Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

TKO JE UBIO MOG OCA

Otac kojem su fizički rad i nepravde slomili tijelo i duh

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2023. 12:23
Otac kojem su fizički rad i nepravde slomili tijelo i duh

Foto: Željko KaravidaDramska predstava »Tko je ubio mog oca« Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus iz Zadra ponovno igra na pozornici HNK-a Zadar. Izvedba ove hvaljene predstave u režiji Vinka Radovčića na rasporedu je u petak, 10. veljače s početkom u 20 sati u HNK-u Zadar.


Predstava je premijerno izvedena 30. prosinca 2021. godine u Kazalištu lutaka Zadar i ovo će joj biti osma izvedba. Osim u Zadru, već je ostvarila zapažena gostovanja i to u HKD-u na Sušaku u Rijeci 10. ožujka 2022. godine i u Otoku u okviru 29. Festivala glumca 13. svibnja 2022. godine.


Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana »Raskrstimo s Eddyjem«, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde i postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.
Louis se u ovom komadu vraća u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca pa tako i cijelu njegovu obitelj.


On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama, svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo pomoću obrazovanja.


Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o »rodnim odijelima«, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru?


Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju?


To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.