati se, zaključio je Panić te poručio svim ljudima da zmije ne treba ubijati jer one imaju svoju svrhu u prirodi.