Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

predstavili rutu

Organizatori zadarskog Hoda za život: ‘Želimo živjeti u društvu u kojem će se poštivati svetost života‘

Autor: Nikolina Lucić

28.05.2024. 11:09
Organizatori zadarskog Hoda za život: ‘Želimo živjeti u društvu u kojem će se poštivati svetost života‘

Foto: Arif SitnicaHod za život, obitelj i Hrvatsku u Kninu i Zadru će se održati u subotu. Zadarska povorka kreće s Trga Petra Zoranića, a organizatori su uoči “Hoda” predstavili rutu i druge informacije važne za ovaj, kako su kazali “veliki događaj za grad Zadar”.


Kristina Japarić, članica organizacijskog tima kazala je na uvodnoj konferenciji kako će i ove godine podsjetiti na zaštitu života u majčinoj utrobi.


– Sva ljudska bića provode jednako razdoblje razvoja kroz život. Želimo naglasiti kako nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno i to ćemo poručiti u subotu.
Okupljanje počinje u 10 sati kod Pet bunara, a povorka će preko Kalelarge ići do Foruma, gdje će biti organiziran prigodan program, najavila je Japarić, dok je Anamarija Buntić, koordinatorica “Hoda” u Zadru poručila kako im je geslo ove godine “Glas rođenih, za život nerođenih”.


– Okupljeni smo oko stava da život počinje začećem i svoju dužnost dajemo za one čiji se glas ne čuje. Ovaj snažan pokret, osim rastućeg broja ljudi, iz godine u godinu održava se u sve više gradova. Želimo zato živjeti u društvu u kojem će se poštivati svetost života.


Jasna poruka


Hodamo i za žene koje zbog trudnoće nemaju podršku svoje obitelji i okoline, kako im prekid trudnoće ne bi bio jedini izlaz iz te situacije. Od političara stoga očekujemo da štite to temeljno ljudsko pravo, poručila je Buntić.


Tvrtko Krpina je pak poručio kako građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, ono za život, ove godine hodaju u 15 hrvatskih gradova.


– Slavit ćemo život s nerođenom djecom i njihovim obiteljima, kako bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan, jer to je temeljno ljudsko pravo iz kojeg sva druga proizlaze.


Beskompromisno stojimo pri vrijednosti da je svaki život jednako vrijedan za sebe, poručio je Krpina. Iz organizacijskog je tima pred novinarima također istupila Teuta Nikpalj i kazala kako se u Hrvatskoj i dalje ne vrednuje odluka žena da budu majke i brinu o svojoj djeci.


– To nije samo izvor osobne radnosti i ispunjenja, već i ulaganje u najveću društvenu vrijednost – čovjeka.


Ne stigmatiziramo zato majke koje se potpuno posvećuju svojoj djeci i brizi za obitelj, kao i one koji sa svojom djecom nose težak teret zdravstvenih problema, rezimirala je Nikpalj, a na kraju je konferencije za medije Karlo Petani, koordinator “Hoda” u Zadru poručio kako se majkama ne pomaže sugeriranjem abortusa.


– Ako joj se želi pomoći treba pomoći njoj i njezinoj djeci. Naša je građanska dužnost voljeti i braniti život, zaključio je Petani.