Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

predavanje o roditeljstvu

Ovisnost je bolest s tisuću lica i puno uspona i padova

Autor: Matea Guzalić

12.12.2022. 21:07
Ovisnost je bolest s tisuću lica i puno uspona i padova

Foto: Mate Komina»Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije« naziv je druge javne tribine u organizaciji Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika »Nada« i Grada Zadra. Brojni ljudi jučer su napunili Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice kako bi naučili nešto o ovim temama od predavača Ivana Čelića i Gordane Cavicchi.


Naglasak ove javne tribine bio je na odgoju, roditeljstvu, mentalnom zdravlju i liječenju, a započela ju je Gordana Cavicchi, socijalna radnica i voditeljica ustanove Zajednica Pape Ivana XXIII.


Nema savršenog roditelja


– Već dugi niz godina pričam s roditeljima i korisnicima koji mi dođu zbog problema ovisnosti. Odgoj počinje u obitelji, to svi znate bez obzira na to što se često žalimo na sustav ili na društvo. Odgajati može zdrava i zrela osoba koja preuzima odgovornost za svoje osjećaje, ponašanja i životne uvjete. Roditelj pomaže djetetu u razvoju vlastite osobnosti, započela je Cavicchi objašnjavajući da ne postoji savršen roditelj.
– Ako ste došli čuti recept o savršenom roditelju – to ne postoji. Postoje samo smjernice za poboljšanje. Nema savršenog roditeljstva, ono se sastoji od niza pokušaja i pogrešaka. Uvijek trebamo početi od sebe i za bolje sutra trebamo prestati s porukama beznađa i pesimizma, kazala je Cavicchi dodajući da je jako važno ne omalovažavati poruke drugog roditelja.


– Dijete se ne odgaja samo u obitelji, nego i vani. Vi ga možete dobro odgojiti, no i vršnjaci imaju velik utjecaj. Što se tiče same ovisnosti, stavila bih veliki naglasak na kladionice i energetska pića. Heroin i druge teške droge su već počele lagano opadati, no ovo je lako dostupno. Djeca dođu u školu, ubace pet kuna u aparat i dobiju energetsko piće, bez obzira što su ih roditelji upozorili koliko je to loše, objasnila je Cavicchi i naglasila da su preventivni programi potrebni već u vrtiću.


Nakon prvog dijela predavanja u kojem je najveći fokus bio na odgoju, specijalist psihijatrije Ivan Čelić obratio se svima okupljenima i kazao nešto više o prevenciji ovisnosti.


Ne upirati prstom


– Kada govorimo o prevenciji ovisnosti onda je ključno načelo odgojiti mladoga čovjeka na način da nikada ništa ne uzme. To je najbolja prevencija. Zakoni su nam dobri, no pitanje je koliko se dobro provode i kontroliraju. Problem konzumacije droga nije samo medicinski, već je puno više od toga, kazao je Čelić dodajući da bi se terapijske zajednice trebale prilagođavati vremenu i promjenama.


– Stvari se mijenjaju, naši životi se mijenjaju… trebamo tražiti nove modele kako bi pomogli ljudima. Što se tiče ciljeva liječenja, idealna bi bila apstinencija, no znamo da je ovisnost bolest s tisuću lica i da tu ima puno uspona i padova. Na nama je da u čovjeku tražimo ono što je kvalitetno i dobro kako bi postalo još bolje, a ne da upiremo prstom u njega jer tada neće biti uspjeha, zaključio je Čelić.


Ova javna tribina održala se u sklopu projekta »Tu sam za tebe!« unutar ciklusa javnih tribina pod nazivom »Kako prepoznati ovisnost i smjernice prevencije«. One se provode s ciljem jačanja kapaciteta OCD-a za provedbu programa prevencije ovisnosti te ranog otkrivanja ovisnosti, podizanja svijesti građana o važnosti prevencije i uklanjanja predrasuda o ovisnicima.